Previous slide
Next slide

Sinapin terveysvaikutukset

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Tämän parsakaalin ja keräkaalin sukulaisen pienistä siemenistä tehdään yhtä kaikkien aikojen suosituimmista mausteista. Sinappi on kuitenkin paljon muutakin kuin makuhermoja kutkuttava herkku.

Tuoksuvan ja tulisen sinapin on pitkään tiedetty ohentavan limaa ja avaavan hengitysteitä flunssassa. Lisäksi sinappi sisältää paljon erilaisia parantavia yhdisteitä.

Käyttö

Jalkasieni
Kuume
Limapussi- ja jännetulehdukset
Niveltulehduksen aiheuttama kipu
Päänsärky
Röyhtäily
Selkäkipu
Silsa
Tukkoisuus
Vilustuminen ja flunssa

Historiaa

Sinappia pidettiin aikanaan lähes ihmelääkkeenä. Sekä Egyptissä, Sumerissa että Kiinassa käytettiin sinapinsiemeniä lääkkeenä, kuuluisa kreikkalainen lääkäri Dioskorides luotti sinappiin monenlaisissa vaivoissa epilepsiasta nielutulehduksiin, ja antiikin roomalaiset pureskelivat sinapin lehtiä helpottaakseen hammassärkyä ja lievittivät hyönteisten pistoja sinappiuutteilla. Kaikkein tunnetuin sinappikonsti on kuitenkin sinappilaastari tai –sidos, jonka tunsi jo lääketieteen isä Hippokrates hoitona keuhko-ongelmiin ja reumatismiin. Yhä edelleen lääkärit kautta maailman käyttävät sinappisidoksia monenlaisiin vaivoihin. Nyt tosin tiedetään, etteivät nekään aivan kaikkeen auta, vaikka niitä käytettiin 1700-luvun Venäjällä hoitona jopa mielisairauteen.

Mitä sinappi sisältää?

Sinapinsiemenissä on paljon glukosinolaatti-fytoravinteita, jotka antavat niille niiden tulisen maun. Ne auttavat torjumaan paksu- ja peräsuolen syöpää. Lue lisää suolistosyövästä ja sen riskitekijöistä

Sinapinsiemenissä on runsaasti myös omega-3-rasvahappoja, tryptofaania, seleeniä ja magnesiumia. Niiden terveysvaikutukset saadakseen pitäisi kuitenkin syödä kaksi teelusikallista sinapinsiemeniä. Lisäksi sinapinsiemenissä on reilusti myrosiinia ja sinigriiniä, kemikaaleja jotka ohentavat limaa ja irrottavat sitä 

Lämmittävä rohto

Kun sinappia levittää iholle, se kiihdyttää verenkiertoa ja aiheuttaa lempeän, lämpimän tunteen. Cayennenpippurin tapaan sinappikin vaikuttaa estävän substanssi P:n toimintaa. Substanssi P on kemikaali, joka kuljettaa kipusignaalit aivoihin. Lämmin jalkakylpy sinappijauhevedessä auttaa monella tavalla. Se voi avata tukkoisen nenän, auttaa alentamaan kuumetta ja lievittää päänsärkyä, koska se vetää verta jalkoihin. Tämä helpottaa pään verisuonien painetta, vähentää tukkoisuutta ja parantaa verenkiertoa.

Perinteinen konsti tukkoisuuteen on sinappihaude rinnalla. Se valmistetaan murskaamalla muutama ruokalusikallinen sinapinsiemeniä ja sekoittamalla tahna niistä, 2,5 desilitrasta vehnä- tai maissijauhoa ja tilkasta vettä. Tuoksu avaa hengitysteitä ja ”lämpö” parantaa verenkiertoa rintakehässä ja helpottaa siten hengitystä. Tahna pitää poistaa yleensä viimeistään 15 minuutin kuluttua, jottei se vaurioita ihoa. Ihoa voi suojata levittämällä sille vaseliinia ennen sinappitahnaa. Kädet täytyy pestä huolellisesti sinappitahnan käsittelyn jälkeen ennen kuin koskee niillä silmiin, nenään tai suuhun. 

Vinkki ostajalle

Tarjolla on kolmenlaisia sinapinsiemeniä: mustasinapin (Brassica nigra), keltasinapin (Brassica alba) ja sareptansinapin (Brassica juncea) siemeniä. Mustasinapin siemenissä on terävin maku, keltasinapin siemenistä tehdään keltaista sinappijauhetta, ja sareptansinapin siemenistä tehdään dijoninsinappi ja muut ruskeat sinapit. Tämän kirjan ohjeita varten kannattaa ostaa keltasinapin siemeniä ja jauhaa ne kahvimyllyssä tai ostaa suoraan sinappijauhetta.

Hyvä tietää

Sinapinsiemeniä syödessä pitää muistaa, että niillä voi olla laksatiivinen tai oksettava vaikutus, jos niitä syö kerralla liikaa, eli noin teelusikallisen.

Sinapinsiementahna voi myös aiheuttaa rakkuloita herkälle iholle jo 15 minuutissa. Pitkäaikainen ulkoinen käyttö voi aiheuttaa iho- ja hermovaurioita, joten tahnahauteita ei pidä käyttää kahta viikkoa pitempään. Sinappihöyryt voivat ärsyttää silmiä, nenää ja keuhkoja (sinappikaasua käytetään myös kemiallisena aseena). Alle kuusivuotiaille lapsille tai munuaisvaivoista kärsiville ei pidä antaa sinapinsiemeniä tai sinappiöljyä.

Lue lisää:

Valkosipulin huimat terveysvaikutukset

Tiesitkö tämän sitruunasta?

Sinapilla höystettyä ruusukaalia ja uusia perunoita