Previous slide
Next slide

Lämpimiä perunoita ja härkäpapuja

härkäpapu
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Pähkinäiset uudet perunat ja kuitupitoiset härkäpavut muodostavat elegantin, makujen kyllästämän lämpimän salaatin. Lorauta niiden päälle yrttietikkaa ja tarjoile lehtimangoldin lehtien päällä.

4 hengelle
Valmistelu 15 minuuttia
Kypsennys 15 minuuttia

 
Yksi annos sisältää • 247 g kcal • 7 g proteiinia • 28 g hiilihydraatteja joista 4 g sokereita
• 13 g rasvaa josta 2 g tyydyttyneitä rasvahappoja • 6 g kuituja
 
500 g uusia perunoita
1 kg tuoreita härkäpapuja tai 300 g pakastepapuja
1 tl sokeria
1 tl sinappia
1 tl omenaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
3 suurta timjaminoksaa
100 g lehtimangoldia
4 rkl silputtua ruohosipulia
 

VAIHTOEHTOISET VALMISTUSAINEET

• Tuoreena kypsennetyt baby-punajuuret ovat herkullisia tässä salaatissa härkäpapujen kanssa. Keitä 300 g punajuuria noin 20 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Valuta ja laita ne kylmään veteen, kunnes ne jäähtyvät niin paljon, että niitä voi käsitellä. Hankaa sitten kuori irti veden alla. Kypsennä härkäpavut erikseen. Lisää kuumat punajuuret kastikkeeseen ja härkäpavut sen jälkeen.

• Jos tuoreita härkäpapuja ei ole saatavilla, voit käyttää tähän myös muita papulajeja tai kuivattuja papuja. Jos käytät kuivattuja härkäpapuja, liota niitä ensin vedessä yön yli ja keitä sitten noin 45 minuuttia tai kunnes pavut pehmenevät.
 
1 Laita perunat suureen kasariin, peitä ne vedellä ja keitä kannen alla noin 10 minuuttia. Kuori härkäpavut, jos ne ovat tuoreita. Liota papuja kuumassa vedessä 3–4 minuuttia, ennen kuin kuorit uloimman vihreän kuoren. Lisää pavut perunoiden sekaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla 4 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
 
2 Valmista ranskalainen salaatinkastike vatkaamalla sokeri, sinappi ja viinietikka suuressa kulhossa, kunnes sokeri on liuennut. Vatkaa sekaan öljy. Irrota timjaminlehdet varsista ja lisää ne kulhoon. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.
 
3 Silppua lehtimangoldi ja tee lehtipeti neljälle lautaselle. Valuta perunat ja pavut ja sekoita ne kastikkeen joukkoon. Ripottele päälle ruohosipulia ja sekoita uudelleen. Kokoa lehtimangoldin päälle peruna-papusalaattia.
 

KOKIN VINKIT

• Sokeri ei sula öljyyn, joten lisää sinappi ja etikka ennen oliiviöljyä, ettei salaatinkastikkeesta tule rakeista.

• Lehtimangoldin nuoremmat lehdet maistuvat paremmilta kuin vanhat. Valitse pieniä, nuoria lehtiä. Jos tarjolla on vain vanhoja, puolita lehtimangoldin määrä ja käytä puolet jotain miedompaa lehtisalaattia, kuten vuonankaalia tai tammenlehtisalaattia.
 

HÄRKÄPAPU

Hernekasveihin kuuluvat härkäpavut sisältävät runsaasti liukenevia ja liukenemattomia kuituja, joten ne pitävät ruoansulatusjärjestelmän kunnossa. Niissä on myös paljon energiaa vapauttavia B-vitamiineja, kuten folaattia, jonka avulla veri ja verenkierto pysyvät terveinä.

Lue lisää: 

Superruokaa superhalvalla

Asiantuntijoiden 37 ruokavinkkia, joiden avulla elämä pitenee

Kinkku-härkäpapukeitto