Insuliini on hormoni, joka ohjaa sokerin imeytymistä elimistöön. 41 miljoonalla eurooppalaisella on merkkejä esidiabeteksesta, mikä tarkoittaa, että heidän vaivansa kehittyy tyypin 2 diabetekseksi kymmenen prosentin todennäköisyydellä, jos se jätetään hoitamatta.
Hyviäkin uutisia on: parin viime vuoden aikana on löydetty lupaavia diabeteshoitoja aina uusista lääkkeistä leikkauksiin ja huipputeknologisiin laitteisiin. On vielä liian aikaista julistaa tauti voitetuksi, mutta kyseiset läpimurrot ovat antaneet uusia aseita taudin kukistamiseksi sekä toivoa tulevaisuuden varalle. Seuraavassa kuusi hoitomuotoa, jotka ovat jo käytettävissä tai mahdollisesti pian saatavilla.
Esidiabeteksen hoitoon
Diabeteksen ehkäisyohjelma
Mikä se on: Vielä viime vuonna 67-vuotias Pamela Hancock Northwichista, Englannista, ei epäröinyt hetkeäkään syödessään päivällisellä yli kymmenen rasvassa paistettua perunaa tai jälkiruoaksi valtavan palan suklaakakkua. ”Olin tietoinen terveellisistä ruokailutavoista, mutta vuosien kuluessa lautaselle kerääntyi aina vain enemmän”, Hancock sanoo.
Puoli vuotta sitten Hancockin lääkäri kertoi, että ylipainon ja korkean verenpaineen vuoksi hänellä oli riski sairastua diabetekseen, ja pyysi häntä osallistumaan Ison-Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n diabeteksen ehkäisyohjelmaan. Kyseessä on koko maan laajuinen ohjelma, jonka tavoitteena on auttaa esidiabetekseen sairastuneita syömään terveellisemmin, liikkumaan enemmän ja pudottamaan tarpeeksi painoa, jotta heidän riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen saataisiin alenemaan.
”Se auttoi minua pudottamaan painoa noin kolmetoista kiloa ja kiloja karisee edelleen”, Hancock sanoo. ”Olemme tarkkailleet annosten kokoa. Nyt syön 3-4 paistettua perunaa. Syön myös paljon vähemmän suklaakakkua, enkä syö sitä niin usein.”
Kuinka se toimii: Ison-Britannian diabeteksen ehkäisyohjelman pohjana toimivat Yhdysvalloissa tehdyt uraauurtavat diabeteksen ehkäisytutkimukset. Niissä henkilöille, joilla oli riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, asetettiin tietyt tavoitteet: vaatimaton seitsemän prosentin painonpudotus yhdeksän kuukauden aikana, sekä vähintään 150 minuuttia liikuntaa joka viikko.
”Tutkimukset ovat osoittaneet, että suhteellisen vähäisilläkin elämäntapamuutoksilla ne, joilla riski sairastua diabetekseen on korkea, voivat alentaa sitä jopa 58 prosentilla”, yleislääkäri ja Warwickin lääketieteellisen tiedekunnan diabetesyksikön johtava opettaja, Stephen Lawrence sanoo. ”Ohjelmaan ei kuulu lainkaan lääkitystä.”
Annoskokojen kurissa pitäminen ja rasvan vähentäminen ovat avainasemassa.
”Rasvasolut, erityisesti vatsan alueella, vapauttavat hormoneita, jotka nostavat diabeteksen riskiä”, Harvardin lääketieteellisen tiedekunnan lääketieteen professori sekä Massachusetts General -sairaalan diabeteskeskuksen johtaja David Nathan sanoo.
”Riskin madaltamiseen riittää pienikin painonpudotus. Saimme selville, että vain kahden kilon pudottaminen alensi riskiä sairastua diabetekseen seuraavan kolmen vuoden aikana noin 16 prosentilla.”
Metformiini
Mitä se on: Lääkkeen on tutkitusti osoitettu vähentävän tyypin 2 diabeteksen ilmenemistä henkilöillä, joiden glukoosin sietokyky on heikentynyt. Yhdysvalloissa metformiinia määrätään laajalti esidiabetekseen sairastuneille potilaille, mutta useissa Euroopan maissa lääkkeen käyttöä diabeteksen ehkäisyyn ei ole hyväksytty.
”Arvelisin, että lääkkeen käyttö muuhun kuin viranomaisten hyväksymään tarkoitukseen on melko yleistä, mutta siitä ei ole mustaa valkoisella”, kertoo Maailman terveysjärjestön Genevessä työskentelevä lääkäri Gojka Roglic, joka on erikoistunut muun muassa diabetekseen.
Kuinka se toimii: Metformiini alentaa verensokeria vähentämällä maksasta tulevan sokerin määrää. Georgetownin yliopiston katsauksessa vuodelta 2017 osoitettiin, että se alentaa tyypin 2 diabeteksen kehittymisen riskiä 18 prosentilla 15 vuoden aikana.
Tyypin 2 diabeteksen hoitoon
Lihavuusleikkaus
Mitä se on: Ruoansulatuskanavan uudelleen reitittäminen mahalaukun ohitusleikkauksella tai mahalaukun kavennusleikkauksella on radikaali vaihtoehto diabeteksen hoidossa. Kyseessä on iso leikkaus, jossa on pienet, mutta todelliset riskit saada komplikaatioita, kuten infektioita, verenvuotoa tai maha- ja suolisto-ongelmia. Se ei myöskään yksinään tuo ratkaisua sairauteen.
Kuinka se toimii: Mahalaukun pienentäminen helpottaa potilaita pitäytymään pienissä annoksissa. Uusien tutkimustulosten mukaan lihavuusleikkaus antaa turvallisia, pitkäkestoisia hyötyjä varsinkin henkilöille, joiden diabetes on todettu hiljattain. Yksi heistä on 37-vuotias, Saksassa asuva amerikkalainen John*, jolla todettiin tyypin 2 diabetes kolme vuotta sitten. Johnin lääkäri
ehdotti hänelle lihavuusleikkausta, koska John painoi 107 kiloa, hänellä oli korkea kolesteroli sekä korkea verenpaine.
”Olen melko nuori, ja olisin lopun elämääni joutunut syömään pillereitä, jotka hoitavat oireita, mutta jotka aiheuttavat itsessään lisäongelmia”, John sanoo. ”Vaikka olisin pitänyt sokeriarvoni matalalla, tyypin 2 diabetes aiheuttaa silti vaurioita, eikä tauti totta puhuen olisi koskaan parantunut.”
Neljä kuukautta lihavuusleikkauksensa jälkeen John on laihtunut 24 kiloa ja hän on lopettanut diabetes-, kolesteroli- sekä verenpainelääkkeiden käytön. Hänen verensokeriarvonsa ovat normaalilla, terveen henkilön tasolla.
”Olen paljon onnellisempi ja terveempi kuin ennen leikkausta”, John sanoo. ”En lähtenyt tähän painonpudotuksen takia, mutta se on tervetullut lisähyöty.”
Tutkimukset ovat osoittaneet, että henkilöillä, joille tehdään lihavuusleikkaus viiden vuoden sisällä tyypin 2 diabeteksen toteamisesta, on 70–75 prosentin todennäköisyys saada tauti kokonaan oireettomaksi.
”Jos sinulla on diabetes kolmesta neljään vuotta, tauti voidaan saada oireettomaksi muutamassa viikossa, mutta jos olet sairastanut diabetesta kymmenen vuotta, toipuminen kestää pidempään, eikä sitä välttämättä edes tapahdu”, Johnin leikannut kirurgi Rudolf Weiner sanoo. Hän on Frankfurt Sachsenhausenin sairaalan kirurgian professori ja Saksan bariatrisen kirurgian yhdistyksen puheenjohtaja. ”Ihmiset elävät pidempään, heidän elämänlaatunsa paranee ja he pääsevät eroon lääkkeistä ja komplikaatioista.”
Vuonna 2016 yli 45 lääketieteen järjestöä suositteli lihavuusleikkausta diabeetikoille, jotka ovat vakavasti ylipainoisia. Tavallisimmin diabeteksen ensihoitona käytetään elintapamuutoksia sekä lääkitystä.
”Kun painoindeksi on 40, ei ole järkeä aloittaa laihdutuskokeilua, vaan leikkauksessa on enemmän järkeä”, Weiner sanoo. ”Sen sijaan niillä, joiden painoindeksi on alle 35, on hyvät mahdollisuudet saavuttaa tavoite laihduttamalla. Jos he epäonnistuvat siinä, leikkaus on aina mahdollinen.”
Kaksoisvaikutteiset lääkkeet
Mitä ne ovat: Tabletit, joissa yhdistyy kaksi diabeteslääkettä, ovat yleistyneet. Tiettyjen lääkkeiden saatavuus vaihtelee maittain, mutta useita yhdistelmälääkkeitä on käytössä laajalti ympäri Euroopan. Uuden lääkkeen ansiosta potilaan tarvitsee niellä kerralla vähemmän pillereitä, mikä helpottaa lääkärin määräysten noudattamista.
”Potilaat voivat saada kolmeakin erilaista diabeteslääkettä”, Lawrence sanoo. ”Lisäksi he voivat tarvita lääkitystä korkeaan verenpaineeseen sekä korkeisiin kolesteroliarvoihin.”
Kuinka ne toimivat: Kaksi yhdessä -hoidosta on nopeasti tulossa normaali käytäntö tyypin 2 diabeteksessa. Jopa 43 prosenttia potilaista käyttää tällä hetkellä kahta tai useampaa diabeteslääkettä, kerrotaan tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa tutkittiin 70 657 tyypin 2 diabetesta sairastavan lääkehoitoa. Lääkkeet voivat auttaa elämään terveellisemmin.
”Eräissä tunnetuissa tutkimuksissa on huomattu, että jos potilaan lääkemäärää pystytään vähentämään, hänen sitoutumisensa hoitoon paranee”, Lawrence sanoo.
Tyypin 1 diabeteksen hoitoon
Keinotekoinen haima
Mikä se on: Kun 44-vuotias Anthony Tudela Vizillestä, Ranskasta, laskettelee, lumilautailee tai ajaa maastopyörällään, hänen ei enää tarvitse pelätä, että raskas fyysinen kuormitus johtaisi liian alhaiseen verensokeriin eli hypoglykemiaan. Vuodesta 2017 asti hän on käyttänyt kokeellista keinotekoista haimaa, joka tunnetaan Diabeloop DBLG1 -järjestelmänä. Se mittaa hänen verensokeriarvonsa joka viides minuutti ja pitää sen tasaisesti viitearvojen puitteissa.
Kun Tudela aikoo harrastaa liikuntaa tai syödä jotakin, hän syöttää tiedot Diabeloopin käyttöliittymään kännykällään. Keinotekoinen haima säätelee hänen insuliinitasonsa oikeaksi tietojen perusteella. Se tarkistaa hänen verensokerinsa säännöllisesti, joten jos Tudela arvioi tiedot ylä- tai alakanttiin, siitä ei koidu seuraamuksia.
”Voin syödä nyt sokeria, ja 15 minuutin päästä sokeriarvot ovat kunnossa”, kertoo Tudela, jolla todettiin tyypin 1 diabetes hänen ollessaan seitsenvuotias.
Ennen keinohaiman saamista Tudelan verensokeri pysyi tavoitearvoissa vain 30–40 prosenttia ajasta. Hänen A1C-arvonsa pysytteli 11 ja 12 prosentin välillä, ja hän kärsi hypokohtauksista säännöllisin väliajoin.
Keinotekoisen haiman avulla Tudelan verensokeri on tavoitearvoissa 76 prosenttia ajasta. Hänen A1C-arvonsa ovat pudonneet 7,5 prosenttiin, eikä hän enää saa hypokohtauksia, sillä laite kontrolloi tiukasti hänen sokeriarvojaan.
”Tunnen olevani vapaa tämän laitteen kanssa. Voin elää kuin en olisikaan diabeetikko”, Tudela sanoo. ”Mutta laitteeseen täytyy osata luottaa. Vuosikymmenten aikana sitä tottui ajatukseen, että sairauttaan on hallittava itse, että olen itse vastuussa voinnistani. Ja nyt, yhtäkkiä, vastuu onkin tällä laitteella. Vastuusta täytyy luopua, eikä se ole niin helppoa.”
Tudelan kokeellisen keinohaiman kaltaista laitetta ei voi vielä ostaa, mutta tilanne voi pian muuttua. Diabeloop on tuomassa DBLG1-järjestelmää markkinoille, ja se voi olla saatavilla jo muutaman kuukauden sisällä.
Kuinka se toimii: Aivan kuten ihmisen terve haima, myös keinotekoinen haima tunnistaa automaattisesti veren sokeripitoisuuden. Se käyttää jatkuvaa glukoosinseurantalaitetta sekä insuliinipumppua, joka tietojen avulla vapauttaa juuri oikean määrän insuliinia kellon ympäri. Se vähentää mittausliuskojen, sokeriarvojen mittausten, insuliinipistosten ja insuliinipumpun käsin ohjelmoinnin tarvetta.
”Insuliinipumput eivät ole älylaitteita. Ne vain vapauttavat insuliinia endokrinologin määrittämän ohjelman mukaisesti”, ranskalaisen Grenoblen yliopistollisen sairaalan endokrinologian ja diabetologian laitoksen johtaja Pierre-Yves Benhamou sanoo. Laitos on osa Diabeloopin lääketieteellistä kehittämistiimiä.
”Diabeloopin kehittämä DBLG1-järjestelmä on täysin erilainen. Potilaalle annetun insuliinin määrä vaihtelee jatkuvasti potilaan omien verensokeriarvojen mukaan.”
Kaikki kliiniset kokeet on tähän mennessä tehty tyypin 1 diabetesta sairastaville aikuisilla, mutta seuraava koe tehdään lapsipotilailla. Tavoitteena on lopulta saada säädeltyä verensokeriarvoja ja vähentää hypoglykemian riskiä kaikilla tyypin 1 diabetespotilailla.
Solusaarekesiirrännäiset
Mitä ne ovat: Ei ollut ollenkaan epätavallista, että Richard Lane, Beckenhamista, Englannista, tuli tajuihinsa ensiapuosastolla hänen vajottuaan hypoglykeemiseen koomaan. Nyt 75-vuotiaalla Lanella todettiin tyypin 1 diabetes vuonna 1976, ja vuoteen 2004 asti hänen kehonsa ei juuri varoittanut häntä hypokohtauksen lähestymisestä.
”Elämä oli aivan hirvittävää”, Lane sanoo. Hän on isobritannialaisen hyväntekeväisyysjärjestön Diabetes UK:n ensimmäinen lähettiläs ja edellinen puheenjohtaja. ”Heräsin monissa eri sairaaloissa. Myös vaimoni elämä oli todella vaikeaa, kun hän joutui pohtimaan, saisiko hän taas ensihoitajilta puhelun lähtiessäni ulos.”
Vuoteen 2004 mennessä Lane sai 4–6 melko voimakasta hypokohtausta viikossa. Suurin osa tuli varoittamatta. Kun hänen lääkärinsä tarjosi hänelle mahdollisuutta saada hänen kehonsa taas varoittamaan hypokohtauksista kokeellisen solusaarekesiirrännäisen avulla, hän tarttui heti tilaisuuteen.
Haiman solusaarekkeet valmistavat insuliinia, ja kun ne kuolevat, seurauksena on tyypin 1 diabetes. Eikö siis terveiden solusaarekkeiden siirtäminen ratkaisisi ongelman? Solusaarekesiirrännäisiä on saatavilla monissa maissa, kuten Isossa-Britanniassa, Kanadassa, Australiassa, Ranskassa, Sveitsissä, Italiassa, Ruotsissa, Saksassa ja Alankomaissa. Useissa maissa toimenpide on nykyään valtion rahoittama.
Lane sai kolme solusaarekesiirrännäistä vuosina 2004 ja 2005. Muutaman kuukauden kuluttua hänestä tuli Britannian ensimmäinen tyypin 1 diabetesta sairastava henkilö, joka pystyi lopettamaan insuliinin käytön, mikä oli täysin siirrännäisen ansiota. Vuoden päästä hänen täytyi taas ottaa insuliinia, ja muutaman vuoden kuluttua siirretyt solusaarekkeet kuolivat pois. Lane on kuitenkin kiitollinen siirrännäisistä.
”Hoidon perimmäinen tarkoitus ei ollut se, että voisin lopettaa insuliinipistokset, vaan se, että alkaisin jälleen tuntea kehon varoitukset hypokohtauksista”, Lane sanoo. ”Kehoni varoittaa minua hypokohtauksista edelleen, joten hyödyn hoidosta yhä suunnattoman paljon.”
Kuinka ne toimivat: Solusaarekesiirrännäiset eivät sovi jokaiselle.
”Solusaarekesiirrännäistä harkitaan vasta, kun potilas on ensin kokeillut sopivimpia tavanomaisia hoitokeinoja”, Oxfordin yliopiston solusaarekesiirrännäisohjelman johtaja, professori Paul Johnson sanoo. ”Heidän on pitänyt saada hoitoa parhailla mahdollisilla nykyaikaisilla insuliineilla ja insuliinipumpuilla, mutta saada siitä huolimatta hypoglykeemisia kohtauksia varoittamatta.”
Kyseessä on paljon vähemmän kajoava toimenpide kuin koko haiman siirto: solusaarekkeita pistetään yleensä porttilaskimon kautta maksaan, jossa ne alkavat toimia samalla tavoin kuin haimassa. Solusaarekkeita ei siirretä takaisin haimaan, sillä komplikaatioiden riski olisi suuri.
”Se ei ole mitenkään iso toimenpide, vaan potilaalle laitetaan ikään kuin suonensisäistä nesteytystä. Lähes kaikki Ison-Britannian solusaarekesiirrännäiset tehdään röntgenosastolla potilaan ollessa hereillä. Hänelle annetaan rauhoittavia ja maksan alueelle tehdään paikallispuudutus.”
Useimmat potilaat tarvitsevat kaksi perättäistä solusaarekesiirrännäistä, joilla varmistetaan, että toimenpide tehoaa ja että solusaarekkeet säilyvät. Solut voivat selvitä useita vuosia, mutta yleensä ne toimivat 3–5 vuotta. Potilaiden, jotka saavat solusaarekesiirrännäisiä, täytyy käyttää lopun elämäänsä hylkimisenestolääkitystä, jolla voi olla monia sivuvaikutuksia.
Monet potilaat pystyvät lopettamaan insuliinin ottamisen joksikin aikaa. Tuoreessa tutkimuksessa 48 henkilöä, joiden tyypin 1 diabetesta oli erittäin hankalaa pitää hallinnassa ja joiden verensokeri painui sen takia usein hengenvaarallisen matalalle, sai solusaarekesiirrännäisiä. 52 prosentilla heistä oli normaalit verensokeriarvot vuotta myöhemmin ilman insuliinin käyttöä.
”Vaikka he tarvitsisivat jonkin verran insuliinia, solusaarekesiirrännäinen voi pelastaa henkiä estämällä yllättäviä, kuolemaan johtavia hypokohtauksia”, Johnson sanoo. ”Siirrännäiset voivat myös parantaa elämänlaatua estämällä liian korkean verensokerin aiheuttamia komplikaatioita, kuten sokeutta, munuaisten pettämistä ja sydänsairauksia.”
Lue lisää:
12 huomaamatonta diabeteksen lisäsairautta ja miten niiltä vältytään