Jos ehdit, kokeile pizzapohjan tekemistä itse alusta asti tällä ohjeella. Tee kaksinkertainen annos, niin voit pakastaa ylimääräisen taikinan ilmatiiviissä pussissa. Taikina säilyy pakkasessa kuukauden. Kun pohja on valmis, voit latoa sille täytteet. Valitse yksi kuudesta täytevaihtoehdosta alla tai käytä luovuuttasi ja anna mielikuvituksesi lentää!
Itsetehty pizzapohja
Valmistusaika: 20 minuuttia + 45 minuuttia kohoamiseen
Paistoaika: 10 minuuttia
2 annosta
2 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
4,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
1. Mittaa hiiva, sokeri ja suola pieneen kulhoon ja lisää vajaat 2 dl lämmintä vettä. Aseta sivuun 10 minuutiksi tai kunnes pinnalla on vaahtoa.
2. Mittaa jauhot isoon kulhoon ja tee keskelle kolo. Kaada hiivaseos koloon ja sekoita ainekset keskenään. Pyöritä taikina palloksi ja vaivaa jauhotetulla pinnalla 5 minuutin ajan.
3. Aseta taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon, peitä puhtaalla astiapyyhkeellä ja jätä lämpimään paikkaan 45 minuutiksi tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Vaivaa ilmakuplat pois ja jaa taikina kahtia. Kauli kaksi halkaisijaltaan 22 senttimetrin kokoista ympyrää ja aseta ne kahdelle kevyesti öljytylle pizzapannulle.
4. Lisää suosikkitäytteesi ja paista 200 asteessa 10 minuuttia tai kunnes pohja on rapea ja kullanvärinen ja täytteet kuplivat.
Täytteet
Jokaisesta täytteestä riittää kahteen 22 senttimetrin pizzaan
1. Helppo Margherita-pizza
1,25 dl (125 g) tomaattikastiketta
1,5 dl (150 g) bocconcini-viipaleita (pieniä mozzarellapalloja)
4 rkl tuoretta basilikaa
Levitä pizzapohjille tomaattikastiketta. Lisää juusto ja paista. Ripottele pinnalle basilikaa juuri ennen tarjoilua.
2. Frutti di mare -pizza
1,25 dl (125 g) tomaattikastiketta
2 dl (200 g) kalaa ja äyriäisiä marinarakastikkeessa (ks. HUOM!)
1,5 dl (90 g) mozzarellaraastetta 2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
Levitä pizzapohjille tomaattikastiketta. Asettele päälle kalat ja äyriäiset marinarakastikkeessa. Ripottele päälle juustoa ja paista. Ripottele pinnalle persiljaa ennen tarjoilua.
HUOM! Sekoita valmiiseen marinarakastikkeeseen mitä tahansa kala- tai äyriäisvalmisteita, kuten katkarapuja, kampa- tai muita simpukoita tai kalafileepaloja.
3. Kinkku-ananaspizza
2,5 dl (225 g) tuoretta tai säilykeananasta paloina
2 dl (200 g) kinkkuviipaleita
1,25 dl (125 g) tomaattikastiketta
2,5 dl (100 g) cheddarraastetta
Valuta ananas ja suikaloi kinkku. Levitä pizzapohjille tomaattikastiketta. Asettele päälle kinkku ja ananas. Ripottele pinnalle juustoa ja paista.
4. Tulinen salamipizza
1,25 dl (125 g) tulisia salamisiivuja karkeasti paloiteltuna
1 pieni, punainen paprika ohuina suikaleina
1,25 dl (125 g) tomaattikastiketta
2,5 dl (125 g) mozzarellaraastetta
Levitä pizzapohjille tomaattikastiketta. Asettele päälle salami ja paprikasuikaleet. Ripottele pinnalle juustoa ja paista.
5. Antipasto-pizza
1,25 dl (125 g) marinoituja latva-artisokan sydämiä kuutioituna
1 dl (100 g) aurinkokuivattuja tomaatteja marinadissa
0,75 dl (80 g) valmispestoa
1,5 dl (150 g) bocconcini-viipaleita (pieniä mozzarellapalloja)
Valuta ylimääräinen marinadi pois artisokan sydämistä ja tomaateista. Levitä pizzapohjille pestoa. Asettele artisokan sydämet, tomaatit ja juusto päälle ja paista.
6. Gourmet-kasvispizza
1,25 dl (125 g) tomaattikastiketta
1 dl (100 g) paahdettua punaista paprikaa paloiteltuna
2,5 dl (45 g) babypinaattia
1,25 dl (125 g) fetajuustoa
Levitä pizzapohjille tomaattikastiketta. Asettele päälle paprika ja pinaatinlehdet. Ripottele pinnalle fetaa ja paista. Pirskota päälle hieman ekstra-neitsytoliiviöljyä ennen tarjoilua.
Lue lisää