Ammattilaisten vinkit: näin vältät Facebook-kömmähdykset!

facebook
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Tunnetko sosiaalisen median kirjoittamattomat säännöt? Kysyimme alan ammattilaisilta, mitä tehdä huomiota hakevien ja liikaa paljastavien Facebook-käyttäjien suhteen.

Facebookin kautta on helppo pitää yhteyttä vanhoihin koulukavereihin, jakaa hauskoja lomakuvia ja toivottaa vaivattomasti hyvää syntymäpäivää suurellekin kaveripiirille. Mutta Facebookilla on myös varjopuolensa. Tietokoneen ruudun takana käy helposti varomattomaksi ja saattaa unohtaa, kuinka suurelle yleisölle tietojaan jakaakaan.

”Ihmiset ovat paljon rohkeampia Facebookissa kuin tosielämässä,” Canadian School of Protocol and Etiquette -järjestön johtaja Wendy Mencel sanoo. ”Ihmisten kirjoitustapa poikkeaa siitä, minkälaisen kuvan heistä saa. Unohdamme, että meidän sanamme voivat loukata muita. Sosiaalisen median myötä olemme kovemman tarkkailun alla, joten meidän täytyy olla tietoisia siitä, millaisen kuvan itsestämme annamme muulle maailmalle.”

Seuraa siis ammattilaisten antamia vinkkejä, jotta vältät Facebook-kömmähdykset.
 
Älä käytä Facebookia äänitorvenasi
 
Sosiaalinen media ei ole välttämättä paras paikka puhua kiistanalaisista asioista ainakaan torontolaisen etikettiasiantuntija Louise Foxin mukaan.

”Poliittiset puheenaiheet ovat arkoja. Ne saadaan näyttämään hyvin mustavalkoisilta somessa, kun ihmiset eivät voi hyödyntää kasvojen ilmeitä tai äänenpainoja.” Jos jaat poliittisia tai uskonnollisia näkemyksiäsi somessa, tee se hienovaraisesti tai varaudu siihen, että Facebook-kaveriesi määrä saattaa vähentyä.

Viisikymppinen yliopisto-opettaja Cathy* kypsyi erään Facebook-kaverinsa toimintaan niin, että päätti poistaa tämän kavereistaan. ”Hän julkaisee poliittisia saarnoja kahdesti, jopa kolmesti päivässä enkä jaa hänen näkemyksiään,” Cathy sanoo. ”Kun julkaisin linkin erääseen uutiseen, hän julkaisi seinälläni 500-sanaisen vastausviestin. Sama kuin hän olisi koputtanut ovelleni ja sitten alkanut paasata.”
 
Älä jaa liian henkilökohtaisia asioita
 
Useilla meistä saattaa olla Facebook-kavereissaan työhön liittyviä tuttavia. Siksi esimerkiksi inhottavan yksityiskohtaisilla sairauksiin liittyvillä päivityksillä ja kosteassa illanvietossa otetuilla kuvilla saattaa olla pysyviä seurauksia, kuten 44-vuotiaan markkinointijohtaja Simonen* tapauksessa. Simone hyväksyi erään työtuttavansa lähettämän kaveripyynnön.

”Hän kommentoi ikävästi ja julkaisi linkkejä pornosivustoille,” Simone muistelee. ”Poistin hänet kavereistani, mutta hänen ajattelemattomuutensa takia päätin lopettaa myös työnteon hänen kanssaan.”

Nuoremmat sukupolvet, jotka ovat kasvaneet sosiaalisen median parissa, saattavat usein jakaa itsestään liikaa ja aliarvioida julkaisujensa haittapuolia. Tulevat työnantajat saattavat nimittäin etsiä netistä tietoa heistä. ”Vaikka olisit asettanut julkaisut näkyville vain kavereillesi, joillain kavereistasi saattaa olla julkinen profiili, jolloin koko maailma voi nähdä julkaisusi,” Mencel sanoo. Joissain tapauksissa tämä saattaa vaikuttaa työnsaantiin.
 
Älä kritisoi julkisesti kaveriasi
 
Toisen vanhemmuustataitojen kritisoiminen tai sisaruksen piikitteleminen Facebookissa ei ole koskaan oikein. ”Pieni härnääminen on okei silloin, kun osapuolet tuntevat ja ymmärtävät toisiansa hyvin, mutta ilkeily ja toisen moittiminen ei ole koskaan soveliasta,” Fox sanoo. ”Se saattaa ensinnäkin loukata jotakuta ja toisekseen viestiä voi tuotteliaammallakin tavalla.”
 
Älä kalastele asiakkaita
 
Kolmekymppinen Sophie* lakkasi seuraamasta erästä kaveriaan, joka pommitti häntä jatkuvasti myymiensä terveystuotteiden mainoksilla. ”Hänen julkaisunsa täytti uutisvirtani ja sain ilmoituksia hänen yrityksensä mainoksista. Se oli niin turhauttavaa.”

Asiakkaiden kalastelu saattaa myös johtaa kavereista poistamiseen sosiaalista mediaa tutkivan NM Inciten tekemän kyselyn mukaan. Kolmanneksi suosituin syy kavereista poistamiseen oli tuotteiden mainostaminen heti hyökkäävän kommentoinnin ja huonosti tuntemisen jälkeen. ”Facebookin käyttäminen mainosalustana on kaveruuden hyväksikäyttöä,” Mencel sanoo.

”Jos haluat mainostaa yritystäsi, luo mieluummin sille erillinen Facebook-sivu, jotta ihmiset voivat valita, haluavatko he seurata sitä.”
 
Älä sorru vertailuun
 
Monet haluavat esittää itsensä hyvässä valossa Facebookissa eikä siinä ole mitään väärää. ”Facebook on alusta, jossa voi korostaa vahvuuksiaan ja tuoda esille elämänsä hyviä puolia,” calgarylainen psykologi Phoenix Deerhawke sanoo.

Oma elämä voi alkaa tuntua kuitenkin mitättömältä, mikäli näkee jatkuvasti kavereiden iloisia julkaisuja ja kuvia. Tällaisella vertailulla voi olla negatiivisia vaikutuksia. Vuonna 2012 Cyberpsychology, Behavior and Social Networking -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että opiskelijat, jotka käyttivät eniten Facebookia, olivat sitä mieltä, että heidän Facebook-kaverinsa (jopa he, joita he eivät tunteneet henkilökohtaisesti) ovat onnellisempia kuin he itse.

Jos Facebookin selaaminen alkaa masentaa, kannattaa miettiä asioita toisesta näkökulmasta. ”Facebook on vähän kuin elokuvan traileri,” Deerhawke sanoo. ”Facebookista näkee vain parhaat palat, ei koko tarinaa, sen lopetusta tai pieleen menneitä kohtauksia. Jos Facebookin selailu alkaa kaihertaa, kannattaa muistaa, että kaverit tuskin kertovat julkisesti elämänsä ikävistä asioista,” Deerhawke sanoo. Kukapa haluaisikaan ottaa selfieitä huonoimpina päivinään?
 
Älä kerjää huomiota
 
Olemme kaikki varmasti törmänneet salamyhkäisiin julkaisuihin, joiden tarkoitus on herättää muissa huolta tai sympatiaa. Osa saattaa reagoida toivotulla tavalla, mutta jotkut pitävät tällaisia päivityksiä vain säälittävinä yrityksinä hakea huomiota. ”Käytä sosiaalista älykkyyttäsi, kun julkaiset jotakin ja kysy itseltäsi mikä on julkaisun syy,” Fox sanoo. ”Onko asia sellainen, mitä haluat ihmisten oikeasti tietävän sinusta vai ruokitko julkaisulla itsekkäitä tarpeitasi, eli kalasteletko esimerkiksi kommentteja uusimpaan kuvaasi?” Kannattaa harkita julkaisemista uudelleen, mikäli tarkoitusperäsi ovat itsekkäät.
 
Ole aina oma itsesi
 
Ihmiset sanovat ja tekevät Facebookissa asioita, joita he eivät tekisi koskaan tosielämässä, kuten lähettelevät ketjuviestejä, jakavat linkkejä kyseenalaisille sivustoille ja jakavat kansaa kiihottavia poliittisia mielipiteitään. ”Tietokoneella yksin naputellessa saattaa helposti unohtaa, että sosiaalisen median käyttäminen on käytännössä sama asia, kun puhuisi huoneelliselle ihmisiä,” Deerhawke sanoo. ”Fyysinen etäisyys antaa rohkeutta sanoa asioita, joita ei sanoisi tosielämässä.” Ennen kun julkaiset mitään, kysy itseltäsi, sanoisitko saman asian ystävällesi kahvikupposen ääressä, Mencel kehottaa. ”Jos et sanoisi sitä kenellekään kasvotusten, älä myöskään julkaise sitä.”
 
Käytä työkaluja ihmissuhteiden hallintaan
 
Kaverilistallasi on todennäköisesti ihmisiä, joista et niinkään välitä tai joita et edes tunne kunnolla. Pomon lähettämästä kaveripyynnöstä voi olla kuitenkin hankala kieltäytyä ja jotkut saattavat harmistua, jos heidät poistaa kavereista. ”Nämä kaverit kannattaa laittaa Rajoitettu-kaverilistalle,” vancouverilainen sosiaalisen median asiantuntija Alexandra Samuel sanoo. ”Rajoitettu-listalla olevat kaverit näkevät vain julkiset julkaisusi eikä kavereille julkaistuja julkaisuja. He eivät siis tiedä, etteivät näe kaikkea julkaisemaasi.”

Rajoitettu-listan voi luoda seuraavalla tavalla: Klikkaa etusivulla olevaa alaspäin osoittavaa nuolta ja valitse aukeavasta valikosta kohta Asetukset. Asetuksissa valitse kohta Estäminen. Tästä valikosta löydät kohdan Rajoitettu lista. Voit lisätä kavereita listaan painamalla Muokkaa listaa -painiketta.

Jos taas et ole kiinnostunut tietyn kaverin julkaisuista tai ne ärsyttävät sinua, muttet halua poistaa häntä kuitenkaan kavereistasi ja haluat heidän näkevän sinun julkaisusi, voit lopettaa myös heidän seuraamisensa. Klikkaa jotakin heidän julkaisuistaan oikealta ja paina Lopeta seuraaminen -painiketta.
 
Kerskaile vähemmän
 
Jatkuvat omiin saavutuksiin liittyvät julkaisut saattavat ärsyttää kavereitasi. ”Serkkuni kertoo Facebookissa jokaisesta hyvästä arvosanasta, jonka hänen lapsensa saavat, ja kehuskelee merkkivaatteillaan ja matkoillaan,” 43-vuotias kahden lapsen äiti Jane* sanoo. ”Hän kertoo vain hyvistä asioista, mikä saa hänen elämänsä näyttämään täydelliseltä. Ja sitä se ei tosiaan ole! Hän on serkkuni, joten en viitsi poistaa häntä kavereistani, mutta olen lopettanut hänen seuraamisensa.”

Joskus saattaakin pysähtyä pohtimaan, onko kerskailijat ja selfieiden julkaisijat pohjimmiltaan narsisteja. Joidenkin tutkimusten mukaan se voi olla mahdollista. Deerhawke kuitenkin muistuttaa, että itsekeskeiseltä vaikuttava kaveri saattaa tosiasiassa ollakin yksinäinen.

”Yksin liikkuessa on helppo napata kuva ruoasta tai omasta naamasta, mutta kun julkaiset sen ja muut tykkäävät siitä, syntyy tunne, että he olisivat kanssasi. Facebook luo siis tunteen yhtenäisyydestä.”
 
Järjestä kaverisi yhteisten mielenkiinnon kohteiden mukaan
 
Mikäli et halua tylsistyttää kavereitasi päivittämällä jatkuvasti kuvia lapsestasi tai halua itseä nähdä kaikkia kaverisi julkaisemia kissavideoita, voit luoda kavereistasi erilaisia ryhmiä. Voit esimerkiksi luoda yhden listan kavereista, joiden kanssa olet eniten tekemisissä ja yhden listan kavereista, joiden kanssa sinulla on samoja mielenkiinnon kohteita, kuten eläimet tai ruoka.

”Suosittelen vanhempia luomaan yhteisen ryhmän, jossa voi jakaa julkaisuja lapsista,” Samuel sanoo. Ryhmät tekevät Facebookin selailustasi myös miellyttävämpää, kun et joudu selaamaan kaikkia virrassasi olevia julkaisuja läpi, vaan voit selata ryhmien julkaisuja etkä jää paitsi mistään kiinnostavasta. Klikkaa Kaverit-ikonia etusivullasi ja sitten Luo uusi ryhmä -painiketta.
 
Pohdi keitä hyväksyt ja pyydät kavereiksesi
 
Jos olet työnantaja, ei ole kovin reilua lähettää kaveripyyntöä alaisillesi. ”Se on epäreilua, koska ette ole tilanteessa tasavertaisia,” Mencel sanoo. ”Jos haluat tietää alaisistasi enemmän, lisää heidät yhteystiedoksi LinkedIn-sovelluksessa, joka on tarkoitettu työkäyttöön.”

Jos lapsesi ovat lähestymässä aikuisuutta, voi olla myös fiksua kieltäytyä heidän kaveripyynnöstään niin itsesi kuin heidänkin vuokseen. 55-vuotiaalle sairaanhoitaja Karenille se oli oikea ratkaisu.

”23-vuotias tyttäreni lisäsi minut kaverikseen. Aloin huolestua hänestä, kun näin hänen bilekuviaan ja noloja julkaisujaan. Suhteemme on ollut paljon parempi sen jälkeen, kun poistin hänet kavereistani,” Karen sanoo. Deerhawken mukaan tämä oli juuri oikea ratkaisu.

”Kehityksen kannalta 18-19-vuotiaan nuoren tehtävä on itsenäistyä ja silloin tulee tehtyä typeriä asioita. Niiden asioiden jakaminen omille vanhemmille ei ole soveliasta,” Deerhawke sanoo.
 
Mieti tarkkaan mitä jaat
 
”Ihmiset käyttävät sosiaalista mediaa ikään kuin henkilökohtaisina lehdistötiedotteinaan,” Fox sanoo. On eri asia puhua julkkiksen kuolemasta kuin esimerkiksi erota toisesta tai kertoa jonkun läheisen kuolleen Facebookin välityksellä. ”Se on liian henkilökohtaista,” Fox sanoo. ”Tunteellisissa tilanteissa puhelinsoitto tai keskustelu kasvotusten on soveliaampi ratkaisu.
 
*Nimet muutettu  

Lue lisää: 

Vihdoinkin kattava lista siitä, mitä F1-F12 -näppäimet tekevät

Älä koskaan googlaa näitä yhdeksää asiaa

Nämä viisi ammattia katoavat seuraavan vuosikymmenen aikana