Verenpaine ja vuorokaudenaika
Verenpaine noudattelee omaa rytmiään, nousten ja laskien päivän mittaan, ja jotkut kohonneesta verenpaineesta kärsivät voivat olla alttiita aamuisille piikeille.
Korkean aamuverenpaineen vaarallisuutta lisää se, että kohonneen verenpaineen mahdolliset seuraukset, aivohalvaukset ja sydänkohtaukset, esiintyvät todennäköisemmin aamun tunteina, todetaan Journal of Clinical Hypertension -lehden yhteislausumassa vuonna 2018.
Kohonneen verenpaineen aiheuttaa veri, joka puskee liian kauan liian suurella voimalla verisuonien seinämiä vasten, ja se on sydäninfarktin ja aivohalvauksen merkittävä riskitekijä.
Systolinen verenpaine tarkoittaa verenpainemittarin ylempää lukemaa eli yläpainetta. Se viittaa valtimon seinämään sydämen supistuksen aikana kohdistuvaan paineeseen. Alempi lukema eli diastolinen verenpaine taas tarkoittaa valtimoon kohdistuvaa painetta sydämen lepovaiheen aikana. Normaalin verenpaineen raja on 130/85 mmHg.
Verenpaine katsotaan tyydyttäväksi, kun yläpaine on yli 130 mmHg ja kohonneeksi, kun se on vähintään 140 mmHg. Korkeaksi aamuverenpaineeksi lasketaan vähintään 135/85 mmHg, kun verenpaine mitataan aamulla kuuden ja kymmenen välillä.
Tämä korkeasta aamuverenpaineesta ja arvojen madaltamisesta kannattaa tietää.
Miksi verenpaine kohoaa aamulla?
Syytä verenpaineen aamuisille nousupiikeille ei tiedetä varmasti, mutta yksi teoria ehdottaa syyksi työperäistä stressiä, joka saisi sympaattisen hermoston erittämään sykettä ja verenpainetta kohottavia adrenaliinia ja kortisolia.
Verenpaine kohoaa tyypillisesti arkiaamuisin, mikä on saanut tutkijat etsimään syypäätä töistä johtuvasta stressistä. Stressi voi aiheuttaa korkeaa verenpainetta niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Ota stressi hyyötykäyttöön
Toisen teorian mukaan syynä aamun verenpaineen heilahdukseen ovat väärät verenpainelääkkeet väärään aikaan otettuna. (Nämä tekijät vaikuttavat verenpainemittauksen lukemaan.)
Hyvä tapa tarkistaa, onko verenpaine korkeammalla aamuisin, on mitata se lääkärikäyntien lisäksi kotona useita kertoja päivän mittaan verenpainemittarilla, kertoo Baylor College of Medicine -yliopiston sydän- ja verisuonitautien tutkimuksen professori Salim Virani.
Tutkimuksen yhteislausuma kehottaa mittaamaan verenpaineen aamuarvot kaksi tai kolme kertaa tunnin sisällä heräämisestä, ja käyttämään aamulukemana näiden mittausten lukemista laskettua keskiarvoa.
Sydänkohtausten ja aivohalvausten ennusmerkki
Journal of the American College of Cardiology -lehdessä vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan korkea aamuverenpaine ennustaa paremmin sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä kuin lääkärikäynnillä mitatut arvot.
(Tunnista sydänkohtauksen oireet.)
”Mittaa verenpaine muutaman kerran aamulla ja muutaman kerran illalla. Saadut tiedot auttavat lääkäriä huomaamaan heilahtelujen säännönmukaisuuden ja mahdollisen lääkityksen tarpeen”, sanoo Virani. ”Lääkityksen annostus voidaan jakaa tasaamaan verenpaineen heilahteluja.”
Lääkitys tasaamaan huippuja
Verenpaineen heilahteluja voidaan hillitä pitkävaikutteisilla lääkkeillä ja muuttamalla nykyisten lääkkeiden ottoajankohtaa, kertoo Virani. Jo pelkästään lääkkeiden ottaminen ennen nukkumaanmenoa aamun sijasta voi tepsiä. Jotkin lääkkeet vaikuttavat alle vuorokauden, joten annos täytyy ehkä jakaa useampaan osaan.
Älä kuitenkaan koskaan muuta lääkitystäsi, sen annostusta tai ottoajankohtaa keskustelematta ensin lääkärisi kanssa, hän varoittaa.
Mikä on unen ja aamuverenpaineen yhteys?
Unen ja aamuverenpaineen välillä voi myös olla yhteys, sanoo Baylor College of Medicine -yliopiston lääketieteen apulaisprofessori Vijay Nambi.
”Jos yöunet jäävät vähiin, verenpaine nousee”, sanoo Nambi.
Parempia yöunia kannattaa lähteä hakemaan säännöllisellä vuorokausirytmillä, viileällä ja pimennetyllä makuuhuoneella ja välttämällä stressiä ennen nukkumaanmenoa, neuvoo Yhdysvaltain kansallinen unisäätiö. Myös kofeiininsaantia on syytä rajoittaa myöhemmin päivällä, ja sänky on hyvä varata vain nukkumista ja seksiä varten.
Näiden lisäksi verenpainetta voi nostaa unenaikaisia hengityskatkoksia aiheuttava uniapnea. Hengityskatkos madaltaa veren happipitoisuutta, mikä voi johtaa verenpaineen nousuun. Oireiden taustalla olevan uniapnean hoitaminen voi vähentää väsymystä ja parantaa verenpainetta, sanoo Nambi.
Uniapnean hoitoon voidaan käyttää CPAP- eli ylipainehengityslaitetta. Jos epäilet uniapneaa tai kumppanisi valittaa jatkuvasti kuorsauksesta, juttele lääkärin kanssa mahdollisesta hoidon aloittamisesta. (.)
Korkean aamuverenpaineen hoito
Korkea verenpaine on hoidettavissa, jos se huomataan ajoissa, sanoo Virani. ”Siihen on monia lääkkeitä, ja elämäntapamuutokset ovat yksi hoitokeinoista”, hän selittää.
”Varsinkin varhaisessa vaiheessa, jolloin elimet eivät vielä ole vaurioituneet, hoitovaihtoehtoja on runsaasti”, jatkaa Virani. Elinvaurioihin kuuluvat sydänkohtaus, aivohalvaus, näköhäiriöt ja munuaissairaus, jotka syntyvät, kun korkea verenpaine vaurioittaa verisuonia.
Riskitekijöiden hallitseminen voi auttaa saamaan verenpaineen normaalille tasolle ympäri vuorokauden, myös aamuisin, kertoo Virani. Tähän kuuluu myös säännöllinen liikunta.
Yksi tutkimus osoitti puolen tunnin kävely juoksumatolla aamuisin madaltavan iäkkäämpien, ylipainoisten tai liikalihavien miesten ja naisten keskimääräistä verenpainetta. Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.
Vähäsuolaisella ruokavaliolla, kuten korkean verenpaineen hoitoon kehitetty DASH-ruokavaliolla, tai Välimeren ruokavaliolla voi olla suuri vaikutus verenpaineeseen. Välimeren ruokavalio sisältää runsaasti terveellisiä rasvoja, kokojyvätuotteita, vähärasvaista proteiinia sekä hedelmiä ja vihanneksia.
Tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin maltillinen nauttiminen, joka tarkoittaa korkeintaan kahta annosta päivässä miehillä ja yhtä naisilla, voivat olla tehokkaita hoitokeinoja. (Näin lopetat tupakoinnin.)
Vielä viimeiseksi
Aamuisin esiintyvä korkea verenpaine voi tuoda erityisiä riskejä. Paras tapa selättää se on mitata lukemat, selvittää niiden syy ja ryhtyä toimiin, jotta verenpaine pysyy kurissa koko päivän ajan. Kotimittaukset ja tulosten kertominen lääkärille on hyvä alku.
Lähteet:
Journal of Clinical Hypertension: ”Management of morning hypertension: a consensus statement of an Asian expert panel”
Yhdysvaltain sydänyhdistys: ”High Blood Pressure”
Salim Virani, LL, FT, Baylor College of Medicinen kardiologian ja sydän- ja verisuonitautien tutkimuksen osaston professori
Journal of the American College of Cardiology: ”Morning Home Blood Pressure Is a Strong Predictor of” Coronary Artery Disease: The HONEST Study”
Yhdysvaltain kansallinen unisäätiö: ”Sleep Hygiene”
Vijay Nambi, LL, Baylor College of Medicinen lääketieteen apulaisprofessori
Hypertension: ”Effect of Morning Exercise With or Without Breaks in Prolonged Sitting on Blood Pressure in Older Overweight/Obese Adults”
Lue lisää:
15 tapaa pienentää sydäntaudinriskiä!