Tiedät, mitä gyros on ja sitä peittävän herkullisen jogurttikastikkeen, jonka nimeä et osaa lausua etkä tavata (se on muuten tsatsiki). Mutta onko sinua lähimmässä kreikkalaisessa ravintolassa muita terveellisiä ja herkullisia vaihtoehtoja, joita et ole vielä kokeillut? Tässä muutamia kokeilemisen arvoisia kreikkalaisia ruokia, alkaen papoutsakiasta.
Papoutsakia
Kreikkalaisen ruoka- ja vieraanvaraisuusblogi kopiaste.org:in mukaan papoutsakia tarkoittaa ”pieniä kenkiä”, joita tämä ruoka muistuttaa.
Onko se terveellistä? Tämä resepti on kohtalaisen terveellinen, sisältäen jauhelihalla täytettyä munakoisoa, kunhan kokki ottaa rauhallisesti béchamelkastikkeen ja juuston kanssa. Kreikkalaisella ruokalistalla on myös terveellisempiä vaihtoehtoja.Loukaniko
Kuva: iStock
Loukaniko (tai loucanico)
on kreikan sana makkaralle, joka muistuttaa mausteisuudellaan espanjalaista chorizomakkaraa.
Onko se terveellistä? Tämä makkara voi olla sieltä rasvaisimmasta päästä, joten jaa se mieluiten muiden kanssa yksinkertaisena alkupalana
Kuva: iStock
Dolmades
Kuulostaa eksoottiselta, mutta näitä täytettyjä viiniköynnöksen lehtiä olet todennäköisesti syönyt kreikkalaisessa salaatissasi useilla päivällisillä. Useimmat joko rakastavat niitä tai työntävät ne syrjään joka paikassa olevan chilin kanssa.
Onko se terveellistä? Todellakin. Nämä pienet alkupalat, jotka on tyypillisesti täytetty riisillä ja mausteilla ja sitten haudutettu liemessä, ovat erittäin terveellinen vaihtoehto. Edes hieman vähärasvaista jauhettua lammasta ei vaikuta kovinkaan paljon kalorimäärään. Syö myös chilisi – ne ovat sinulle hyväksi!
Kuva: iStock
Skordalia
Perinteinen muusatuista perunoista ja valkosipulista tehty dippi tarjoillaan pitaleivän tai vihannesten kanssa.
Onko se terveellistä? Leivän dippaaminen perunamuusiin saa aikaan nopeiden hiilihydraattien tulvan, jota kehosi ei kaipaa. Pitaleipää mieluummin kannattaa dipata kurkkua tai muita vihanneksia.
Kuva: iStock
Katkarapusaganaki vs. saganaki
Nimistään huolimatta nämä kaksi kreikkalaista ruokaa eivät ole yhtään samanlaisia. Syy sekaannukseen on se, että ne molemmat valmistetaan saganilla – perinteisellä kreikkalaisella paistinpannulla – ja kaikki saganilla valmistettu saa nimeensä liitten ”saganaki”. Pelkkä ”saganaki” on tavallista paistettua juustoa, kun taas ”katkarapusaganaki” sisältää katkarapuja, tomaattia, valkosipulia, sipuleita ja fetajuustoa.
Ovatko ne terveellisiä? Pidättäydy katkarapusaganakissa saadaksesi terveellisen, vihannestäytteisen alkupalan. Vaikka paistettu juusto on herkullista, se ei ole terveellinen vähärasvainen alkupala.
Kuva: iStock
Pastitsio vs. musaka
Molemmat näistä ovat laatikkoruokia. Pastitsioon viitataan usein kreikkalaisena lasagnena – se on kerroksittainen pastaruoka joko naudan- tai lampaanlihatomaattikastikkeella ja kermaisella béchamelkastikkeella. Musaka yhdistää vihanneksia ja lihaa kermaiseen kastikkeeseen.
Ovatko ne terveellisiä? Molemmissa bechamélkastike lisää reippaan annoksen rasvaa ja kaloreita. Haluat ehkä jättää väliin alkupalan, ja jälkiruoan, jos haluat nauttia näitä ruokalajeja.
Kuva: iStock
Souvlaki
Grillatut lihavartaat ovat saatavilla jokaisessa kreikkalaisessa ruokalistassa. Valitse kanaa, sianlihaa, lammasta tai nautaa joko lautasella tai leivän välissä.
Onko se terveellistä? Vähärasvainen proteiini, vihannekset ja pitaleipä sekä ripaus jogurttikastiketta saavat yhdessä aikaan erittäin terveellisen vaihtoehdon.
Kuva: iStock
Taramosalata
Hmm, kuulostaa eksoottiselta, pitäisikö sitä kokeilla? No, jos pidät mädistä – eli kalan munista – kokeile. Tämä dippi on perinteistä karpinmätimoussea.
Onko se terveellistä? Kyllä, pieninä määrinä. Se on useimmiten suurimmaksi osaksi rasvaa, mutta se on täynnä terveellisiä kalarasvoja.
Kuva: iStock
Pikilla
on kreikkalaisen ruoan alkupalatarjotin, joka sisältää grillattua tai paistettua lihaa ja/tai kalaa. Kuten blogi organicallycooked.com huomauttaa, tämän ruokalajin terveellisyys riippuu ravintolasta. Jotkin ravintolat ”käyttävät pikillaan massatuotettuja puolivalmisteita, kun toiset taas valmistavat kaiken alusta asti.”
Onko se terveellistä? Riippuu ravintolasta. Sinun täytyy kysyä. Jätä väliin paljon paistettuja ruokia ja kermaisia dippejä sisältävä vaihtoehto.
Kuva: iStock
Gigandes
Tämä ruokalaji on käytännössä kreikkalaisia paistettuja papuja.
Onko se terveellistä? Gigandes on täynnä kuituja, ja niin kauan, kun ne eivät ole liian makeita, ne ovat hyvä lisuke.
Kuva: iStock
Avgolemono
Simppeli, sitruunainen kana-orzokeitto, joka on sakeutettu kananmunilla.
Onko se terveellistä? Kyllä, tämä ruokalaji on täydellinen vaihtoehto täyttäväksi alkupalaksi.
Kuva: iStock
Baklava, galaktoboureko, kataifi ekmek ja bougatsa
Kaikki nämä kreikkalaiset jälkiruoat ovat korkeana kohoavia hunajan, filotaikinan, pähkinöiden ja joskus täyteläisen vaniljakastikkeen herkkukokonaisuuksia.
Ovatko ne terveellisiä? Onko jälkiruoka ikinä terveellistä? Jätä nämä kreikkalaiset ruoat väliin, jos olet huolissasi kaloreista – kaikki nämä ovat raskaita ja makeita.
Lue lisää
42 vinkkiä nopeaan ja helppoon painonpudotukseen
13 herkullista tapaa hoikistua
Bakteerit vaikuttavat painoosi