Previous slide
Next slide

Näin tyrehdytät nenäverenvuodon!

nenäverenvuoto
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Mikä aiheuttaa nenäverenvuotoa, kuinka sitä hoidetaan ja milloin täytyy huolestua?

Jos nenästä alkaa valua verta, tilanne näyttää dramaattiselta. On kuitenkin todennäköisempää, ettei kyse ole mistään vakavasta. Sierainten välinen seinämä on täynnä pienen pieniä suonia, jotka katkeavat suhteellisen helposti, esimerkiksi nenään kohdistuneen iskun tai liiallisen niistämisen voimasta. Vuodon voi laukaista myös allergian aiheuttama nenän ärsytys ja tukkoisuus, flunssa ja influenssa, avaavien suihkeiden liikakäyttö sekä kuiva hengitysilma.

Mikään edellisistä ei yleensä anna aihetta suurempaan huoleen. Verenohennuslääkkeet tai verenhyytymissairaudet kuten hemofilia voivat tosin saada vuodon jatkumaan niin kauan, että tarvitaan lääkärinhoitoa. Toisinaan verisuoni voikin katketa nenän takaosasta, läheltä kurkkua, jolloin vammaa kutsutaan posterioriseksi nenäverenvuodoksi. Sitä esiintyy harvemmin, mutta se on vakavampaa kuin sieraimen etuosassa sijaitseva vuoto. Mahdollisia aiheuttajia ovat päähän kohdistunut isku, nenän murtuma tai nenäontelon kasvain. Jos sinulla siis on syytä epäillä posteriorista nenäverenvuotoa, mene sairaalaan.

Muussa tapauksessa istu ensiksi alas ja nojaa hieman eteenpäin. Silloin veri kulkeutuu nenään päin, eikä valu alas kurkusta tai joudu hengitysteihin. ”Veren nieleminen voi johtaa pahoinvointiin ja oksenteluun”, sanoo tohtori Martin Sorge, yksi tuoreen saksalaisen nenäverenvuotoihin keskittyneen katsauksen kirjoittajista. ”Sitä paitsi silloin on myös vaarassa hengittää verta, mikä voi aiheuttaa keuhkokuumeen.” Samoista syistä ennen vuodon loppumista ei pitäisi mennä makuulle.

Seuraavaksi purista napakasti nenän pehmeää osaa juuri luisen harjanteen alapuolelta. Vaikka tietäisit, että vuotoa on vain toisessa sieraimessa, purista molempia, jotta saat aikaan tarpeeksi painetta vuodon tyrehdyttämiseksi. Jatka puristamista vähintään kymmenen minuuttia ennen kuin höllennät otetta tarkistaaksesi tilanteen.

Vuoto loppuu yleensä korkeintaan 20 minuutin puristamisen jälkeen, mutta jos niin ei käy, kannattaa mennä ensiapuun. Sinne kannattaa suunnata myös, jos olet niellyt niin paljon verta, että se aiheuttaa oksentelua, jos sinulla on hengitysvaikeuksia tai jos huomaat voimakkaan verenvuodon aiheuttamia oireita, kuten huimausta, pyörtyilyä tai hengenahdistusta.

Lääkäreillä on käytössään keinoja, joita kotona ei ole saatavilla. Jos lääkäri pystyy paikantamaan vuotokohdan tarkasti, hän luultavasti polttaa sen kiinni kemiallisesti. Hän voi myös laittaa haavan päälle painetta, missä vuotokohta sitten sijaitseekin, täyttämällä nenäontelon steriilillä, liukastetulla harsolla. Posteriorisen nenäverenvuodon ollessa kyseessä voidaan käyttää sieraimen sisällä täytettäviä erikoismuotoiltuja ilmapalloja.

Kun nenäverenvuoto on saatu kuriin, on keinoja, joilla voidaan estää saman haavan aukeaminen uudelleen. Älä niistä nenääsi seuraavan päivän tai kahden aikana, jos vain voit välttää sitä. Jos tunnet aivastuksen olevan tulossa, yritä saada se tulemaan suurimmaksi osaksi suun kautta. Jos epäilet vuodon syyksi kuivaa ilmaa, kokeile kosteuttaa huonettasi tai käyttää suolaliuos- tai vesipohjaista nenägeeliä. Vältä painavien esineiden nostelua, sillä se voi rasittaa vaurioitunutta verisuonta, pidättäydy tupakoinnista (sillä se kuivattaa nenää), kuumista juomista sekä kuumista suihkuista (höyry saa verisuonet laajenemaan). Lyhyesti sanottuna ole hellä nenällesi ja anna sille aikaa parantua.

Lue lisää: 

Näin pysäytät nenäverenvuodon kotikonstein! 

Tiesitkö tämän Aloe verasta

Yllättäviä ihosyöpäriskejä