Unenpuute vahingollista nuorten mielenterveydelle

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Onko perheesi teini-ikäisellä usein tummat pussit silmien alla? Teinivuosina yöunet uhkaavat jäädä lyhyemmiksi, muun muassa siksi, etteivät vanhemmat enää aseta nukkumaanmenoaikoja ja siksi että nuorilla on luonnostaan myöhäinen unen ja hereillä olon rytmi. Vaikka vähäinen unen määrä ei ehkä tunnukaan olevan niin iso juttu, sillä voi olla vaikutusta mielenterveyden ongelmiin.

Eräs brittitutkimus osoitti, että 15-vuotiaat, jotka nukkuivat arkiviikolla vähemmän, kärsivät teinivuosinaan tai noin kaksikymppisinä huomattavasti todennäköisemmin masennuksesta tai ahdistuneisuudesta. Unettomuuteen suunnattu kognitiivinen käyttäytymisterapia voi auttaa perheitä tunnistamaan taustalla olevia syitä ja puuttumaan niihin, liittyivätpä ne sitten huonoihin tapoihin ennen nukkumaanmenoa, kuten myöhäisillan ruutuaikaan, tai muihin tekijöihin.

Herätyskellon äänet voivat vaikuttaa aamun tokkuraisuuteen

Raukea, uninen olo, joka voi jatkua jopa muutaman tunnin heräämisen jälkeen tunnetaan lääketieteessä nimellä ”unikitka” tai ”uni-inertia”. Se on epämiellyttävää, ja se voi vaikuttaa myös työssä suoriutumiseen ja aiheuttaa vaaratilanteita auton ratissa. Australialaisen RMIT-yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, vaikuttavatko käyttämämme herätysäänet siihen, kuinka pirteäksi tai tokkuraiseksi tunnemme olomme aamulla. Osallistujat, jotka käyttivät melodisia herätysääniä (esimerkiksi The Beach Boysien kappaletta ”Good Vibrations”), tunsivat vähemmän unikitkaa verrattuna piippaavia, surisevia ja muita ei-musikaalisia ääniä käyttäneisiin verrattuna.

Lue lisää:
Kuinka selvitä päivästä huonojen yöunien jälkeen?

Näin saat nukuttua paremmin!

Torju infektioita ja tehosta immuunijärjestelmääsi