Paul Anka: Unelma uudesta hitistä elää aina

vprd120709_a
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: ROBERT KIENER
Paul Anka onnistui muuntautumaan teinityttöjen suosikkilaulajasta Las Vegasin yökerhojen ykkösviihdeartistiksi.

Paul Anka on kenties joutunut luopumaan korkeasta otsatukastaan, mutta hänen säteilevä hymynsä ja värisyttävä äänensä ovat ja pysyvät. Kanadalainen laulaja oli vasta 16-vuotias, kun hän löi itsensä läpi hittikappaleellaan Diana, joka ponnahti vuonna 1957 listojen kärkeen. Nyt yli puoli vuosisataa myöhemmin hän on yksi kovimmin palkatuista yökerhoviihdyttäjistä. Ankan veroisia laulaja-lauluntekijöitä ei maailmassa ole monia. Hänen kynästään on lähtöisin koko joukko nuorisoon vetoavia hittejä, mutta myös Frank Sinatran tunnetuksi tekemän kappaleen My Way sovitus ja 70-luvun hitit (You’re) Having My Baby sekä I Don’t Like to Sleep Alone ovat hänen käsialaansa. Viimeisten laskujen mukaan Paul Anka on äänittänyt yli 124 levyä ja kirjoittanut yli 900 kappaletta. Ei hassummin pullukalta nuorelta pojalta, joka osui kultasuoneen lauluillaan, joita hän nykyään itse kutsuu ”pöhköiksi teini-iän rallatuksiksi”.

Mikä on pitkän urasi salaisuus?

Anka: Se on osittain mysteerin peitossa. Laulajan tehtävä on paiskia lujasti töitä ja ottaa huomioon, mitä kuulijat haluavat. Loppu on oikeastaan heistä kiinni.

Meneekö siihen kauan, että saat ikään kuin otteen yleisöstäsi?

Anka: Ei. Keikoilla saavun aina sisään takaovesta suoraan yleisön sekaan. Tahdon päästä osaksi kuulijoiden innostunutta mielialaa ja olla heille ihmisenä läsnä aivan kuten musiikkinikin on ollut.

Olet joskus maininnut, että Diana on sinulle ikuinen hittibiisi, koska esität sen joka ilta.

Anka: En tapaa jättää lauluja eläkkeelle, vaan muutan niiden sovituksia. Se saa kappaleet kuulostamaan tuoreilta, mutta tunnistettavilta.

Pitääkö paikkansa, että kirjoitit Dianan 15-vuotiaana?

Anka: Kyllä vain. Minulla oli lahjoja laulujen kirjoittamiseen. Kävin pianotunneilla ja kehityin soittamisessa koko ajan. Olin kirjoittanut runon tytöstä, johon olin ihastunut, ja sävelsin melodian sanojen ympärille. Aloin esittää kappaletta juhlissa ja näytelmissä. Yleisö taputti minulle, ja olin ihmeissäni: Vau, minustahan pidetään!

Teini-ikäisenä tiesit, että esiintyjän oli tärkeää näyttää ”tähdeltä”, joten kävit nenäleikkauksessa.

Anka: Käsitin, että jos halusin luoda pysyvän uran, hyvät kappaleet eivät yksin riittäisi, vaan minun tuli myös itse näyttää hyvältä. Minulla oli ylipainoa, joten aloin urheilla.

Olit vasta nuori teinipoika, kun kiersit keikkabussissa muiden muusikkojen kanssa ympäri Yhdysvaltoja. Osa heistä käytti heroiinia, mutta sinä päätit olla lähtemättä itsetuhon tielle. Oliko kanadalaisella kasvatuksella siihen osansa?

Anka: Siitä ei ole epäilystäkään. Olin valinnan edessä: Halusinko käyttää kamaa? Siihen aikaan huumeiden käyttö pidettiin hyvin salassa, mutta näin mitä aineet tekivät ihmisille. Ajattelin, että nyt en kyllä pilaa tätä kaikkea! Huumeet eivät kuuluneet elämääni Kanadassakaan, vanhemmat pitivät siitä huolta.

Olisiko Paul Ankasta nykynuorten suosikkiartistiksi?

Anka: Miksipä ei. Leikittelen jatkuvasti ajatuksella, millaisia kappaleita Paul Anka kirjoittaisi, jos hän olisi 17-vuotias 2000-luvun nuori ja pursuaisi samaa energiaa kuin ennen vanhaan.

Mitä mieltä olet nykymusiikista? Kenen musiikista pidät?

Anka: Musiikkiteollisuuden meno on nykyään kovin erilaista kuin omina aikoinani. Markkinakikkoina käytetään seksiä ja paljasta pintaa – ulkonäkö menee sisällön edelle, kun keskinkertaisia laulajia kaupataan yleisölle. Tästä porukasta Christina Aguilera osaa laulaa. Ja sitten on tietysti oikeasti lahjakkaita tyyppejä kuten Sting, Elton John, Whitney Houston, Sade, Billy Joel, Creed, Limp Bizkit. Jopa osa rap-musiikista on laadultaan mainiota. Eminem osaa tehdä nerokasta musiikkia. Samoin Dr. Dre.

Haaveiletko vielä levyttäväsi uuden listahitin?

Anka: Se onkin hassu juttu. Sillä ei ole mitään merkitystä, kuka on tai missä vaiheessa uraa on menossa. Unelma uudesta listaykkösestä elää aina.