1. Laadi budjetti
Päätä, kuinka paljon rahaa aiot käyttää, ja pidä kirjaa ostoksistasi sekä jäljellä olevasta rahamäärästä. Älypuhelimesta voi olla apua. Lataa verkosta ilmainen sovellus, joka auttaa seuraamaan rahankäyttöä.
2. Tarkista ensin verkkokaupat
Verkkokaupoissa asiointi on helppoa, nopeaa ja stressitöntä, ja niissä on usein hyviä tarjouksia. Osta vain turvallisilta verkkosivuilta (varmista, että sivuston osoite alkaa kirjaimilla https).
3. Tee ostoslista
Tarkkaan mietitty lista pitää asiat hallinnassa, vähentää stressiä eikä aikaa kulu edestakaisin juoksenteluun.
4. Vältä ruuhka-aikoja
Älä mene ostoksille joulua edeltävinä viikonloppuina. Tee ostokset sen sijaan arkipäivinä aamuisin tai varhain iltapäivällä. Silloin on vähemmän ruuhkaa, kaupoissa on siistiä ja hyllyt ovat täynnä tavaraa.
5. Pukeudu mukavasti
Pue yllesi väljät vaatteet ja mukavat jalkineet, niin ruuhkassa liikkuminen ja jonottaminen eivät tunnu niin rasittavilta. Vältä nälän aiheuttama energiavaje ja kahviloiden loputtomat jonot syömällä kunnon ateria ennen ostoksille lähtemistä.
6. Tingi
Kannattaa pyytää rohkeasti alennusta. Kysy kauppiaalta: ”Meneekö tämä kohta alennusmyyntiin?” Tai: ”Mikä on paras tarjouksenne tästä?” Ja: ”Saavatko kanta-asiakkaat alennusta?” Pahin, mitä voi tapahtua, on saada vastaukseksi ”ei”.
7. Anna lahjaksi kausi- tai jäsenkortti
Esimerkiksi taiteen ystävä ilahtuu kausikortista museoon. Erilaisiin jäsenkortteihin liittyy monia etuja, kuten vapaita sisäänpääsyjä, jäsenlehtiä tai vain jäsenille tarkoitettuja verkkopalveluita.
8. Suosi lahjakortteja
Lahja osuu kohdalleen, kun saaja valitsee sen itse. Jos haluat olla omaperäinen, anna lahjakortti johonkin hieman epätavallisempaan paikkaan, esimerkiksi huippuravintolaan tai kylpylään.