Previous slide
Next slide

Voiko koronatestistä saada positiivisen tuloksen rokottamisen jälkeen?

koronatesti
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Tina Donvito
Vaikka olisit jo saanut Covid-19-rokotteen, et silti ole vielä turvassa. Seuraavassa tarkastellaan eri tilanteita, joissa voit yhä saada koronatestistä positiivisen tuloksen rokottamisen jälkeen.

Covid-19-rokote ja positiivinen testitulos

Koska olemme jo selvinneet kokonaisen vuoden todella tarttuvan ja tappavan viruksen vallitessa maailmalla, antaa useiden Covid-19-rokotteiden kehittäminen toivoa. Rokotteiden markkinoille tuonti on ollut hidasta, mutta jo nyt joitakin ihmisiä – vanhuksia ja yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen työntekijöitä – on rokotettu yksi tai kaksi kertaa. Kun tarpeeksi moni ihminen on kokonaan rokotettu, saavutamme ihanteellisessa tilanteessa laumasuojan. Tämä tarkoittaa sitä, että virus leviää todennäköisemmin vähemmän, koska sillä ei ole paikkaa, minne mennä. Tästä seuraa, että virus rauhoittuu tai häviää kokonaan. Vielä ei kuitenkaan ole selvää, kuinka suuri osa väestöstä pitää rokottaa, jotta näin tapahtuu.

Ennen kuin suurin osa väestöstä on rokotettu, ja vielä rokottamisen jälkeenkin, jokaisen pitää noudattaa varovaisuutta. Covid-19-testistä voi mahdollisesti saada positiivisen tuloksen rokottamisen jälkeen, mutta tähän vaikuttaa monta tekijää. Seuraavassa kerromme, mitä sinun pitää tietää koronarokotteesta, sen toiminnasta ja mahdollisista tilanteista, joissa voit saada positiivisen testituloksen.

Kuinka tehokkaita Covid-19-rokotteet ovat, ja ovatko ne turvallisia?

Covid-19-rokotteet ovat huomattavan tehokkaita, ja niitä on testattu perusteellisesti turvallisuuden takaamiseksi.

The New England Journal of Medicine (NEJM) -lehti julkaisi vuonna 2020 Pfizerin koronarokotteesta tehdyn tutkimuksen, johon osallistui yli 43 000 henkilöä. Tutkimuksen perusteella rokote oli 95-prosenttisen tehokas suojaamaan koronavirustaudilta. Rokotteen havaittiin aiheuttavan osallistujissa vain lieviä sivuvaikutuksia ja vain muutamia vakavia haitallisia reaktioita. Samankaltaisia tuloksia tuli myös NEJM -lehdessä julkaistun Modernan rokotteen vuoden 2020 rokotetutkimuksessa. Kokeisiin osallistui yli 30 000 henkilöä, ja tulosten perusteella rokote oli 94-prosenttisen tehokas koronavirustautia vastaan. Lisäksi se aiheutti vain hyvin harvoin vakavia haitallisia reaktioita. 

”Pfizerin ja Modernan rokotetutkimuksissa kerätyt tiedot viittaavat siihen, että molemmat rokotteet ovat noin 95-prosenttisen tehokkaita suojaamaan ihmisiä oireelliselta Covid-19-taudilta ja erityisen tehokkaita suojaamaan vakavalta taudilta”, kertoo Anne Rimoin, epidemiologian professori UCLA Fielding School of Public Health -korkeakoulusta. Yhdysvaltain tautikeskuksen (Centers for Disease Control and Prevention (CDC)) mukaan esimerkiksi viime kauden influenssarokote oli koronarokotteisiin verrattuna vain 45-prosenttisen tehokas.

CDC:n mukaan Covid-19-rokotteen tunnettujen ja mahdollisten hyötyjen pitää voittaa sen tunnetut ja mahdolliset riskit, jotta rokote voidaan hyväksyä käyttöön. Se tarkoittaa sitä, että voit olla luottavainen rokotteen turvallisuudesta ja vaivatta sivuuttaa Covid-19-rokotteisiin liittyvät salaliittoteoriat. Jos olet kuitenkin raskaana tai olet aiemmin saanut allergisia reaktioita rokotteista, keskustele lääkärisi kanssa, kannattaako sinun jättää koronarokote ottamatta.

Miten rokotteet toimivat estääkseen Covid-19-taudin?

Koronavirusrokotteet ovat lähetti-RNA-rokotteita eli mRNA-rokotteita, jotka antavat kehollesi merkin tehdä harmiton versio koronaviruksen sisältämästä piikkiproteiinista. Tämän jälkeen kehosi tunnistaa kyseisen proteiinin tunkeutujaksi, tuhoaa proteiinin ja sen tuoneen lähetin sekä muistaa proteiinin, jotta se voi taistella sitä vastaan myös myöhemmin. Vaikka rokotteessa on käytetty RNA:ta, se ei muuta DNA:tasi, sillä RNA ei koskaan tunkeudu solujen tumaan, jossa geneettinen materiaali eli DNA sijaitsee.
Tutkijat ovat työskennelleet pitkään mRNA-rokotteiden parissa, mistä johtuu osittain se, että he ovat pystyneet kehittämään koronavirusrokotteet niin nopeasti.
Nämä rokotefaktat sinun pitäisi tietää

Voinko saada koronavirustaudin rokotteesta?

Et. Rokotteessa ei ole koronavirusta, joten et voi saada koronatestistä positiivista tai sairastua koronavirustautiin rokotteesta. Vastauksena piikkiproteiiniin ”rokote saa aikaan immuunivasteita – sekä vasta-aineita että soluvälitteisen immuniteetin”, kertoo lääketieteen tohtori Stanley H. Weiss, joka toimii epidemiologina sekä professorina Rutgers New Jersey Medical School -korkeakoulussa sekä biostatistiikan ja epidemiologian laitoksella Rutgers School of Public Health -korkeakoulussa.
 
Soluvälitteinen immuniteetti tarkoittaa T-solujen aktivoitumista. T-solut ovat valkoisia verisoluja, jotka auttavat taistelemaan virusta vastaan. Tämä soluvälitteinen immuniteetti on todennäköisesti hyvin tärkeä asia, mutta ”suurin osa mitä mRNA-rokotteista tiedetään, liittyy rokotteiden aiheuttamiin vasta-aineisiin”, toteaa Weiss.

Koska kehosi kehittää vasta-aineita taistellakseen virusta vastaan tulevaisuudessa, voit mahdollisesti saada positiivisen tuloksen vasta-ainetestissä; mutta et koronavirustestissä.

Voinko saada Covid-19-taudin rokotteen ottamisen jälkeen?

On olemassa muutama tilanne, jossa näin voi tapahtua. Ensinnäkin voit olla jo saanut koronavirustartunnan ennen ensimmäisen (tai jopa toisen) rokoteannoksen ottamista ja siten saada koronatestistä positiivisen tuloksen. ”Vie useita viikkoja, että kehosi rakentaa optimaalisen immuniteetin rokottamisen jälkeen”, kertoo Rimoin.

”Se tarkoittaa sitä, että henkilö on mahdollisesti saanut koronavirustartunnan juuri ennen tai jälkeen rokotteen ottamista. Tämä johtuu siitä, että rokotteella ei ole ollut tarpeeksi aikaa kehittää suojaa. Tästä syystä on tärkeää, että jokainen pysyy tarkkaavaisena (liittyen maskeihin ja turvaväleihin) jopa rokottamisen jälkeen”, hän toteaa.

Voit myös yhä saada koronavirustartunnan kahden rokotteesi välillä. Tämä johtuu siitä, että ensimmäinen rokoteannoksesi ei ole täysin suojaava. Esimerkiksi NEJM -lehden julkaisema tutkimus osoitti, että Pfizerin rokotteen ensimmäinen annos on vain 52-prosenttisen tehokas.

”10 päivää ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen kehittyy jonkin verran suojaa virusta vastaan, mutta se on yhä rajallista”, Weiss toteaa. ”Noin 10–14 päivää toisen rokoteannoksen jälkeen suojassa on nähtävissä dramaattinen kasvu, minkä todistaa vasta-aineiden korkeampi määrä”, hän selittää.

Voinko saada koronavirustaudin kahden rokoteannoksen jälkeen?

Jopa kahden rokoteannoksen jälkeen, ja ennen kuin saavutamme laumasuojan, on mahdollista sairastua koronavirustautiin. ”’95-prosenttinen tehokkuus’ tarkoittaa sitä, että jotkin henkilöt, jotka ovat saaneet molemmat rokoteannokset, saavat silti koronavirustartunnan; sadasta prosentista jäljelle jääneen viiden prosentin havaittiin nimittäin saaneen tartunta”, Weiss kertoo. Se tarkoittaa siis yhtä henkilöä 20:stä.

Huomioitava on myös se, että tutkimuksissa tarkasteltiin vain henkilöitä, joilla oli havaittavissa olevia oireita. ”Jos kaikki osallistujat olisi testattu, on melko varmaa, että tuon viiden prosentin lisäksi olisi havaittu oireettomia tartuntoja”, hän toteaa. Joten ihmisten ”pitää pysyä valppaina sekä ensimmäisen että toisen mRNA-rokoteannoksen jälkeen.”

Weissin mukaan on kuitenkin tärkeää huomioida se, että tartunnan saaneen viiden prosentin joukossa ei havaittu yhtään kuolemantapauksia. Tämä viittaa siihen, että Covid-19 on paljon lievempi rokottamisen jälkeen.

Voinko yhä levittää virusta rokottamisen jälkeen?

Valitettavasti tutkijat eivät tiedä vielä. ”Yritämme edelleen ymmärtää, voiko tartunnan saanut henkilö levittää virusta toisiin henkilöihin”, Rimoin toteaa.

”Ei ole olemassa tarpeeksi todisteita siitä, että rokotteet suojaisivat myös oireettomia tartuntoja ja tartuntojen välittämistä vastaan. Menossa on edelleen tutkimuksia, joissa pyritään vastaamaan tähän kysymykseen. Ennen kuin tiedämme vastauksen, meidän pitää edelleen olla niin varovaisia kuin mahdollista.”

Weiss on samaa mieltä, että rokotettuja henkilöitä pitäisi varoittaa siitä, että he voivat mahdollisesti levittää virusta. ”Olemme havainneet kyseisen ilmiön joissakin muissa tarttuvissa taudinaiheuttajissa, joten on tärkeää tutkia tätä asiaa koronaviruksen osalta”, hän sanoo. Koska oireettomia Covid-19-tapauksia on havaittu niin paljon (enemmän kuin mitään muita oireettomia virustapauksia), on mahdollista, että Covid-19 leviää oireettomana myös rokottamisen jälkeen; vaikka todennäköisyys tähän on epäselvä.
CDC huomauttaa, että rokotteita pitää tutkia lisää ”todellisissa” olosuhteissa – ei vain kliinisissä tutkimuksissa – jotta aiheesta tiedettäisiin lisää.

Suojaako rokote uusia variaatioita vastaan?

Tutkijat ja lääkärit eivät ole täysin varmoja siitäkään, miten rokotteet tulevat toimimaan koronaviruksen mutatoituneisiin versioihin, joita tulee muista maista, kuten Isosta-Britanniasta, Etelä-Afrikasta ja Brasiliasta.
”Tutkijoiden on tärkeää tarkkailla virusmuunnosten kehittymistä ja tutkia virusvariantteja – Moderna on juuri julkaissut lausunnon, että sen vielä vertausarvioimattomien tutkimusten perusteella nykyinen rokote suojaa todennäköisesti myös Ison-Britannian muunnosta vastaan”, Weiss kertoo.

”Rokote antaa myös suojaa Etelä-Afrikan muunnosta vastaan, mutta immunologisen datan perusteella suoja on jossakin määrin pienempi, ehkä noin 85 prosentin luokkaa”, hän toteaa. Harkinnassa ovat myös mahdollisuudet tehosteannoksiin tai uuteen rokotteeseen, joka toimisi useisiin viruskantoihin, hän kertoo.

Kannattaako koronarokote silti ottaa?

Ehdottomasti. Vaikka jotkin asiat ovat edelleen epävarmoja, on kuitenkin varmaa, että Covid-19 on tappava tauti. Rokote on turvallinen ja tehokas tapa välttää sairastuminen. Lisäksi rokottaminen on ainut tapa, jolla voimme lopulta palata normaaliin.
”Kun riittävä osuus kokonaisväestöstä on saanut täyden rokotekuurin, yleinen riski pienenee väestössä”, Weiss toteaa. ”Arviot vaihtelevat 75–90 prosentin rokotetun väestön välillä, jotta laumasuoja saataisiin aikaiseksi. Tämä immuniteetin taso laumasuojaa varten on korkeampi kuin alkuperäiset arviot, sillä uudet virusmuunnokset leviävät helpommin kuin alkuperäinen viruskanta”, hän kertoo.

Millaista elämä on rokottamisen jälkeen?

Toistaiseksi suosituksena on yhä pitää maskia ja huolehtia turvaväleistä, vaikka voi tuntua siltä, että haluaisit jo viettää aikaa muiden rokotteen saaneiden henkilöiden kanssa. Muista kuitenkin, että nuoret ja terveet ihmiset (paitsi kriittisten alojen työntekijät) eivät ole vielä alkaneet saada rokotteita; lisäksi lapsille tarkoitettu rokote on yhä tekeillä.

”Mikään ei muutu ennen kuin voimme olla 100-prosenttisen varmoja siitä, että emme levitä virusta muihin ihmisiin”, Rimoin sanoo.

”Jos henkilö altistuu SARS-CoV-2-virukselle vielä rokottamisen jälkeenkin, kehon immuunivasteelta voi viedä jonkin aikaa hallita tartuntaa. Toistaiseksi meidän pitää yhä tehdä kaikki ne asiat, joiden tiedämme vähentävän viruksen leviämistä: pitää maskeja sekä
huolehtia käsihygieniasta ja turvaväleistä”, hän toteaa.

”95 prosentin tehokkuus ei ole 100 prosentin tehokkuus, joten jokaisella on edelleen riski saada tartunta” ennen kuin saavutamme laumasuojan, Weiss sanoo. ”Rokotettu henkilö voi myös levittää virusta. Siksi myös niiden, jotka ovat saaneet yhden tai kaksi rokoteannosta, pitää jatkaa maskin käyttöä”, hän sanoo.

Mikä siis on lopputulos? Ota rokote äläkä lannistu – tiede on oikealla polulla, sillä meidän jokaisen rokottamisen eteen panostetaan jatkuvasti.

Lue lisää: 

Miksi jotkut levittävät koronavirusta erityisen tehokkaasti

52 asiaa, jotka sinun tulisi tietää viruksista

Voiko koronavirus vahingoittaa aivojasi