Previous slide
Next slide

Miksi kissat kehräävät?

kissa
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Marissa Laliberte
Yksi hassu ääni kertoo enemmän kuin tajusitkaan.

Kun kehräävä kissa hieroo itseään sinua vasten, olet pakostakin tyytyväinen itseesi. Tämä pikku kisuhan rakastaa sinua, eikö totta? Sinun ei ehkä kuitenkaan kannata vielä onnitella itseäsi. Kissat eivät nimittäin kehrää pelkästään onnesta.

Miten kissat kehräävät?

Kissanomistajat eivät ehkä aina pohdi vain, miksi kissat kehräävät, vaan miten ne kehräävät. Miten tuo helposti tunnistettava ääni syntyy? No, toisin kuin ehkä kuvittelit, kissoilla ei ole ainutlaatuista ruumiinosaa tai äänielintä, jota ne kehräämiseen käyttävät. Sen sijaan ääni syntyy nopeasta liikkeestä niiden kurkunpäässä.

”Kehräys alkaa hermoston lähettämänä signaalina, joka kulkeutuu kurkunpään lihaksiin”, selittää PrettyLitter-yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Daniel Rotman. ”Nuo lihakset kiristyvät ja rentoutuvat hyvin nopeasti, kun kissa hengittää sisään ja ulos. Kuulemamme ja tuntemamme värinä syntyy samalla.”

Miksi kissat sitten kehräävät?

No, koska ne ovat syntyneet tekemään niin. Kissat alkavat kehrätä ja kuulla kehräyksen ääntä jo vastasyntyneinä. Emokissat johdattavat pentunsa – jotka ovat syntyessään sokeita ja kuuroja – kehräämällä kohti ruokaa ja lämpöä. Eläinlääkärit uskovat, että pennut taas kehräävät näyttääkseen, että ovat kunnossa ja muodostaakseen siteen emoonsa.

”Kun kissa varttuu, kehrääminen tarkoittaa kaikkea ilosta ja tyytyväisyydestä kivun lievitykseen”, Rotman selittää.

Mitä kissan kehrääminen tarkoittaa?

Mikä saa kissan kehräämään? Saatat toki kuulla kehräystä, kun lemmikkisi vaikuttaa rentoutuneelta tai ystävälliseltä, mutta kissat kehräävät myös nälkäisinä, stressaantuneina tai tuntiessaan kipua.

”Kaikki käytös riippuu historiasta, viitekehyksestä sekä odotuksista”, Tony Buffington, kissa-asiantuntija ja eläinlääkäri Ohio State Universitysta kertoi Wired-lehdelle.

”On naiivia ajatella, että kissat kehräävät vain yhdestä syystä. Samalla logiikalla voisi ajatella, että ihmiset nauravat vain yhdestä syystä.” Meidän naurunhörähdyksemme voivat olla reaktio hassuihin kissameemeihin ja joskus kikatamme hermostuneina. Kissojen kehrääminen on niin ikään tulkittavissa monin eri tavoin.

Kehrääminen vapauttaa hyvän olon endorfiineja, joten asiantuntijat uskovat kissojen käyttävän värinää itsensä tyynnyttämiseen. Se voi merkitä, että jos kissasi kehrää saadessaan sinulta paijauksia, että se yrittää rauhoittaa hermojaan – tai parantaa kipuaan. Emokissojen tiedetään kehräävän synnyttäessään. Tutkimuksissa on myös todettu, että 35-50 hertsin värinä voi auttaa luiden parantumisessa. Kissojen värinä vaihtelee 25-150 hertsin välillä, ja jotkut väittävät, että värinä auttaa niitä pitämään luustonsa vahvana. (Kuulostaa hullulta, mutta jopa Nasan astronautit ovat käyttäneet värinähoitoa avaruudessa, missä painovoiman puute estää luustoa vahvistavan voimaharjoittelun.)

Yli 150 hertsiin yltävä kehräys taas palvelee aivan toista tarkoitusta. Eräässä Current Biology -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa todettiin, että kun kissat yrittivät saada omistajansa ruokkimaan niitä, niiden kehräyksen taajuus hypähti jopa 220-520 hertsiin – yllättävän lähelle ihmisvauvojen itkun 300-600 hertsin taajuutta. Tutkijat spekuloivat, että korkeamman taajuuden takia kissavanhempien (sekä ihmisvanhempien) on vaikeampi olla kuulematta jälkikasvunsa ääntä. Pääasia on kuitenkin se, että kaikki kehräysäänet eivät ole samanlaisia.

Miten voit selvittää, miksi kissasi kehrää?

Vaikka kehrääminen ei ole vain tyytyväisyyden osoitus, älä kuitenkaan panikoi kuullessasi sitä seuraavan kerran. Ihmiset yhdistävät sen onneen hyvästä syystä – se on nimittäin tärkein syy, jonka takia kissasi kehrää.

”Kissat voivat kehrätä loukkaannuttuaan tai tuntiessaan kipua, mutta yleensä se on tyytyväisyyden merkki”, Rotman selittää.

Parhaiten kissasi viesti selviää siten, että katsot, mitä muuta on tekeillä. Jos on päivällisaika, tai kehräysääni on hieman tavallista korkeampi, pörröinen ystäväsi saattaa ajatella ruokaa. Jos kissasi näykkäisee sinua tai huitaisee sinua tassullaan, se on luultavasti hermostunut tai vihainen – vaikka se kehrää. Kuulostele myös jatkuvaa, sinnikästä ääntä, olipa se kehräämistä tai (tavallisemmin) maukumista. Jos se jatkuu 24-36 tuntia, ”terve” kissasi saattaa olla sairas. Jos kissa kuitenkin kehrää ollessaan kerällä sylissäsi, se luultavasti vain nauttii seurastasi.

Lue lisää: 

Näin hillitset lemmikkien pahoja tapoja

8 varmaa merkkiä, joista tiedät että kissasi luottaa sinuun 

17 asiaa, jotka kissasi haluaisi sinulle kertoa