Tunnet sen ehkä ensi kertaa joogatunnilla – milloin alaspäin katsova koira alkoi olla näin rankkaa ranteille? Tai kenties pelaat viikoittaista squash- tai tennismatsiasi, kun huomaat polviesi nostavan äläkän joka kerran, kun käännyt. On mahdollista, että sinulla on niveltulehdus eli artriitti, sillä se ei ole pelkästään ikäihmisten ongelma: yleensä se alkaa vaivata 40 ja 60 ikävuoden välillä.
Yleisin niveltulehduksen tyyppi on nivelrikko. Se johtuu yleensä vuosikymmeniä jatkuneesta fyysisestä aktiivisuudesta, joka kuluttaa nivelrustoa. Rusto on kumimaista, kitkatonta kudosta, joka toimii iskunvaimentimena luiden välillä. Vuosikausien kulumisen jälkeen tai murtuman tai sijoiltaanmenon kaltaisen vamman vuoksi rustokudos voi kovettua ja haurastua kuin vanha, kuivahtanut kuminauha. Se voi aiheuttaa koko niveleen tulehdusta ja kipua (sana artriitti tulee kreikan kielen sanoista arthro, joka tarkoittaa niveltä sekä itis, joka tarkoittaa tulehdusta).
Nivelrikko todetaan kahdella kolmanneksella ihmisistä, joilla esiintyy jonkinlaista nivelkipua. Michiganin yliopiston vuonna 2022 toteuttamassa maanlaajuisessa mielipidekyselyssä 30 prosenttia 50–80-vuotiaista amerikkalaisista kertoi lääkärin todenneen heillä nivelrikkoa (kahdeksalla prosentilla vastaajista oli diagnosoitu nivelreuma, joka on autoimmuunisairaus). Naisilla vaivaa esiintyy enemmän kuin miehillä, mutta syytä tähän ei edelleenkään tunneta. Maailman terveysjärjestö arvioi, että maailmanlaajuisesti 528 miljoonaa ihmistä kärsii nivelrikosta, ja luvun ennustetaan kasvavan seuraavan vuosikymmenen aikana väestön ikääntyessä.
Nivelet, jotka useimmiten joutuvat nivelrikon kohteiksi ovat polvet, rysty-
set, peukalontyvi, alaselkä ja lonkat. Ihmiset saattavat huomata nivelissä turvotusta tai jopa hiertävää tunnetta, ja jotkut kärsivät kivusta, joka on niin voimakasta, että se herättää heidät öisin. Nivelten jäykkyys varsinkin aamuisin on yleistä, ja purkkien avaaminen tai kumartelu ei suju enää niin helposti kuin aiemmin.
Onneksi joitakin innovatiivisia ratkaisuja kivun voittamiseksi voi olla pian saatavilla.
Kuinka kipua voi lievittää?
Normaalipainossa pysyminen auttaa, sillä silloin nivelet rasittuvat vähemmän. Ylimääräisen painon välttäminen myös minimoi riskin sairastua nivelrikkoon alun perinkään. Liikunta on usein ensimmäinen keino, jota lääkärit suosittelevat. Jos et vielä harrasta liikuntaa, vähärasitteiset vaihtoehdot, kuten kävely, pyöräily tai uiminen ovat hyviä keinoja lisätä sitä. Liikunta auttaa välttämään jäykkyyttä ja pitää niveliä ympäröivät lihakset notkeina. Lue miksi ryhmäliikunta kannattaa!
Niveltulehdusta tutkivan järjestön Arthritis Foundationin mukaan myös jooga voi tuoda helpotusta. Järjestön asiantuntijat suosittelevat myös käyntiä fysioterapeutilla, joka voi opettaa liikkuvuutta ja voimaa lisääviä liikkeitä sairaiden nivelten tukemiseksi. Useimmat ihmiset kokevat kuitenkin, etteivät nämä keinot poista kipua tai että ne auttavat vain, jos oireet ovat lieviä tai kohtalaisia.
Käsikauppakipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja naprokseeni, lievittävät kipua ja jäykkyyttä, mutta ne eivät ole pitkäaikainen ratkaisu, sillä ne ärsyttävät vatsaa. Lääkärit saattavat määrätä kipuun suun kautta otettavaa kortikosteroidia, kuten prednisonia, mutta sillä voi olla sivuvaikutuksia, kuten painonnousua, mielialanvaihteluita ja korkeaa verenpainetta, joten sitä tulisi käyttää vain lyhytaikaisesti.
Jotkut voivat saada väliaikaista helpotusta kortikosteroidipistoksista, mutta kahdessa tuoreessa tutkimuksessa – yksi Kalifornian yliopistosta San Franciscosta, toinen Rosalind Franklin University of Medicine and Science -yliopistosta Chicagosta – selvisi, että ne voivat itse asiassa johtaa nivelrikon etenemiseen.
Lääkärit saattavat suositella myös hyaluronihappoa, jota pistetään niveleen rustoa voitelevan nesteen korvikkeeksi – periaate on sama kuin auton moottoriöljyllä. Se ei kuitenkaan paranna niveltä. Vaikka pistos voikin väliaikaisesti lievittää kipua ja jopa hidastaa taudin etenemistä, viime vuonna BMJ-lehdessä julkaistun merkittävän tutkimuksen mukaan siitä on hyvin vähän tai ei lainkaan pitkäaikaista hyötyä useimmille.
Toinen pistettävä hoito, jota on käytetty 1980-luvulta lähtien repeytyneiden jänteiden ja nivelvaurioiden hoidossa, on runsasverihiutaleinen plasma. Potilaalta otetaan verta, sitä rikastetaan verihiutaleilla ja palautetaan takaisin potilaaseen. Jotkut urheilijat – eritoten Tiger Woods – ovat kokeilleet sitä urheiluvammojen hoidossa. American Journal of Sports Medicine -lehden mukaan sen vaikutukset ovat kuitenkin olleet vaihtelevia, ja sen tehon parantamiseksi tarvittaisiin vielä paljon enemmän tutkimusta.
Tähän mennessä ainoaksi aidosti tehokkaaksi nivelrikon hoitomenetelmäksi on osoittautunut nivelen vaihtaminen tekoniveleen, olipa kyseessä sitten rystyset, polvet tai lonkat. Leikkauksia tehdään ympäri maailman miljoonille ihmisille, mutta haittana on se, etteivät tekonivelet kestä 15–20 vuotta pidempään, joten usein lääkärit eivät suosittele niitä alle 60-vuotiaille.
Joskus on leikattava
Clevelandista, Ohiosta, kotoisin oleva pellolta-pöytään-ajattelua toteuttava keittiömestari Ben Bebenroth ei saanut paljoakaan helpotusta nivelrikon aiheuttamaan kipuun ennen kuin hänelle tehtiin polven tekonivelleikkaus. Hän sairastui nivelrikkoon 15-vuotiaana vasemman polven vammauduttua lumilautailuonnettomuudessa. Pitkän aikaa hän lääkitsi itseään alkoholilla ja reseptivapailla kipulääkkeillä pystyäkseen ylläpitämään menevää elämäntyyliä ja pysyäkseen aktiivisena. ”Pärjäsin kipuni kanssa sillä tavalla 25 vuoden ajan”, nykyään 45-vuotias entinen merijalkaväen sotilas kertoo.
Liikunnan ja painonhallinnan lisäksi hän kokeili hyaluronihappopistoksia, steroidipistoksia ja jopa kolmea artroskopiaa eli nivelen tähystysleikkausta – niitä suositellaan joskus tapauksissa, joissa nivelrikon aiheuttajana on vamma. Mistään ei ollut apua. Bebenrothille tehtiin täydellinen tekonivelleikkaus harvinaisen varhaisessa 40 vuoden iässä. ”Kun nivelessä luut koskettavat toisiaan, sitä vain puree hammasta, kunnes kipua ei enää kestä”, hän sanoo. Bebenroth tietää, että hänen oikeaan polveensa kehittyy väistämättä jonkinasteinen nivel-tulehdus – niin käy, kun toinen nivel joutuu pitkän aikaa ottamaan vastaan suurimman osan kulutuksesta ihmisen varoessa vammautunutta jalkaansa – mutta toistaiseksi hän on leikkauksen avulla pystynyt palaamaan työhönsä uudella innolla, sekä jatkamaan myös rakkaita harrastuksiaan patikointia ja lumilautailua.
Hän myös välttää kaikkea sokeria ja alkoholia ja rikastaa ruokavaliotaan ravintorikkailla, tulehdusta hillitsevillä ruoka-aineilla, kuten kurkumalla ja inkiväärillä. Niitä hän saa luomutilaltaan, jolla hän kasvattaa myös ravintolassaan käyttämänsä ainekset. Tulehdusta hillitsevässä ruokavaliossa suositaan monia välimerellisen ruokavalion aineksia, kuten kalaa, pähkinöitä, vähärasvaista lihaa ja monia lehtivihanneksia, ja sen tiedetään olevan hyvästä nivelille. 14 sääntöä tulehdusta hillitsevään ruokavalioon
”Ruokavalio on ollut tärkeä”, Bebenroth sanoo. ”Mitä vähemmän syön tulehdusta ylläpitäviä ruokia, sitä paremmin voin.” Apua on ollut myös venyttelystä, meditaatiosta ja liikkumisesta. ”Tällainen elämäntapa auttaa minua välttämää sellaista reaktiivista olotilaa, jossa olen vihainen kivulleni ja päädyn helpottamaan oloani makealla herkulla.” 12 ruokaa, jotka pahentavat tulehdusta
Niveltulehdus – uutta toivoa
Koska niveltulehduksesta kärsii niin moni, useat tutkijat tekevät töitä kehittääkseen siihen hoitokeinoja, ja lopultakin niitä ollaan myös löytämässä. Pohjois-Carolinassa sijaitsevan Duken yliopiston tutkijat esimerkiksi suunnittelevat aloittavansa tänä vuonna kliinisiä kokeita nivelrustoa jäljittelevällä polvigeelillä, joka on valmistettu vettä imevistä polymeereistä.
Ihmisen omasta kehosta saatujen kantasolujen käyttö niveltulehduksen hoidossa on myös osoittautunut lupaavaksi. Vuonna 2018 kalifornialaisen Stanfordin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat onnistuivat eristämään aikuisilta ihmisiltä luuston kantasoluja, mikä oli merkittävä askel eteenpäin ruston uudelleen kasvattamiseksi.
”Arvelimme, että luuston kantasoluja on olemassa vähän aikaa, muttemme olleet siitä varmoja”, sanoo Stanfordin yliopiston kirurgian apulaisprofessori Charles Chan. ”Käytimme virtaus-sytometriaksi (FACS) kutsuttua tekniikkaa, joka on eräänlainen karkkiautomaatti. Sen avulla pystymme erottelemaan erilaisia soluja niiden pinnalla olevien proteiinien perusteella. Solutyyppejä oli noin sata.”
Ymmärtääkseen mikä solu oli mikä tutkijat siirsivät soluja hiiriin nähdäkseen, millaisiksi ne erikoistuisivat. Joistakin kasvoi luuta.
Sitten Chan ja hänen kollegansa huomasivat, että he pystyisivät edistämään uuden ruston kasvua kyseisillä soluilla lähettämällä niille uudet ohjeet. Tutkimuksissaan he aiheuttivat mikromurtumia poraamalla luukudokseen pikkuruisen reiän. ”Tämä lietsoi luuston kantasolut rynnimään paikalle verihyytymäksi”, Chan selittää. ”Kun se jätetään paikalleen, se muuttuu arpikudokseksi eli syyrustoksi. Se toimii laastarin tavoin ja pitää kaiken paikoillaan. Mutta se ei ole niin joustavaa tai liukaspintaista kuin uudistunut rusto.”
Tutkimusryhmä pohti, mitä tapahtuisi, jos he pystyisivät jotenkin muuttamaan kemiallista viestiä, joka kertoo soluille niiden tehtävän. ”Ajattelimme, että pystyisimme ehkä keskeyttämään solujen kehittymisen rustosta luuksi ja houkuttelemaan ne kypsymään jo rustovaiheessa”, Chan selittää. Kemikaalit, joita tutkijat käyttivät yrittäessään tätä, oli jo hyväksytty muihin käyttötarkoituksiin; yksi niistä oli useiden eri syöpien hoidossa käytetty bevasitsumabi.
Se toimi. Tutkimuksen tuloksena ensin laboratoriohiirillä ja sitten hiiriin istutetulla ihmisen nivelkudoksella ”saimme kivan palan rustoa”, Chan sanoo. ”Se on kestävää. Ja tutkimuskohteet saavat merkittävää parannusta kipuun ja liikkeeseen.”
Ryhmä kerää nyt rahoitusta kliiniseen tutkimukseen ihmisillä. Heidän suunnitelmissaan on aloittaa nivelrikkoa sairastavien potilaiden peukaloista ja sormista. Jos kaikki sujuu hyvin, he saattavat pystyä tuomaan markkinoille pistettävän lääkkeen, joka ei vain helpota oireita, vaan oikeasti parantaa sairauden.
Niveltulehdus ja kivun lievittäminen
Samaan aikaan Melbournen kantasolututkimuskeskuksessa Australiassa on tehty lukuisia kokeiluja rasvakudoksesta saatujen kantasolujen käytössä nivelrikon hoitoon. Samantapaisia tutkimuksia tehdään myös Italiassa ja Irlannissa. Ajatuksena on käyttää mesen-kymaalisia kantasoluja (MSC), jotka ovat tärkeitä ruston ja luun rakentu-misessa ja korjaamisessa. Niillä vaikuttaa olevan useita positiivisia vaikutuksia: ne muun muassa rauhoittavat elimistön immuunijärjestelmän aikaansaamaa tulehdusreaktiota ja vähentävät hermokipua.
”Potilaille tehdään minirasvaimu”, sanoo päätutkija Julien Freitag, melbournelainen lihaksiston ja luuston toimintaan erikoistunut asiantuntija. Sitten rasvakudos lähetetään virallisesti valtuutettuun laboratorioon, jossa MSC-soluja laajennetaan ja pistetään potilaan niveleen. Toinen pistos annetaan kuuden kuukauden kuluttua.
Vaikka onkin vielä jokseenkin epäselvää, kuinka MSC-solut tekevät taikojaan, ”viimeisen yhdeksän vuoden aikana tekemämme kliiniset tutkimukset ovat olleet uskomattoman lupaavia”, Freitag sanoo. Tutkimukset, joihin on kuulunut satunnaistettu vertailukoe sekä oikeista potilastapauksista kerättyä dataa, ovat osoittaneet kipujen vähentyneen ja nivelten toimivuuden parantuneen. ”Näemme tässä potilaille merkittäviä hyötyjä, olipa heidän nivelrikkonsa sitten lievää, keskivaikeaa tai vaikeaa.”
Koska samankaltaiseen tutkimukseen keskittyy monet muutkin tutkimuskeskukset, virallisesti hyväksytty läpimurto hoidossa saavutetaan todennäköisesti 10–15 vuoden sisällä. Jos hoito osoittautuu niin turvalliseksi ja tehokkaaksi kuin miltä se tutkimuksissa on tähän asti vaikuttanut, miljoonat sivuun jääneet urheilijat voivat palata takaisin urheilukentille, tai vain nauttia enemmän jokapäiväisestä elämästään.
Lue lisää: