Käyttö
Aivoverenkiertohäiriön ehkäisy
Antioksidanttien lähde
Astma
Kihti
Krapula
Muistin parantaminen
Piristeenä
Sappikivien ehkäisy
Ummetus
Verensokerin hallinta
Historiaa
Tarinan mukaan kahvi löydettiin Etiopiassa Kaffan alueella, jossa paimen tajusi vuohiensa olevan erityisen energisiä niiden syötyä tiettyjä marjoja. Vaikkei tarinan todenperäisyydestä voi olla varma, se tiedetään, että kahvi on herättänyt ristiriitoja kautta koko historiansa. Siitä tuli suosittua Lähi-idässä 1500-luvulla, ja vanhoilliset kirkonmiehet kielsivät sen sen piristävän vaikutuksen vuoksi. Myöhemmin kahvi kulkeutui myös Englantiin, ja vuoteen 1675 mennessä ympäri maan perustettiin kahviloita. Juomasta tuli nopeasti suosittua koko Euroopassa ja myös Pohjois-Amerikassa.
Mitä kahvi sisältää?
Osittain kahvikupillisen sisältö riippuu siitä, millaista kahvi on, missä se on kasvatettu, ja miten se on paahdettu ja valmistettu. Kaikissa kahveissa on kuitenkin kofeiinia, joka on alkaloidi (paitsi tietenkin kofeiinittomissa kahveissa). Kahvi sisältää myös klorogeenihappoa, joka tukee maksan terveyttä.
Tieteellinen tutkimus
Tutkimusten mukaan kahvi voi auttaa muutenkin kuin pitämällä juojan hereillä tylsässä kokouksessa tai pitkällä automatkalla. Kahvissa on arvokkaita yhdisteitä, kuten tauteja torjuvia antioksidantteja, jotka poistavat elimistöstä haitallisia vapaita radikaaleja ja auttavat vähentämään tulehdusta.
Laajojen väestöjen terveystrendejä tutkivien tutkijoiden mukaan kahvinjuojat saavat suojaa monilta sairauksilta. Esimerkiksi Harvardin yliopiston tutkijat selvittivät naisten kahvinjuonnin ja aivoverenkiertohäiriöiden riskin välistä yhteyttä ja totesivat, että kahvi saattoi vähentää riskiä hiukan.
Lisäksi, vaikka kofeiini nostaa verensokeria, mikä lisää kakkostyypin diabeteksen riskiä, useissa laajoissa tutkimuksissa on todettu, että kahvin nauttiminen vaikuttaa itse asiassa suojaavan tältä koko ajan yleistyvältä taudilta. Eräässä tutkimusanalyysissä, joka käsitti yli 193 000 ihmistä ja joka julkaistiin amerikkalaisessa lääkärilehdessä Journal of the American Medical Association, todettiin että kahvin suurkuluttajilla, jotka joivat jopa seitsemän kupillista päivässä, kakkostyypin diabeteksen riski väheni jopa 35 prosenttia. Joissakin tutkimuksissa todettiin, että kofeiinitonta kahvia juovien riski laski vielä enemmän.
Eräässä tutkimuksessa, jossa oli mukana yli 47 000 miestä, todettiin että usean kahvikupillisen nauttiminen päivässä saattoi vähentää vaikean hermostosairauden Parkinsonin taudin riskiä 58 prosentilla. Miehille on lisääkin hyviä kahviuutisia: Harvardin lääketieteellisen yliopiston tutkijat saivat selville, että eniten kahvia juovilla miehillä oli 60 prosenttia pienempi riski saada aggressiivinen eturauhassyöpä kuin niillä, jotka eivät juoneet kahvia lainkaan. Syistä ei olla varmoja, mutta tutkijat arvelevat, että asiaan vaikuttavat kahvin antioksidantit ja kivennäiset. Tulokset esiteltiin syöpäkonferenssissa joulukuussa 2009.
Hongkongissa tehtiin samana vuonna erikoinen tutkimus, jossa kahvin todettiin lisäävän yhteistyökykyä ja parantavan sosiaalista tukea. Se kuulostaa hyvältä syyltä pitää kahvitauko työkavereiden kanssa.
Vinkki ostajalle
Paras maku ja parhaat terveysvaikutukset saa, kun ostaa kahvipapuja ja jauhaa ne kotona juuri ennen käyttöä. Kahvi menettää raikkautensa nopeasti, ja papujakin kannattaa ostaa vain viikon tai kahden tarpeiksi. Ne säilytetään huoneenlämmössä, kuivassa ja suojassa valolta. Avaamaton kahvipakkaus voidaan säilyttää pakastimessa, mutta avattu pakkaus kannattaa säilyttää kaapissa. Uudelleen jäädyttäminen ei tee hyvää pavuille.
Hyvä tietää
Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat nostavat verenpainetta, mutta vaikutus on lievä ja häviää nopeasti. Tutkimuksissa ei ole löydetty todisteita kahvinjuonnin ja kroonisesti koholla olevan verenpaineen välillä. Eräässä tutkimuksessa oli mukana 155 000 naista, eikä siinä löydetty yhteyttä kahvinjuonnin ja kohonneen verenpaineen välillä.
Torjuuko kahvi syöpää?
Vaikka alustavat tutkimukset 1970- ja 1980-luvulla liittivät kahvinjuonnin rinta- ja haimasyöpään, laajemmissa ja tarkemmissa tutkimuksissa ei löydetty minkäänlaista yhteyttä kahvin ja minkään syövän välillä. Uusimmat tutkimukset viittaavat pikemminkin siihen, että kahvi saattaa suojata tietyiltä syöviltä.
Eräässä tutkimuskatsauksessa todettiin, että kahvia (tavallista tai kofeiinitonta) tai teetä säännöllisesti juovien paksusuolensyövän riski aleni 24 prosentilla. Lisäksi yli 241 000 henkilöä kattavissa tutkimuksissa on todettu, että jo kaksi kahvikupillista päivässä alentaa maksasyövän riskiä 43 prosenttia. Useimmat kahvia tutkivat nykytutkijat eivät enää pidä kahvia syöpäriskinä vaan keskittyvät kahvin terveysvaikutuksiin. Lue lisää syöpäriskin alentamisesta!
Hyvä muistaa
Kognitiiviset ongelmat ovat joskus dementian oire, mutta on myös niin, että muuten terveiden ihmisten muisti saattaa välillä reistailla iän myötä. Kahvista saattaa olla apua. Eräässä ranskalaisessa tutkimuksessa yli 80-vuotiaat naiset, jotka joivat päivässä vähintään kolme kupillista kahvia, kärsivät muistihäiriöistä 70 prosenttia epätodennäköisemmin kuin ne, jotka joivat korkeintaan yhden kupillisen.
Alustavissa tutkimuksissa on saatu myös viitteitä siitä, että kahvi saattaa jopa suojata Alzheimerin taudilta. Vuonna 2007 tehtiin analyysi neljästä tutkimuksesta, jossa todettiin, että tavallisimman muistisairauden riski oli kahvinjuojilla 30 prosenttia pienempi kuin muilla. Tätä tutkimusta täydennettiin vuonna 2009, kun kaksi uutta tutkimusta julkaistiin Journal of Alzheimer’s Disease –lehdessä. Floridalaisen Alzheimer-keskuksen tutkijat antoivat kofeiinia vanhoille hiirille, jotka oli jalostettu niin, että niille tulee Alzheimerin taudin oireita. Kofeiini vähensi selvästi Alzheimerin tautiin liittyvän proteiinin määrää. Tutkijoiden mukaan tulokset todistavat, että kofeiini voi paitsi suojata aivoja Alzheimerin taudin etenemiseltä, myös jopa hoitaa sitä. Tutkijat suunnittelevat vastaavaa tutkimusta myös ihmisillä. Lue lisää Alzheimerista ja dementiasta.
Eroon sappikivistä
Jos on taipuvainen sappikiviin, kahvinjuonti saattaa ehkäistä kohtauksia, todetaan vuoden 1999 tutkimuksessa. Siinä kaksi tai kolme kupillista kahvia päivässä juovien miesten sappikiviriskin todettiin laskevan 40 prosentilla. Jotkut tutkijat uskovat, että kofeiini ehkäisee kivuliaita kiteytymiä, jotka muodostuvat virtsarakossa ja sappitiehyissä. Vuonna 2002 Harvardin tutkijat kertoivat, että sama pätee myös naisiin: kolme tai neljä kupillista kahvia juovien naisten sappikiviriski oli 22-28 prosenttia pienempi. Tämä sinun tulee tietää sappikivistä
Lue lisää:
8 myyttiä kahvin terveysvaikutuksista