Jo pieniltäkin vaikuttavat jalkaongelmat voivat hoitamattomina aiheuttaa pitkäaikaisia vaivoja, jotka voivat puolestaan johtaa passiiviseen elämäntapaan (ja sen mukanaan tuomiin riskeihin) ja aiheuttaa kaatumisia ja vammoja.
Kuitenkin tutkimusten mukaan jopa puolet meistä heikentää terveytemme tukipilareita huonosti istuvilla kengillä. Liian tiukat tai kapeat kengät, joita käyttävät yleisimmin naiset, voivat aiheuttaa känsiä ja vai vaisenluita, isovarpaan juureen kehittyviä luisia kyhmyjä, jotka usein tuovat mukanaan turvotusta ja kipua.
Toinen nimenomaan naisten muotiin liittyvä piirre, korkokengät, liitetään usein liikavarpaisiin, rakkoihin ja sisään kasvaneisiin varpaankynsiin. Jos pidät korkokengistä, harkitse rajoittavasi niiden käyttöä vain juhlatilaisuuksiin, tai kokeile leveämpää korkoa tai kiilakorkoa piikkikorkojen sijaan.
Toisaalta kengät, joissa on terävä tai liian ahdas kärki, voivat pakottaa. Jos pidät korkokengistä, harkitse rajoittavasi niiden käyttöä vain juhlatilaisuuksiin, tai kokeile leveämpää korkoa tai kiilakorkoa piikkikorkojen sijaan.
Varpaat koukistetaan sen sijaan, että ne olisivat suorina. Se voi johtaa vasaravarpaisiin, jolloin yksi tai useampi pienemmistä varpaista koukistuu väärään asentoon, mikä tekee liikkumisesta kivuliasta tai vaikeaa.
Kesäaikaan alttius jalkavaivoille kasvaa entisestään, kun ihmiset käyttävät liikaa varvassandaaleita ja muita heikkorakenteisia sandaaleita.
Ne suojaavat kyllä jalkoja kuumalta rantahiekalta ja uima-altaiden känsä- ja sieni-infektio-tartunnoilta, mutta ne eivät kuitenkaan sovellu käytettäväksi koko päiväväksi.
Ne eivät tuo nilkalle lisävakautta, mikä altistaa jalkaa venähdyksille. Ne eivät myöskään tue jalkaholveja, mikä nostaa riskiä saada plantaarifaskiitti, kantapäästä varpaisiin asti yltävän kalvon kivulias tulehdustila.
Diabeetikoiden tulisi olla erityisen tarkkana kenkävalintojensa suhteen. Heillä on todennäköisemmin huono verenkierto raajoissa, minkä vuoksi vaivojen parantuminen on hidasta ja vaivalloista. He ovat myös alttiimpia hermovaurioille, jotka estävät heitä tuntemasta kipua ennen kuin jalka vaivasta on jo tullut vakava ongelma.
Miltä jalkaystävälliset kengät sitten näyttävät ja tuntuvat? Ne ovat mukavat, ne eivät aiheuta ylimääräistä painetta nivelille, ne eivät purista jalkoja sivulta eivätkä nouse kantapäästä.
”Niiden tulisi olla leveät, niiden kärjessä pitäisi olla tarpeeksi tilaa varpaille, niiden tulisi olla tehdyt hengittävästä materiaalista, kuten nahasta tai kankaasta, ja parhaimmillaan niissä tulisi olla korkeintaan 2,5 senttimetrin korot”, kertoo lontoolaisessa jalkaterapiaoppilaitoksessa työskentelevä Emma McConnachie.
”Nauhakengät, jotka sidotaan jalkapöydän päältä, antavat parhaan tuen. Jos olet epävarma siitä, millaista tukea juuri sinun jalkasi tarvitsevat, kannattaa kysyä jalkaterapeutin neuvoa jalkineiden valinnassa – se on ensimmäinen askel kohti terveitä jalkoja.”
Lue lisää: