Olisihan Margaret Kerestecin pitänyt tietää. Torontolainen Margaret oli työskennellyt aiemmin Kanadan terveystietolaitoksella tapaturmatietojen kerääjänä, ja hän oli täysin tietoinen monista joulun aikaan tapahtuvista haavereista.
Se ei kuitenkaan estänyt häntä raahaamasta eräänä iltana tikkaita ulos jouluvalojen ripustamista varten. Hän kiipesi ylimmälle puolalle ja nojasi sitten liikaa toiselle puolelle.
Pian Keresteci makasi maassa ranteet murtuneina ja haava päässä. Hänen aviomiehensä ja lapsensa eivät olleet kotona, joten hän raahautui tuskissaan lähimpään naapuritaloon ja kutsui apua paukuttamalla kyynärpäätään oveen.
Kerestecin toinen ranne vaurioitui pysyvästi putoamisen seurauksena. Hänen tarinansa on täydellinen tiivistys talven juhlakauden vaaroista, jotka syntyvät yksityiskohtaisista koristeluista, stressistä ja tiukasta aikataulusta. Ei siis ole ihme, että juuri ennen joulua ja sen aikana tapahtuu enemmän tikkailta putoamisia, tulipaloja ja ruokaan liittyviä sairastumisia kuin minään muuna vuodenaikana.
Useimmat tapaturmat on kuitenkin helppo estää. Tässä artikkelissa käymme läpi joulun vaaratilanteet ja annamme neuvoja niiden ehkäisemiseksi.
Joka kuuseen kurkottaa
Tohtori Louis Francescutti työskentelee päivystävänä lääkärinä Edmontonissa Albertan Royal Alexandra Hospital -sairaalassa sekä professorina ja tapaturmatutkijana Albertan yliopistossa. Hän kohtaa joka vuosi samanlaisia vammoja kuin Kerestecillä.
”Kaikilla jouluna työskentelevillä terveydenhuollon ammattilaisilla on tarinoita kerrottavana”, hän sanoo. Kanadan terveystietolaitoksen mukaan tikapuutapaturmat ovat niin yleisiä, että vuosien 2015 ja 2016 välillä yli 15 000 kanadalaista joutui niiden vuoksi sairaalahoitoon.
Turvallisuusvinkkejä:
Kiipeä ulkona ollessasi tikkaille vain valoisaan aikaan ja lapioi lumi tai jää pois ennen kuin pystytät tikkaat. Kanadan terveys- ja turvallisuusjärjestön turvallisuusoppaassa on useita hyviä neuvoja: Älä koskaan nouse tikkailla neljänneksi ylintä puolaa korkeammalle äläkä kanna mitään, kun kiipeät ylös tai alas. Laita sen sijaan jouluvalot tai muut esineet laatikkoon ja nosta tai laske laatikko köyden avulla.
Noudata niin sanottua kolmen pisteen sääntöä, eli pidä aina kolme raajaa kiinni tikkaissa, joko käsi ja kaksi jalkaa tai kaksi kättä ja yksi jalka. Huolehdi myös siitä, että mukanasi on joku varmistamassa.
Pumppu pettää
Sydänkohtausten riski nousee selvästi joulun aikaan. Ongelmaa syventää myös se, että jotkut sydänoireet muistuttavat toista joululle tyypillästä vaivaa, eli ruuansulatushäiriöitä. Monet laittavat epämukavan olon ennemmin mässäilyn piikkiin kuin keskeyttävät juhlinnan päivystyskäynnin vuoksi.
”Jos ruuansulatusongelmat ilmestyvät kuin tyhjästä, on syytä epäillä sydämen toiminnan häiriöitä”, varoittaa torontolainen sydäntautilääkäri Beth Abramson, joka on myös Kanadan sydän- ja halvaussäätiön edustaja.
Sääkään ei auta asiaa. Kylmyys ja lumityöt voivat olla tappava yhdistelmä. Kylmät olosuhteet voivat supistaa verisuonia, minkä seurauksena veren virtaus sydämeen hidastuu. Liikunta kuitenkin lisää sydämen veren ja hapen tarvetta. Veren kulkeutuminen sydämeen voi siis hidastua juuri silloin, kun tarve kasvaa. Tuloksena on varsinainen sydänkohtauksen huippuresepti.
”Lapioiminen ja kylmän ilman hengittäminen on vaarallista etenkin, jos kyseessä on ylipainoinen, huonokuntoinen tai sydänsairauksille altis henkilö”, Abramson sanoo.
Toinen sydänongelmien riski kätkeytyy alkoholijuomiin. Niin sanottu ”lomasydänsyndrooma” viittaa nopeaan ja epätasaiseen sydämensykkeeseen, eli eteisvärinään. Se voi johtua liiallisesta alkoholinkulutuksesta lyhyen ajan sisällä.
Turvallisuusvinkkejä:
Edes lääkärit eivät voi olla varmoja sydänkohtauksesta pelkän tarkkailun perusteella. Paine rinnassa on yleisin oire, mutta sydänkohtaus ei aina näytä yhtä dramaattiselta kuin Hollywood-elokuvissa.
”Äkillinen rinta-, kaula-, kurkku-, leuka- tai käsisärky, hengästyneisyys tai pahoinvointi on otettava vakavasti”, Abramson sanoo. Perinnölliset sydänsairaudet, korkea verenpaine, korkea kolesteroli, tupakointi, diabetes ja ylipaino lisäävät riskiä.
”Ensiavussa sydänkohtaus voidaan todeta nopeiden ja yksinkertaisten testien avulla”, Abramson sanoo. Pelaa varman päälle ja suuntaa suoraan sairaalaan, jos oireet epäilyttävät.
Muista palohälytin
Joulukuusi on luonnollisesti paloturvallisuusriski, mutta ruuanlaittoon liittyvät tulipalot kuitenkin työllistävät pelastustyöntekijöitä joulun aikaan eniten. Esimerkiksi ruuan unohtuminen kuumalle liedelle sekä kinkun paistamisesta syntyvä käry tai rasvapalo voivat aiheuttaa palon syttymisen.
Myös sähkölaitteet ja kynttilät ovat suurimpien syyllisten joukossa. Lämpökynttilät saatetaan asettaa liian lähelle toisiaan, jolloin tulipalon riski kasvaa huomattavasti. Erilaisten sähkölaitteiden käyttö lisääntyy jouluna, joten niiden huoltoon ja puhdistamiseen on syytä kiinnittää huomiota.
Turvallisuusvinkkejä:
Älä koskaan jätä liedellä olevia kattiloita tai pannuja ilman valvontaa. Älä myöskään jätä kynttilöitä palamaan tyhjään huoneeseen. Pidä palavat kynttilät kaukana joulukuusesta ja lahjapaperin kaltaisista helposti syttyvistä esineistä ja materiaaleista.
Tarkista pakkauksesta, että jouluvaloissasi on CE-merkintä. Heitä pois kaikki valosarjat, joissa on rikkinäisiä lampun kantoja tai vahingoittuneita johtoja. Muista myös kastella joulukuustasi päivittäin.
Aimo annos stressiä
Jouluna odotukset voivat olla korkealla. On osallistuttava eri tapahtumiin, ostettava lahjoja, valmisteltava ruokia, koristeltava taloa, viihdytettävä vieraita… Se vaatii jonottamista, rahankäyttöä ja kalenterin täyttämistä äärimmilleen. Yhdysvaltalaisen psykologijärjestön American Psychological Associationin tekemän tutkimuksen mukaan 38 prosenttia kokee stressitasojen nousevan joulun aikaan. Et siis ole ainoa!
Turvallisuusvinkkejä:
Yksinkertaista asioita. Älä vastaa myöntävästi jokaiseen tapahtumakutsuun tai yritä tavata kaikkia jouluna. Palat muuten loppuun. Älä myöskään yritä häikäistä kaikkia ylellisillä illallisilla, ylitsepursuavilla koristeilla ja kalliilla lahjoilla. Juhliminen ei saisi tuntua kilpailulta.
Tässä vielä toinen hyödyllinen neuvo. Aloita lahjojen ostaminen ajoissa. Pidä lompakossasi tai puhelimessasi listaa ihmisistä, joille haluat ostaa lahjoja. Sillä tavoin voit hyödyntää alennusmyyntejä läpi vuoden ja välttää liiallisesta rahankäytöstä aiheutuvaa stressiä.
Juhlijan katumus
Tulit, näit, joit. Jos et ole tottunut nauttimaan alkoholia, kehoasi odottaa kivulias krapula.
Turvallisuusvinkkejä:
Juhlapyhät ja alkoholi kulkevat käsi kädessä. Ontarion Stratfordissa sijaitsevan alkoholi-, huume- ja uhkapelineuvontakeskuksen Choices for Changen toimitusjohtaja Catherine Hardman tarjoaa seuraavia neuvoja:
-
Kokeile alkoholijuomien lisäksi myös alkoholittomia versioita.
-
Unohda ”yksi drinkki tunnissa” -periaate, sillä se ei estä krapulaa. Periaate on hyvä tapa kontrolloida omaa juomista joulun pyhien aikana, mutta yksilöllisen aineenvaihdunnan vuoksi se ei toimi samalla tavalla kaikilla. Hardman muistuttaa alkoholinkäytön riskirajoista, joiden mukaan riskittömän juomisen taso on korkeintaan kaksi alkoholiannosta vuorokaudessa ja viikkotasolla naisilla korkeintaan seitsemän annosta ja miehillä neljätoista annosta.
-
Suostu kuskiksi. ”Kuskilla on hyvä syy olla juomatta alkoholia, ja muut kunnioittavat päätöstä”, Hardman sanoo. Saat ennen kaikkea kokea ikimuistoisen juhlan, jonka myös muistat oikeista syistä.
Ruokapöydän vaarat
Herkuttelu kuuluu jouluun, mutta ruokia valmistettaessa on syytä pysyä valppaana. Etenkin raaka kinkku ja siipikarjan liha voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen, joka pilaa koko joulun.
Joulun pyhien vatsanväänteet ovat Edmontonissa työskentelevälle tohtori Louis Francescuttille turhankin tuttuja. ”Kerran vastaanotolleni tuli kokonainen ruokamyrkytyksestä kärsivä perhe”, hän huokaa. ”He kaikki tarvitsivat suonensisäistä lääkitystä ja nestehoitoa.”
Turvallisen herkuttelun nyrkkisääntöjä ovat hyvä hygienia, katkeamaton kylmäketju ja ruuan oikeaoppinen käsittely sekä säilytys.
Turvallisuusvinkkejä: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ohjeistaa kypsentämään kinkun ja siipikarjan lihan kauttaaltaan +75 asteen lämpötilaan, jotta kaikki bakteerit tuhoutuvat. Käytä apuna lihalämpömittaria. Käsittele raakaa ja kypsää lihaa eri työvälineillä. Laatikkoruuat puolestaan kypsennetään vähintään +60 asteeseen. Sulata kaikki pakastetut ruuat jääkaapissa. Ota huoneenlämpöön vain tarvittava määrä ruokaa ja täydennä tarjoiluastioita tarpeen mukaan.
Paketointihuolia
Tohtori Francescutti hoitaa joka joulu tikkausta kaipaavia potilaita, jotka ovat hävinneet kiivaan taistelun umpinaisia muovipakkauksia vastaan. Lelut, työkalut ja tuotteet on usein pakattu kovaan muovailtuun muoviin, joka voi viiltää haavoja käsiin tai sormiin.
”Useimmiten kyseessä ovat isät, jotka avaavat pakkauksia muille jopa turhankin nopealla tahdilla”, hän sanoo. Isät tarttuvat myös todennäköisemmin linkkuveitsen kaltaisiin työvälineisiin pakkauksen avaamiseksi. Lopputuloksena voi olla kivulias haava, kun napakka muovi napsahtaa sormille.
Turvallisuusvinkkejä: Francescutti suosittelee, että aikuinen asettaa tuotteen pöydälle ja viiltää pakkauksen auki kaikilta sivuilta terävän mattoveitsen avulla. Terävä puoli ei saa osoittaa leikkaajaa kohti. Kiinnitä huomiota teräväreunaisen muovin hävittämiseen äläkä laita sitä roskapönttöön tai pussiin, jota joku saattaa myöhemmin yrittää pusertaa käsin tiiviimmäksi. Tarkista ennen roskiin heittämistä, voiko muovin kierrättää.
Lue lisää: