Previous slide
Next slide

Kananmuna – Onko turvallista syödä vanhentuneita munia?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Lojuuko jääkaapissasi laatikollinen kananmunia? Jos kananmunien parasta ennen -päiväys on mennyt ohi, älä kiirehdi heittämään kananmunia pois. Seuraavassa tarkastellaan, mitä tuo päivämäärä oikeasti tarkoittaa ja kerrotaan, mistä tietää, onko kananmuna turvallista syödä.

On olemassa kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka heittävät ruoan pois heti, kun sen parasta ennen -päiväys on kulunut, sekä niitä, jotka ylpeinä avaavat vanhentuneita tölkkejä, syövät ruoantähteitä ja nauttivat take away- ruokaa, jonka alkuperä on mysteeri. Minä kuulun ehdottomasti ensimmäiseen leiriin, paitsi kun on kyse yhdestä ruokatyypistä: kananmunista.

Mikä tähän on syynä? Kananmunilla kestää hyvin kauan pilaantua – vaikka kananmuna olisi täplikäs tai siinä olisi lankamaisia, valkoisia asioita. On myös yksinkertainen testi, jolla vanhentuneet kananmunat voidaan havaita jo ennen niiden rikkomista. Varmista vain, että poistat munat pakkauksesta oikealla tavalla ennen kuin aloitat.

Mitä pakkaukseen merkitty päivämäärä tarkoittaa?

Kuva: iStock – Kananmunien pakkauspäivämäärä

Kananmunapakkauksessa on useita numeroita. Yksi niistä on päivämäärä, joka on lähes aina parasta ennen -päiväys eli tuotteen vähimmäissäilyvyysaika. Suomessa kananmunien parasta ennen -päiväys on 28 päivää muninnan jälkeen. Tämä päivämäärä kertoo, mihin saakka tuotteen laatu ja tyypilliset ominaisuudet säilyvät, jos se on säilytetty oikein. Tuotetta voidaan yleensä käyttää vielä päiväyksen jälkeenkin, ja parasta ennen -päiväyksen ohittaneita tuotteita voidaan edelleen myydä kaupoissa.

Joissakin maissa, kuten Yhdysvalloissa, käytössä on myös toinenkin numero: kolminumeroinen koodi, jota kutsutaan juliaaniseksi päivämääräksi. Se on päivä, jolloin munat laitettiin myyntipakkaukseen. Merkintä voi olla aluksi hankala ymmärtää, sillä luku vastaa kalenterivuoden päivän numeroa yhdestä 365:een. 001 olisi siis tammikuun 1. päivä ja 365 joulukuun 31. päivä. Tämäkin luku on hyödyllinen tuoreuden määrittämisessä. Uudet munat ovat herkullisia munakokkelina, kun taas vanhemmat munat sopivat erinomaisesti muihin resepteihin, kuten marenkiin.

Ruokaostosten tekeminen voi olla stressaavaa, joten juliaanisen päivämäärän tarkistaminen on ylimääräinen askel, joka kannattaa ottaa. Jos et halua kaivaa esiin kalenteria ja laskinta (mikä ei ole ihme), tässä on nyrkkisääntö, jota kannattaa noudattaa. Jos ostat kananmunia tammikuun alussa tai puolivälissä, etsi pienempiä numeroita (015 on huomattavasti tuoreempi kuin 364). Jos puolestaan ostat kananmunia myöhemmin vuodesta, etsi sen sijaan mahdollisimman suurta numeroa.

Mistä tiedät, onko kananmuna tuore?

kananmuna
Kuva: iStock – Kananmunan vesilasitesti

Tee vesilasitesti! Täytä lasi vedellä ja pudota muna siihen. Jos muna kelluu, se on pilaantunut. Heitä se pois. Tässä on turvaverkko: Pilaantuneita munia ei ole vaikeaa huomata. Useimmat pilaantuneista kananmunista haisevat rikille, ja niistä huomaa, että ne ovat pielessä.

Kuinka kauan kananmunia voi käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeen? Vesilasitesti on hyödyllinen, mutta on myös kätevää tietää yleisluonteinen aikaraja. Kananmunat säilyvät tuoreina kolmesta viiteen viikkoa parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Se on pitkä aikaväli! Nyt kun tiedät kaiken kananmunien parasta ennen -päiväyksestä, lue, miksei tuoreita kananmunia pitäisi pestä ennen niiden keittämistä.

Lue lisää:

Maapähkinävoi-pääsiäismunat

Yrtti-parsamunakkaat

Mausteinen tomaattikeitto tulisen kananmunan kera