Previous slide
Next slide

Eturauhassyöpä ja hoitomenetelmät

eturauhassyöpä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Anita Bartholomew
Kuvittele, että lähestyt viidettäkymmenettä syntymäpäivääsi ja omalääkärisi on lisännyt eturauhastutkimuksen osaksi vuosittaista terveystarkastustasi. Lääkäri on myös kannustanut sinua osallistumaan eturauhassyövän seulontatutkimuksiin. Tulokset osoittavat, että PSA-arvosi on kohonnut ja sinulla voi siis olla syöpäkasvain. Todennäköisesti lääkäri suosittelee koepalan ottamista.

Olet juuri astunut eturauhassyövän, sen tutkimuksen, diagnosoinnin ja hoidon hämmentävään maailmaan.

Jos koepalasta löydetään nopeasti leviävä syöpä, hoito on aloitettava heti. Lähes kaksi kolmasosaa eturauhassyövistä on kuitenkin niin hitaasti eteneviä, että ne eivät koskaan ehdi aiheuttaa potilaalle mitään todellista vaaraa. Miehet, ja etenkin vanhat miehet kuolevat todennäköisesti jostakin muusta syystä. Tässä kohtaa asiat kuitenkin mutkistuvat.

Vaikka koepala osoittaa, että sinulla on hitaasti etenevä kasvain, joka ei ole hengenvaarallinen, asia ei ehkä olekaan sillä selvä. Eturauhasen tutkimuksessa koepala otetaan melko sattumanvaraisesta kohdasta kudosta, ja aggressiivinen, jopa hengenvaarallinen kasvain saattaa jäädä löytymättä. Lääkärisi saattaa suositella, että tulevaisuuteesi kuuluu vuosittainen koepalatutkimus.

Valitsetko lisää koepalatutkimuksia, aloitatko hoidon vai jatkatko seurantaa? Joka vuosi yli 300 000 eurooppalaista miestä sairastuu eturauhassyöpään. Jos olet yksi heistä, sinun on punnittava riskejä, joita mahdolliset turhat hoidot aiheuttavat terveydellesi, ja toisaalta sitä riskiä, että löytymättä jäänyttä kasvainta ei hoideta ajoissa. Miesten on hyvä puhua kaikista tarjolla olevista vaihtoehdoista lääkärinsä ja kumppaninsa kanssa, ennen kuin he tekevät päätöksensä.

Autamme valinnan tekemistä esittelemällä viimeisintä tietoa tarjolla olevista hoidoista. Kerromme myös hyviä uutisia, joilla turhien hoitojen ja löytymättä jääneiden kasvainten ongelma saattaa ratketa.

MULTIPARAMETRINEN MAGNEETTIKUVAUS (MP-MRI)

Viime vuosina tämä uusi diagnostinen työkalu on otettu käyttöön Euroopassa ja Yhdysvalloissa, mutta sitä käytetään vasta vähän. MP-MRI-menetelmällä lääkärit saavat ensimmäistä kertaa yksityiskohtaisia kuvia eturauhassyövästä: missä kasvain sijaitsee, miten suuri se on ja mikä tärkeintä, onko se mahdollisesti hengenvaarallinen.

Samir S. Taneja, lääketieteen tohtori ja urologisten syöpätautien osaston johtaja New Yorkin yliopiston lääketieteen keskuksesta kertoo, että kuvauksella ei löydetä hitaasti kasvavia, pieniä kasvaimia eli niitä kasvaimia, jotka eivät todennäköisesti johda potilaan kuolemaan. Kuvausmenetelmä saattaisi vähentää hitaasti etenevien kasvainten turhia hoitoja, koska se havaitsee parhaiten potilaan henkeä uhkaavat kasvaimet.

SEURANTA

Jos sinulla diagnosoidaan hitaasti etenevä syöpä, lääkäri saattaa tarjota tätä vaihtoehtoa. Seurantaan kuuluu PSA-arvon mittauksia ja vuosien mittaan tehtäviä koepalatutkimuksia, mutta ei varsinaista hoitoa ellei kasvaimen huomata leviävän tai sen Gleasonin luokitusta nosteta (lue lisää tietolaatikosta). Jos seurantaan yhdistetään MP-MRI-kuvaus, koepaloista voitaisiin ehkä kokonaan luopua.

SÄÄSTÄVÄ LEIKKAUS

Tähän saakka leikkaushoidossa on poistettu koko eturauhanen, jotta syöpä saadaan parannettua. Entä jos olisi mahdollista tehdä säästävä leikkaus, kuten rintasyövän hoidossa? MP-MRI-kuvaus saattaisi olla tässäkin avuksi.

”Mikäli kuvissa näkyy kasvain, joka on rajoittunut vain tietyille alueille, käytämme laseria tai jäädytyssondia ja tuhoamme vain sen osan eturauhasta, jolla vaarallinen syöpä on”, tohtori Taneja sanoo.

Ensimmäiset seurantatulokset säästävällä leikkauksella hoidetuista potilaista osoittavat, että syöpä on pysynyt hyvin hallinnassa ja hoidolla on vähemmän sivuvaikutuksia kuin tavanomaisilla menetelmillä. On kuitenkin liian aikaista sanoa, riittääkö pelkkä kasvaimen poisto pitkäaikaiseksi ratkaisuksi syövän hoidossa.

PROSTATEKTOMIA

Jos syöpä on todettu aggressiiviseksi, eturauhasen kirurginen poisto eli prostatektomia on käypä hoito. Prostatektomia on yleensä tehty avoleikkauksessa, jossa kirurgi tekee alaruumiisen viillon ja poistaa rauhasen.

Robotiikka saattaa kuitenkin syrjäyttää avoleikkauksen. Tässä menetelmässä tehdään hyvin pienet viillot alaruumiiseen ja niistä ohjataan sisään 3D-kameralla varustetut robotit. Kirurgi tarkkailee leikattavaa aluetta näytöltä ja ohjaa pieniä robottikäsivarsia ja muita eturauhasen poistossa käytettäviä työkaluja tietokoneella.

David F. Penson, lääketieteen tohtori ja syöpätutkimuksen, urologisen kirurgian ja lääketieteen professori Nashvillen Vanderbilt-yliopistosta Tennesseen osavaltiosta sanoo, että kummallakin leikkaustavalla syöpä saadaan hyvin hallintaan eikä leikkaukseen liittyvissä virtsankarkailun tai erektiohäiriöiden riskeissä ole juurikaan eroa. Robottiavusteinen leikkaus kuitenkin lyhentää toipumisaikaa noin kolmanneksella ja vähentää verenhukkaa.

SÄDEHOITO

Jos sinulle ei sovi anestesia, lääkäri saattaa ehdottaa ulkoista sädehoitoa, joka on osoittautunut yhdeksi tehokkaimmista syöpähoidoista.

Sisäinen sädehoito on hoitotapa, jossa radioaktiivisia säteilylähteitä sijoitetaan eturauhaseen. Hoidon etuna on se, että se voidaan tehdä yhdessä päivässä, eikä se aiheuta juurikaan sivuvaikutuksia. Tohtori Pensonin mukaan sisäinen sädehoito ei kuitenkaan sovi miehille, joiden kasvain on luokiteltu Gleasonin pisteytyksessä luokkaan kahdeksan tai sitä korkeammalle, koska näissä tapauksissa hoito epäonnistuu usein.

LÄÄKEHOITO

Kaksi uutta lääkettä, Euroopan lääkeviraston ja Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n vuonna 2011 hyväksymä abirateroniasetaatti ja entsalutamidi, joka on Euroopassa arvioitavana ja sai FDA:n hyväksynnän elokuussa 2012, pääsivät otsikoihin kun tutkimukset osoittivat, että ne pidensivät eturauhassyövän loppuvaiheessa olevien potilaiden elämää.

Johann de Bono, lääketieteen tohtori ja syöpätutkimuksen professori Lontoon Royal Marsden -sairaalasta oli mukana lääkkeiden kehitystyössä ja johtaa nyt tutkimusta, jossa selvitetään vähentääkö syövän aikaisemmassa vaiheessa aloitettu lääkitys kuolleisuutta merkittävästi.

Seuraavaksi tutkitaan lääkkeiden yhteisvaikutusta ja seurataan onnistuvatko ne yhdessä antamaan täystyrmäyksen eturauhassyövälle.

SUURITAAJUINEN KOHDISTETTU ULTRAÄÄNI ELI HIFU-MENETELMÄ

HIFU-menetelmää on pidetty vaivattomana hoitona avohoitopotilaille. Se tappaa syöpäsoluja säteiden sijaan ääniaaltojen avulla. Ultraääniaallot kuumentavat tarkoin määritellyn kohdan kasvaimessa 90-asteiseksi, jolloin se tuhoutuu muutamassa sekunnissa. Sivuvaikutuksia on hyvin vähän. Menetelmällä on todettu saavutettavan pitkään kestäviä vaikutuksia ja se voikin muuttaa eturauhassyövän hoidon.

Matkassa on kuitenkin monta muttaa. Useimmilla haastattelemistamme asiantuntijoista oli vielä omat epäilyksensä HIFU-menetelmästä.

Eturauhassyövän tutkimuksessa edistytään jatkuvasti. Asiantuntijatkaan eivät vielä tiedä taudista kaikkea, mutta tutkimuksen uusimmat edistysaskeleet ovat kuitenkin tuoneet miehille enemmän ja paljon aiempaa parempia vaihtoehtoja. Hoitovaihtoehtoja ja diagnoosimenetelmiä on runsaasti, ja miesten ja heidän kumppaniensa pitäisikin perehtyä niihin tarkasti ennen kuin he tekevät päätöksen yksilöllisestä hoidosta.

Päätin seurata PSA-arvoani

”Yhdeksän vuotta sitten ollessani 61-vuotias PSA-arvoni osoitti, että minulla saat­toi olla eturauhassyöpä”, sanoo Toimi Eronen, joka työskenteli aiemmin kuor­ma-autojen myyjänä. ”Koepalatutkimuksessa minulta löytyi kaksi syöpäkasvainta, jotka olivat nuppineulanpään kokoisia. Olin nähnyt, miten veljeni taisteli luihin levinnyttä eturauhassyöpää vastaan, seurasin hänen hoitojaan ja lääkitystään. En halunnut kokea samaa. Päätin osallistua säännölliseen PSA-arvon seurantaan, ja vaikka arvoni nousi korkeimmillaan neljääntoista, pysyin päätöksessäni. Muistutin itseäni siitä, että olin jo kokenut paljon elämässäni. En ole katunut. ”

”Joulukuussa 2011 PSA-arvoni oli laskenut huomattavasti. Nämä arvot­han voivat vaihdella. Viimeisimmässä, tammikuussa tehdyssä mittauksessa arvoni oli edelleen matala. Urologini kertoi tämän johtuvan siitä, että syöpäni on hitaasti etenevää tyyppiä. Minulla ei todellakaan ole mitään syytä huoleen. Olin hyvin iloinen tämän kuultuani. Jatkan edelleen vuosittaista seurantaa.”

Lue lisää:

Eturauhassyöpä ja psa-testi
6 merkkiä, joista tunnistat kilpirauhassyövän
Suolisto ja syöpä