Yleinen uskomus on, että yksi koiran vuosi vastaa seitsemää ihmisen vuotta. Hieman yllättäen tässä vanhassa tarinassa on myös totuuden siemen. Tämä uskomus syntyi, kun muutama ihminen havaitsi, että terve, normaali keskikokoinen koira elää seitsemäsosan omistajansa elämästä. Kuitenkin nykyään, kun koirarotuja on niin paljon, mikä lasketaan normaaliksi? Koiran koosta riippuen, se saattaa elää lyhyemmän tai pidemmän elämän – esimerkiksi suurilla koirilla, kuten saksanpaimenkoirilla on lyhyempi elämänkaari kuin shih tzulla. On myös otettava huomion, että nykylääkkeillä koirat saavat parempaa hoitoa ja elävät pidempään kuin silloin kun ”koiranvuodet” keksittiin.
Tarkempi tapa mitata koiran ikääntymistä
Nykyään eläinlääkärit käyttävät Yhdysvaltojen eläinlääkäriyhdistyksen koiran elämänvaihe -ohjeita koiran iän arvioimiseen. Koirilla on kuusi elämänvaihetta: pentu, juoniori, aikuinen, kypsä, seniori ja vanhus.
-
Pentu: syntymästä sukukypsyyteen
-
Juniori: sukukypsä, mutta yhä kasvava
-
Aikuinen: lopettanut kasvamisen, seksuaalisesti ja rakenteellisesti kypsä
-
Kypsä: keski-iästä elinodotuksen viimeiseen neljäsosaan
-
Seniori: elinodotuksen viimeinen neljäsosa
-
Vanhus: elinodotuksen ylittänyt
Jokaisen elämänvaiheen iät vaihtelevat koiran koosta riippuen. Koiran ”ihmisiän” arviointi kannattaakin pohjautua ihmisen tyypillisiin kehitysvaiheisiin. Esimerkiksi, jos sinulla on kuusi kuukautta vanha keskikokoinen cockerspanieli, sen iän ja koon perusteella sillä on menossa elämän juniorivaihe. Jos se olisi ihminen, se olisi luultavasti ala-asteella, 5–10 vuoden iässä.
Entä kissat?
Kissaihmiset, nyt on teidän vuoronne. Yhdysvaltojen kissaeläintietelijöiden ja eläinlääkäriyhdistyksen yhteinen yhdistys loi kissan elämänvaihe -ohjeet, jotka myös jaetaan kuuteen kategoriaan: pentu, juniori, prime, seniori ja vanhus. The Conservation –lehden mukaan kissoilla ei ole yhtä paljon kokoeroja kuin koirilla, minkä vuoksi ikäjakaumat kaikille elämänvaiheille pysyvät lähes samoina kaikilla roduilla.. Ne myös elävät keskimäärin pidempään kuin koirat, joten jokainen elämänvaihe on pidempi.
Mutta kannattaako tämä laskeminen vain siksi, että omistaja saa tietää olisiko heidän lemmikkinsä jo valmistunut yliopistosta? Ei ihan. Eläinlääkärit käyttävät tätä tietoa oikeissa elämäntilanteissa. Lemmikkisi vanhenetessa, erilaiset terveysongelmat joko häviävät tai tulevat olennaisimmiksi (esimerkiksi liian aikaisen synnytyksen mahdollisuus pennuilla, nivelreuma senioreilla…), minkä vuoksi eläinlääkäreiden täytyy tietää eläimen elämänvaiheet, jotta ne saavat oikeaa hoitoa. Näistä elämänvaiheohjeista tulee todella tarkat, jos lemmikkisi on terve, joten varmista, että pidät huolta kaikista lemmikkisi tarpeista, jotta ne voivat elää pitkän ja onnellisen elämän kanssasi!
Lue lisää