Tärkein asia puutarhan hoidossa on nyt ja ollut jo jonkin aikaa ehdottomasti luonnollisuus. Espoolainen puutarhuri Sari Ojala sanookin, että jos otat luonnosta, pitää sinun palauttaa maaperään ravinteita. Hän kirjoittaa blogissaan www.sariojala.fi/ajankohtaista näin: ”Hyvinvoiva puutarha ja piha-alue on todellisuudessa pieneliöiden tanssilattia ja mikrobien maailma. Jos himoitsee kaunista, kannattaa olla pikkuisen bio.”
Englantilaisessa cottage gardenissa yhdistyvät huvi ja hyöty. Perinteiset kasvit suojelevat toisiaan kasvitaudeilta, ja puutarhassa on paljon pölyttäjiä. Kun luonnollisuuteen yhdistää hyvän suunnittelun, saa puutarhasta ihanan ja terveen.
Kun luonnollisuuteen yhdistää vielä vastuullisuuden, ollaan oikealla tiellä. Puutarhan hoito ei ole enää vain tätien ja setien hommaa, vaan myös nuoret isät ja äidit kasvattavat puhdasta ruokaa omilla peltotilkuillaan ja parvekkeillaan.
Yltiöpäinen ostaminen ei ole muotia, ei myöskään puutarhamaailmassa. Toiset jopa kieltäytyvät ostamassa kausikukkia, ja suosivat vain monivuotisia kasveja. Vahvat perennat ovatkin ihania, niistä on iloa vuosikausiksi, jopa vuosikymmeniksi. Ei ostamisesta tarvitse kokonaan luopua, mutta järjen käyttö on suotavaa.
Säännöllisin väliajoin tulee maailmalta tutkimustuloksia, joissa paljastuu, että puut ja pensaat, kaikki vihreä ympärillämme on ihmisen terveydelle hyväksi. Jopa sydäntaudit kuulemma vähenevät, jos luonto on lähelläsi. Tiedä häntä, mutta kyllä puutarha ja siellä puuhailu rauhoittaa ja tekee hyvää.
Levollisessa puutarhassa voisi olla vaikka sammalvuode, johon voisi silloin tällöin köllähtää. Siinä stressi lievenee!
Aurinkoon vai varjoon?
Puutarhuri Sari Ojala muistuttaa, että puutarhasta tulee kaunis ja toimiva, kun oikeat kasvit ovat oikeassa paikassa. Katso siis taivaalle, mistä aurinko paistaa, onko puutarha aurinkoinen vai varjoinen. Avaraan, aurinkoiseen pihaan on turha laittaa metsänpohjaa eli kunttaa, niin helppohoitoinen ja trendikäs kuin se onkin.
Syötävistä kasveista tomaatti on ehdottomasti muodikkain, jos nyt kasveista niin voi sanoa. Myös juurikkaat ovat suosittuja, varsinkin raitajuurikas, joka on sekä kaunis että maukas. Pinaattia ja mangoldia kannattaa viljellä, jos vain sopiva paikka löytyy.
– Kaikki tummat kukat ovat suosittuja, kuten voimakkaanvärinen ja komea perinnekukka värinokkonen eli kirjopeippi. Samettikukkia ei enää syrjitä, vaan esimerkiksi poltetun oranssin väriset kukat saavat hehkua moderninkin talon pihapiirissä, Sari Ojala sanoo.
Mummon kukat kuten krassit, daaliat, tupakat, kesämalvat ja harmaamalvikit ovat todella suosittuja ja haluttuja kukkia. Ja tietysti pionit, joiden kasvattamista suorastaan harrastetaan, joskus jopa aika totisesti. Moni hyvä asia tulee meille Ruotsista. Siellä tuoksuherneet ovat suosittuja, pian varmaan siis meilläkin.
Sari Ojala seuraa tiiviisti englantilaista, tanskalaista ja ruotsalaista puutarhamaailmaa. Englannista on peräisin Charles Dowdingin loistava ja järkevä ohje ”älä kaiva äläkä käännä” (no dig garden). Anna matojen tehdä se työ. Nimittäin jos käännät maata, aktivoit valolla kaikki rikkaruohot. Jätä siis kasvien juuret maahan, ja kuuntele kun madot niitä rouskuttavat.
Maanpäälliset kasvien jäännökset laitamme tietysti kompostiin, sehän on jo itsestään selvää!
Artikkeli on julkaistu alunperin Meidän Suomi -lehden numerossa Kesä/2019.
Lue lisää:
Nämä 12 punkkimyyttiä voivat olla terveydelle vaarallisia