Näin helpotat krapulaa

krapula
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Krapula on yksi harmittomimmista vaivoistamme. Se ei tapa, se menee ohi, ja se on helppo ehkäistä. Mikä krapulan sitten aiheuttaa? Se ei ole kompakysymys. Harva tietää, että liiallinen alkoholin nauttiminen estää alkoholidehydrogenaasi-nimisen entsyymin tehokkaan toiminnan.

Alkoholidehydrogenaasi hajottaa alkoholia maksassa, ja kun se ei ehdi toimia, päässä jyskyttää, vatsassa möyrii ja koko keho tuntuu elottomalta. Alkoholin käytöstä pidättäytyminen tai vain kohtuudella nauttiminen on ainoa varma krapulan ehkäisykeino, mutta myös jotkut kotikonstit voivat helpottaa seuraavan päivän oloa.

Ennen kaikkea

Ehkäisy on krapulan suhteen kaiken A ja O. Tee näin, niin et joudu enää käyttämään parannuskeinoja krapulaan:

  • Syö ennen kuin juot. Kun maha on täynnä ruokaa – erityisesti tärkkelys- ja rasvapitoista ruokaa, alkoholi imeytyy elimistöön hitaammin.
  • Juo kirkkaita viinoja, kuten vodkaa tai giniä. Mitä laadukkaampaa, sen parempi. Tummissa viinoissa on enemmän haitallisia aineita nimeltä kongeneerit. Ne pahentavat krapulaa.
  • Juo lasillinen vettä jokaisen alkoholiannoksen välissä. Se hidastaa alkoholin kulutustahtia ja ehkäisee elimistön kuivumista.
  • Ota 50 milligramman B-vitamiinivalmiste ennen illan alkua ja toinen illan kuluessa. Varmista, että valmisteessa on lukuisia eri B-vitamiineja. Se voi lievittää aamun pahaa oloa.

Krapula – toimivat kotikonstit

Keitä inkivääriteetä Inkivääri rauhoittaa vatsaa ja vähentää pahaa oloa seuraavana aamuna. Makeuta tee runsaalla hunajalla, sillä se auttaa elimistöä polttamaan vielä mahdollisesti jäljellä olevan alkoholin.
 
Nauti hapanta myös aamulla Suosittu kotikonsti krapulaan on juoda lasillinen tai kaksi hapankaalimehua. Syynä saattaa olla hapankaalin hyödyllisten bakteerien tasapainottava vaikutus alkoholin tekemien tuhojen jälkeen.
 
Lihalientä elimistölle Kirkas liha- tai kanaliemi auttaa korvaamaan elimistön menettämiä suoloja ja kaliumia ja myös nesteyttää elimistöä. Jos nautit liemen viileänä, olosi voi raikastua.
 
Aamukahvi kannattaa Kofeiini herättää keskushermostoa ja supistaa verisuonia ja voi auttaa hetkellisesti päänsärkyyn. Se voi myös auttaa pääsemään liikkeelle aamulla. Muista kuitenkin, ettei kahvi koskaan ”selvitä päätä” niin, että voisit alkoholin juomisen jälkeen nauttia kahvia ja lähteä sitten auton rattiin. Käytä taksia tai sovi etukäteen, kuka toimii raittiina kuskina.
 
Juo kuin urheilija Juo kaksi lasillista urheilujuomaa ennen nukkumaanmenoa. Se ehkäisee elimistön kuivumista ja samalla ehkä myös päänsärkyä.

Lääkäriin

Soita hätänumeroon, jos humalaisen ihmisen tajunta hämärtyy, jos hän oksentaa jatkuvasti tai menettää tajuntansa kokonaan. Nämä ovat alkoholimyrkytyksen merkkejä. Jos itse kärsit toistuvasti krapulasta, mieti, onko sinulla alkoholiongelma. Voit tehdä alkoholiriippuvuustestin täysin anonyymisti esimerkiksi Päihdelinkki-tietosivustolla paihdelinkki.fi.

Paras resepti

Piristävä krapulajuoma. Tämä juoma ei paranna krapulaa, mutta se nesteyttää elimistöä ja vähentää sen happamuutta.
 
2 teelusikallista tuoretta limettimehua
1 teelusikallinen hunajaa
0,5 teelusikallista ruokasoodaa
hyppysellinen suolaa
2,5 desilitraa kylmää vettä
 
Sekoita kaikki ainekset veteen ja juo. 

Kotikonstit

B-monivitamiinit
Hapankaali
Hunaja
Inkivääri
Kahvi
Lihaliemi
Limetti
Ruokasooda
Suola
Urheilujuomat

Lue lisää: 
 

Psoriasiksen hoito kehittyy jatkuvasti

Näin pysäytät nenäverenvuodon kotikonstein

Voit tilata Kotikonsteilla terveeksi -kirjan