Puhut luultavasti itseksesi pitkin päivää, vaikket välttämättä olisi siitä tietoinen. ”Olen myöhässä!”, ”onpa ihana mekko” ja ”olen todella jäljessä töissä” käyvät mielessä usein, mutta oletko koskaan mutissut näitä lauseita ääneen? Jos vastasit kyllä, olet tieteen mukana oikeilla jäljillä: itsekseen puhumisella on itse asiassa paljon hyviä puolia.
Joidenkin sisäisten ajatusten ääneen ilmaiseminen voi auttaa saamaan paremman otteen nykyhetkestä ja tulevaisuudesta, ja on tapa, joka kaikkien kannattaisi omaksua. Näin sanoo ainakin sosiaalityöntekijä, psykoterapeutti ja kirjailija Lisa Ferentz. Ferentz rohkaisee asiakkaitaan puhumaan itsekseen erityisesti, kun se auttaa luomaan positiivisen mielikuvan heistä itsestään ja odottavasta päivästä, ”On erittäin tärkeää havaita, miten puhumme itsellemme, koska sisäinen monologi välittyy hienovaraisilla ja ei-niin-hienovaraisilla tavoilla kaikkiin muihin ajatuksiimme, tunnetiloihin ja käytökseen”, hän kertoo. Yksinkertaisemmin sanottuna: jos olet aina kriittinen, tuomitseva ja negatiivisesti asennoitunut, päivä tuskin tuo tullessaan uusia positiivisia ajatuksia.
Eräs hyvä tapa harjoitella positiivisuutta on kirjottaa ylös asiat, joista olet kiitollinen, omat vahvuudet ja positiiviset ajatukset. Seiso sitten peilin edessä ja sano kirjoittamasi asiat ääneen. Vaikka harjoitus tuntuisi hassulta, älä anna periksi. ”Niin kuin mikä tahansa muukin asia, se alkaa tuntua helpolta, kun sitä harjoittelee ja sitä lähestyy myönteisessä mielentilassa. Mielentila ohjaa elämääsi, olitpa siitä tietoinen tai et”, Ferentz sanoo. Itse asiassa Lethbridgen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan oppilaat, joille opetettiin positiivista itselleen puhumista negatiivisen sijaan, pystyvät muuttamaan näkemyksiään, asenteitaan ja reaktioitaan.
Ferentz myös kannustaa pitämään itselleen rohkaisupuheita ja pohtimaan tuntemuksiaan ennen mahdollisesti pelottavia, uhkaavia tai ylivoimaiselta tuntuvia tilanteita. ”Positiivisten ajatusten kuiskaaminen itselle antaa hiukan lisää voimaa ja urheutta kohdata haasteet kasvoista kasvoihin”, hän kertoo. Ajatusta tukee tutkimus, jonka mukaan urheilijat usein pitävät itselleen kannustuspuheita ennen kilpailuja.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei turhautumistaankin voisi ilmaista ääneen. Siinä missä positiivinen itsekseen puhuminen on tärkeää, on negatiivisellakin puheella hyötynsä jos sitä lähestyy oikein. ”On tärkeää ymmärtää omia tunteitaan, olivatpa ne sitten negatiivisia tai positiivisia. Negatiivisten ajatusten ääneen ilmaiseminen voi auttaa hyväksymään ne”, Ferentz kertoo. ”Negatiivisten ajatusten ja tunteiden pintaan tuominen antaa mahdollisuuden arvioida niiden laajuus.” Kun pysyt ilmaisemaan, mikä sinua vaivaa, kysy seuravaksi itseltäsi, onko noissa ajatuksissa roikkuminen hyödyllistä vai kannattaako ne käsitellä ja päästää menemään.
Seuravaan kerran, kun käyt itsesi kanssa keskustelua, älä huoli – se on täysin normaalia.
Lue lisää:
Yllättävää hyötyä vasenkätisyydestä