Luottamus ei ole kytkin, jonka voi kääntää päälle yhdessä yössä. Ota selvää, miten voit luottaa kumppaniin, voittaa ahdistuksesi ja saada sellaisen suhteen, jonka todella haluat.
Luottamus parisuhteessa
Olet upeassa parisuhteessa, ja se on ollut tähän asti sujuvaa. Mutta et vain pysty karistamaan sitä häiritseää tunnetta, että jokin on pielessä tai menee pieleen. Halusiko poikaystäväsi seurustella exänsä kanssa heidän opiskelijatapaamisessa? Kyllästyykö vaimosi sinuun ja joutuu liian lähelle jotakuta työkaveria? Tai kenties kumppanisi harhautui, ja vaikka päätitkin pysyä suhteessa, sinun on vaikea luottaa häneen uudelleen. Olipa kyse sitten todellisesta tai kuvitellusta pettämisestä, on tärkeää oppia luottamaan kumppaniin, jos haluat jatkaa suhdettasi, sillä jos et luota, huolesi ja epävarmuutesi tuhoavat sen lopulta.
Luottamus on yksi terveen suhteen tärkeimmistä merkeistä , mutta se ei synny yhdessä yössä, eikä sitä ole helppo rakentaa uudelleen, kun kumppani on loukannut sinua. Parisuhteen haasteisiin erikoistuneena terapeuttina autan usein ihmisiä tässä asiassa. Avain asian hallintaan? Ajattelemalla aiempia kokemuksia ja nykyisiä tunteita sen määrittämiseksi, onko kumppanisi luotettava – ja opettelemalla, kuinka navigoida mielen avulla parisuhteessa esiin tulevissa asioissa.
Seuraavassa käyn läpi vaiheet, joiden avulla voit edetä parisuhteessasi. Toki kumppanisi käytös voi olla ongelmallista – mutta myös sinun käytöksesi saattaa hyötyä positiivisesta muutoksesta tai kahdesta. Näin saat selville asian ja rakennat suhteesi uudelleen tavalla, joka on aidosti tyydyttävä teille molemmille.
Miksi luottamuksella on väliä
Jotta parisuhde toimisi, sinun on luotettava siihen, että kumppanisi käyttäytyy avoimesti, johdonmukaisesti ja empaattisesti. Voi olla pelottavaa tuntea itsensä haavoittuvaksi, mutta sinun on annettava kumppanillesi mahdollisuus näyttää, kuka hän on ja miten hän toimii, olettamatta pahinta. Terapeuttina olen nähnyt ihmisten sabotoivan suhdetta uuden kumppanin kanssa, koska heillä oli selvittämättömiä parisuhdetraumoja, kuten pelko siitä, että heitä petetään uudelleen. Uusi kumppani ei vastannut heille heti tekstiviestillä, ja heidän mielensä teki pahimpia johtopäätöksiä.
Luottamus ei kuitenkaan ole tärkeää vain parisuhteen kannalta. Se on myös keskeinen osa fyysistä ja henkistä terveyttäsi. Vahvat yhteydet ennustavat merkittävästi ihmisen terveyttä ja pitkäikäisyyttä, ja tutkimukset osoittavat, että positiiviset yhteydet kumppaniin voivat parantaa mielialaa, lievittää stressiä ja jopa vähentää tulehduksia kehossasi. Eräässä Clinical Psychological Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että naisilla, jotka tunsivat olonsa turvalliseksi parisuhteessaan, oli yleensä parempi muisti ja vähemmän masennusoireita. Ja toisessa, vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että ihmisillä, jotka ilmoittivat, etteivät olleet onnellisia avioliitossaan, oli yhtä hyvä tai huonompi terveydentila (tai suurempi kuolemanriski) kuin niillä, jotka eivät olleet koskaan menneet naimisiin, jotka olivat eronneet tai jotka olivat leskiä.
Miten epäluottamus vahingoittaa ihmissuhteita
Luottamus on perusta, jolle kaikki muu rakentuu, mikä tarkoittaa, että jos luottamus on horjunut, niin horjuu myös muu suhteesi. Sinä et voi rentoutua, eikä myöskään kumppanisi voi, mikä tarkoittaa, että olette usein molemmat hermostuneita ja mahdollisen konfliktin tilassa. Ja kun riitelette luottamukseen perustuvista asioista, tilannetta ei ole helppo korjata. Social Cognition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että kun toisen kumppanin luottamus oli heikko, pariskunnilla oli vaikeuksia tuntea yhteenkuuluvuutta uudelleen konfliktin jälkeen. Lisäksi toisen henkilön positiivinen suhtautuminen suhteeseen ei riittänyt luomaan kiinteää yhteyttä.
Kun et osaa luottaa kumppanisi, suhde voi myös juuttua salailun kehään. Jos toinen kumppani uskoo, että toinen salaa jotain, hän salaa todennäköisemmin omia ajatuksiaan, käyttäytymistapojaan ja tietojaan, mikä puolestaan herättää epäluottamusta. Kyseinen henkilö alkaa sitten pitää salaisuuksia, ja kierre jatkuu. Tämä on yksi tapa, jolla parisuhde voi huonontua, vaikka kukaan ei olisi tehnyt mitään epäilyttävää!
Miten voin luottaa kumppaniini?
Hyvä uutinen on se, että voit aloittaa luottamuksen rakentamisen parisuhteessasi heti ja luoda uudelleen yhteyden kumppanisi kanssa, jotta saatte haluamanne suhteen. Se ei tietenkään tarkoita, etteikö se olisi vaikeaa! Usein kerron asiakkaille, että heidän ahdistuksensa nousee ennen kuin se laskee, kun he työskentelevät parisuhteeseen liittyvien luottamusongelmien parissa, koska eri tavalla toimiminen vaatii haavoittuvuutta. Seuraavassa kerrotaan, mitä voit tehdä vakauttaaksesi parisuhteesi ja luottaaksesi kumppaniisi.
Opi säätelemään vaikeita tunteita
Oletetaan, että sinulla on ollut stressaava työpäivä, ja kumppanisi kävelee ovesta sisään yhtä huonolla tuulella. Oletatko nopeasti, että hän on vihainen sinulle? Tai että hän salaa jotain, vaikka todisteita ei ole? Ahdistus, viha ja muut vaikeat tunteet voivat vaikeuttaa objektiivista suhtautumista parisuhteeseen ja saada mielemme ajattelemaan pahinta mahdollista tilannetta.
Kun tunteet käyvät kuumina, ihmiset usein odottavat kumppaninsa rauhoittavan heitä ja vakuuttavan, että kaikki on kunnossa. Tämä voi kuitenkin asettaa suhteelle suuria paineita. Sen sijaan omien tunteiden säätelyn opetteleminen voi auttaa sinua ja antaa kumppanillesi mahdollisuuden tehdä samoin. Vaikeina hetkinä rohkaisen usein terapia-asiakkaitani arvioimaan tunnereaktiivisuuttaan asteikolla 1-100. Jos olet 75, mitä tarvittaisiin, jotta pääsisit 65:een? Pari syvää hengitystä? Kehosi rentouttaminen tai muistuttaminen siitä, että kohtelet kumppaniasi kunnioittavasti? Kysymällä kumppaniltasi kysymyksiä syytösten sijaan? Sinun ei tarvitse laskea lukemiin 1 muuttaaksesi parisuhdetta parempaan suuntaan.
Elä omaa määritelmääsi luotettavuudesta
Luottamuksen rakentamiseen parisuhteessa tarvitaan molempia ihmisiä. Jos yrität elää omaa parasta määritelmääsi olla huomaavainen ja kunnioittava kumppani, se voi tehdä paljon ahdistuksen vähentämiseksi parisuhteessa. Mieti, miltä luotettavana kumppanina oleminen sinusta näyttää, ja etsi tilaisuuksia tehdä juuri sitä. Tämä voi tarkoittaa sitä, että pidät kiinni sitoumuksistasi viettää aikaa yhdessä, olet rehellinen silloinkin, kun olet eri mieltä, kerrot hänelle, kun hän on tehnyt jotain, joka on loukannut sinua, tai esittelet hänet tärkeille ihmisille elämässäsi. Usein kumppanisi rohkaistuu tekemään samoin. Vaikka hän ei tekisikään niin, sinun on helpompi tehdä parisuhdetta koskevia päätöksiä, koska tiedät, että olet toiminut parhaalla mahdollisella tavalla.
Keskity suhteen tosiasioihin
Yksi tapa oppia luottamaan kumppaniin on keskittyä suhteen tosiasioihin, ei pelkoihin. Jos olet huolissasi uskottomuudesta, vaikka todisteita ei ole, mieti, millä tavoin kumppanisi on osoittanut olevansa sitoutunut suhteeseen. Ehkä hän esimerkiksi kohtelee sinua aina kunnioittavasti ja on innokas esittelemään sinut muille. Tai hän on aina suorasanainen siitä, minne hän on menossa ja keitä ihmisiä hän tapaa. Mieti, mitkä olisivat merkittäviä merkkejä pettämisestä tai muunlaisesta pettämisestä, kuten epämääräisten vastausten antaminen siitä, missä he ovat olleet, tai puhelimensa varjeleminen hieman liian tarkasti.
Ota huomioon myös ne monet muuttujat, jotka voivat vaikuttaa käsitykseesi toisista, kuten nykyinen tunnetilasi, perheesi ihmissuhteiden historia ja oma parisuhdehistoriasi. Käyttäytyykö kumppanisi oudosti, vai otatko pahimman pelkosi (eli sen, että toistat vanhempiesi virheet) ja juokset sen mukana? Faktat auttavat meitä pysymään maan pinnalla ja kosketuksissa siihen, mitä parisuhteessa todella tapahtuu.
Miten luottamus parisuhteessa rakennetaan uudelleen
Ehkä puolisosi petti sinua tai kumppanisi valehteli sinulle työpaikkansa menettämisestä ja keräsi vuoren verran luottokorttivelkaa. Kun olet loukkaantunut, on vaikea tietää, haluatko lopettaa suhteen vai saada sen toimimaan, varsinkin kun luottamuksen palauttaminen parisuhteeseen ei tapahdu yhdessä yössä. Näin saat itsesi oikeaan mielentilaan, jotta voit tehdä parhaan mahdollisen päätöksen – oli se sitten suhteen jatkaminen tai ei.
Jaa ajatuksesi kumppanisi kanssa
Jos kumppanisi on antanut sinulle aiemmin syytä epäluottamukseen, harkitse ajatustesi jakamista hänen kanssaan siitä, miten luottamus voidaan rakentaa uudelleen. Mitä pitäisit todisteena siitä, että hän toimii luotettavalla tavalla? Asiakkaani sanovat usein sellaisia asioita kuin: ”Kumppanini olisi rehellinen minulle, kun teen jotain, mistä hän ei pidä.” Tai: ”Hän kunnioittaisi yhdessä tekemiämme suunnitelmia.”
Työskennellessäni asiakkaiden kanssa esitän tämän kysymyksen myös kumppanille, joka on rikkonut luottamuksen. Usein heillä on vastauksia, joita heidän kumppaninsa ei ollut ajatellut. Parantamisen näkeminen hitaampana, yhteistoiminnallisena prosessina pikemminkin kuin nopeana, ahdistuneena korjauksena voi auttaa vähentämään epäluottamusta ja konflikteja.
Keskity olemaan se, joka haluat olla
Kun kumppanisi työskentelee saadakseen luottamuksesi takaisin, mieti, millainen ihminen haluaisit olla tässä haastavassa hetkessä. Haluatko olla sellainen, joka hyppää pahimpaan skenaarioon, jos hän ei vastaa tekstiviestillä heti? Joku, joka ei voi päästää kumppaniaan ulos ystäviensä tai kollegoidensa kanssa? Mieti, miltä sinusta näyttää olla avoin ja empaattinen kumppani, joka kunnioittaa toisen yksilöllisyyttä ja kykyä parempaan.
Jos huolenaihetta ilmenee, mieti myös, kuka haluat olla, kun puutut siihen. Jos työskentelet oman ahdistuneisuutesi hallitsemiseksi puhuessasi ongelmista kumppanisi kanssa, hän vastaa todennäköisemmin harkiten kuin reaktiivisesti. Yksi tekniikka, jota käytän terapiahuoneessa, on auttaa ihmisiä oppimaan tekemään ”minä-lausuntoja” ajatuksistaan ja tunteistaan. Sen sijaan, että sanoisit kumppanillesi esimerkiksi: ”Et koskaan esittele minua ystävillesi”, voit sanoa: ”Olen surullinen siitä, etten ole vielä tavannut ystäviäsi. Luulen, että tuntisin itseni luottavaisemmaksi, jos olisin enemmän yhteydessä ihmisiin, jotka ovat sinulle tärkeitä”. Miten voisimme tehdä sen?” Huomaa jälkimmäisen myönteinen, ongelmanratkaisuun tähtäävä sävy, joka on vähemmän syyttävä kuin ”sinä-lausunto”.
Varaa aikaa toisistanne nauttimiseen
Luottamuksen palauttamisessa ei ole kyse vain siitä, että työstetään sitä, mikä suhteessa meni pieleen. Kyse on myös hauskanpidosta, tutustumisesta toisiinne paremmin ja siitä, että muistatte, miksi piditte toisistanne ennen. Pariskunnat, joiden kanssa työskentelen ja joilla on aikaa sekä vaikeille että hauskoille asioille, näyttävät onnistuvan parhaiten luottamuksen uudelleenrakentamisessa. He saattavat täyttää purkin hauskoilla treffi-iltaideoilla ja arpoa niistä yhden satunnaisesti joka viikko tai ostaa korttipakan, jossa on mielenkiintoisia kysymyksiä, joita voi kysyä toisiltaan illallisella. Yhteydenpito näillä tavoilla voi vähentää tulevaisuutta koskevaa ahdistusta ja motivoida ihmisiä jatkamaan työskentelyä parisuhteen haasteiden parissa.
Pyydä apua, jos tarvitset sitä
Älä epäröi hakea ammattiapua luottamuksen palauttamiseksi suhteeseen. Yksilöterapia voi auttaa sinua rakentamaan tunnevoimaa, haastamaan irrationaalisia ajatuksia ja asettamaan tavoitteita omalle toiminnallesi suhteessa. Myös pettämiseen syyllistyneen kumppanin on tärkeää osallistua yksilöterapiaan. Luottamus rakentuu usein perusteellisemmin uudelleen, kun kyseinen henkilö hakee aktiivisesti ammattiapua kestävän muutoksen edistämiseksi.
Pariterapia voi myös tarjota rauhallisen, avoimen tilan, jossa molemmat voivat parhaalla mahdollisella tavalla miettiä parisuhteen epäsuotuisia malleja ja asettaa tavoitteita suhteelle. Olen havainnut, että parhaiten pärjäävät ne parit, joissa kumpikin kumppani on rehellinen omista ahdistavista tavoistaan parisuhteessa. Kun kukin voi nähdä oman osuutensa sen sijaan, että leimaa toisen ”ongelmaksi”, parisuhde pääsee todennäköisemmin takaisin oikeille raiteille.
Miksi minun on niin vaikea luottaa kumppaniini?
Ihmisen perhehistoria, parisuhteen historia ja oma tunnetila voivat kaikki vaikuttaa hänen kykyynsä luottaa kumppaniinsa. Jos vanhempasi kamppailivat uskottomuuden tai salaisuuksien kanssa, saatat todennäköisemmin olettaa pahinta, kun kyse on kumppanistasi. Jos aiempi kumppani on pettänyt tai valehdellut sinulle, saatat myös herkemmin tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. Ja jos nykyinen kumppanisi on aiemmin antanut sinulle syyn olla luottamatta häneen, on tärkeää muistaa, että luottamus ei synny nopeasti. Se rakentuu hitaasti, kun molemmat kumppanit voivat osoittaa avoimuutta ja kypsyyttä suhteessa.
Miten pääsen yli luottamusongelmistani?
Joskus on aivan liian helppoa olettaa pahinta, vaikka ei olisi paljon todisteita. Yksilöllinen puheterapia on yksi tapa, jolla henkilö voi oppia arvioimaan ja haastamaan negatiivista ajattelua, joka ei vastaa todellisuutta parisuhteessa. Yksilöt voivat myös oppia ahdistuksenhallintataitoja, jotka auttavat vähentämään ahdistusta, joka voi hämärtää hyvää arvostelukykyä. Lisäksi kumppanit voivat huomata, että pariterapia voi auttaa heitä tunnistamaan epäterveet parisuhdemallit, kehittämään kommunikointitaitoja, jotka auttavat vähentämään ristiriitoja ja epäluottamusta parisuhteessa, ja oppimaan , miten olla yleisesti ottaen onnellisempia.
Mistä tiedät, voitko luottaa kumppanisi?
Parisuhteista on hyötyä, kun ihmisillä on selkeä määritelmä siitä, mitä ”luotettava” tarkoittaa. Mikä olisi todiste siitä, että kumppanisi on käyttäytymisessään luotettava ja kunniallinen? Mikä voisi olla todiste siitä, että hän ei ole?
Jos et ole tehnyt tämäntyyppistä pohdintaa, olet paljon alttiimpi sille, että ahdistus vaikuttaa siihen, miten koet kumppanisi. Jos sinulla on esimerkiksi ollut stressaava päivä töissä, saatat todennäköisemmin pitää kumppanisi hiljaisuutta illallisella merkkinä siitä, että hän on tehnyt jotain väärin.
Voiko luottamuksen puute pilata suhteen?
Kyllä, luottamuksen puute voi 100-prosenttisesti pilata suhteen, vaikka varsinaista pettämistä ei olisikaan tapahtunut. Kun oletat kumppanisi satuttavan sinua, voit menettää mahdollisuuden luoda kumppanisi kanssa yhteyden tavalla, joka on syvästi palkitseva. Alat myös todennäköisemmin salailla asioita itse, mikä voi johtaa kumppanisi epäluottamukseen sinua kohtaan. Ja kierre jatkuu, vaikka et sanoisi kumppanillesi loukkaavia asioita (mikä on tietenkin myös ongelma).
Luottamus ei ole kytkin, jonka voi kääntää päälle yhdessä yössä. Se rakentuu, kun pyrit näkemään kumppanisi sellaisena kuin hän on ja kun teet kovasti töitä hallitaksesi tunteita, jotka kuuluvat ihmisenä olemiseen. Opit luottamaan kumppanisi, kun pystyt näkemään suhteen todellisuuden ja sen, kuka kumppanisi todella on. Tällainen yhteys on kaiken vaivan arvoinen.
Lähteet:
- Clinical Psychological Science: “Security of attachment to spouses in late life: Concurrent and prospective links with cognitive and emotional wellbeing”
- Social Cognition: “Ruining It for Both of Us: The Disruptive Role of Low-Trust Partners on Conflict Resolution in Romantic Relationships”
- Personal Relationships: “A healthy dose of trust: The relationship between interpersonal trust and health”
- Harvard Study of Adult Development:
- The Atlantic: “What the longest study on human happiness found is the key to a good life”
- European Journal of Social Psychology: “The reciprocal cycle of self-concealment and trust in romantic relationships”
Lue lisää: