MONIEN MUIDEN tsekkien tavoin myös 38-vuotias Lukås Bemy nauttii ystävien, keskustelujen ja muutamien tuopillisten täyttämistä pubi-illoista. Bemy on kirjoittanut kirjoja Tsekin pubien historiasta ja hän huomauttaa, että tsekit juovat paljon olutta.
”Tsekkiläiset oluet ovat maailmankuuluja, varsinkin Pilsner Urquell”. ”En juo joka päivä”, hän lisää. ”Sanoisin, että juon noin kolme kertaa viikossa. Kun menen ulos, niin otan yleensä viidestä kuuteen tuopillista. Ystäväni juovat suunnilleen saman verran:’ Yhden tuopin tilavuus on viisisataa millilitraa eli puoli litraa.
Puoli litraa neljän prosentin olutta sisältää kuusitoista grammaa puhdasta alkoholia, joten Bemy ja hänen ystävänsä juovat 80- 96 grammaa alkoholia yhden pubi-illan aikana.
Tsekin kansanterveyslaitoksen antamien suositusten mukaan miesten päivittäinen alkoholiannos saisi kuitenkin olla enintään kaksikymmentäneljä grammaa ja naisten puolestaan kuusitoista grammaa.
Terveysviranomaiset kiinnittävät entistä enemmän huomiota juomatapoihin ja alkoholin haitalliseen käyttöön. Vuonna 2010 julkaistun Eurobarometri-tutkimuksen mukaan EU:ssa kulutetaan eniten alkoholia koko maailmassa ja alkoholiin liittyvät sairaudet maksavat EU:lle vuosittain arviolta 125 miljardia euroa.
Maailman terveysjärjestö WHO maalaa synkän kuvan alkoholin terveys vaikutuksista. Maailmassa kuolee alkoholinkäytön seurauksen joka vuosi 3,3 miljoonaa ihmistä. WHO:n mukaan haitallisella alkoholin käytöllä on myös yhteys moniin eri mielenterveys- ja käytösongelmiin.
Halu parantaa terveyttä ja turvallisuutta on saanut terveysviranomaiset laatimaan kansallisia turvallisuussuosituksia yli neljässäkymmenessä maassa. Vaikka viranomaiset vaikuttavat olevan samaa mieltä liiallisen alkoholinkäytön haitallisuudesta, niin he eivät kuitenkaan pääse yhteisymmärrykseen siitä, kuinka paljon on ”liian paljon”.
Kansalliset suositukset vaihtelevat suuresti aina Hollannin kymmenen gramman päivittäisrajasta Tanskan kuudenkymmenen gramman rajaan, joka koskee päivän sijasta yhtä tilaisuutta.
Suosituksiin liittyviin erimielisyyksiin on monia syitä. Tohtori Larry Altshuler työskentelee sisätautilääkärinä ja elämänlaadun johtajana syöpähoitokeskuksessa Tulsassa Oklahomassa ja hän selittää, että vaikka kaikki tieto perustuu tutkimukseen, niin jokainen ihmisryhmä, rotu ja sukupuoli reagoi alkoholiin silti eri tavalla. Hän huomauttaa myös, että kaikki tutkijat eivät noudata samoja malleja tai menetelmiä.
”Eroa saattaa olla kuin omenalla ja appelsiinilla. Mitä mittayksikköä alkoholista puhuttaessa käytetään? Yksiköitä, lasillisia, pulloja vai tölkkejä? Minkä vahvuista juoma on? Onko se mietoa vai väkevää?” Puoli litraa neljän prosentin olutta sisältää kuusitoista grammaa puhdasta alkoholia, mutta puoli litraa viiden prosentin vahvuista lageria puolestaan kaksikymmentä grammaa. Päivittäisen kohtuukäytön ja juopottelemisen välillä on myös selvä ero.
”Humalanhakuinen juominen vahin goittaa maksaa enemmän’; Altshuler sanoo. ”Sisäelimet ylikuormittuvat:’
Kaliforniassa sijaitsevan Cliffside Malibu-vieroitusklinikan vanhempi riippuvuustutkimuksen stipendiaatti ja riippuvuustutkimuksen johtaja Constance Scharff uskoo, että eri maiden vaihteleva suhtautuminen turvalliseen alkoholinkulutukseen juontaa juurensa kulttuurieroista.
”On kuitenkin selvää, että mitä enemmän ihminen juo sekä litroissa että alkoholipitoisuudessa mitattuna, sitä todennäköisemmin elämän varrella tulee vastaan alkoholiin liittyviä terveysongelmia”.
Iso-Britannia arvioi viime tammikuussa alkoholinkulutussuosituksiaan uudelleen ja laski sekä miesten että naisten päivittäiskäytön rajan vain kuuteentoista grammaan. Raja on Euroopan alhaisimpia. Hollannin Terveysneuvosto suosittelee nykyään ihmisiä pidättäytymään alkoholista kokonaan tai juomaan enintään yhden annoksen päivässä. WHO:n määritelmän mukaan yksi alkoholiannos sisältää kymmenen grammaa alkoholia.
Jotkut tutkimukset väittävät viinilasillisen olevan terveydelle hyväksi, mutta useimmat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että turvallisinta on olla juomatta alkoholia ollenkaan.
Scharff toteaa: ”Mikään määrä alkoholia ei ole ihmiselle hyväksi. Kysymys kuuluukin, kuinka suuri määrä on haitaksi:’
Kirjailijana ja Teksasin Dallasissa sijaitsevan Enterhealth-vieroituskeskuksen johtavana lääketieteellisenä strategina työskentelevä tohtori Harold Urschel kommentoi asiaa:
”Tieteellisesti ajateltuna alkoholi on hermostomyrkkyä ja se vahingoittaa myös sydäntä. Se romuttaa immuunijärjestelmän, kasvattaa syöpäriskiä ja vahingoittaa haimaa:’ Hän huomauttaa myös, että päivittäisen juomisen seurauksena sietokyky kasvaa ja saman vaikutuksen aikaansaamiseksi on juotava aina vain enemmän ja enemmän.
Urschel antaa tukensa Hollannin pidättyväisyyssuositukselle, mutta ymmärtää sen olevan epärealistinen. Monet eri tekijät, kuten kulttuuri, ryhmäpaine, mainokset ja alkoholijuomien mausta pitäminen takaavat sen, että enemmistö juo jatkossakin.
Monissa maissa alkoholi on osa sosiaalisia rituaaleja ja aterioita.
”Jos aiot juoda hermostomyrkkyä, niin juo mahdollisimman vähän eli 1-2 kertaa viikossa ja enintään kaksi lasillista kerrallaan. Mieluiten vain yksi”, hän sanoo.
Altshuler kehottaa välttämään tiettyjä tilanteita. Älä juo itseäsi humalaan asti. ”Älä myöskään juo suuria määriä kerralla”.
”Seuraava lista ei ole missään tapauksessa tyhjentävä, mutta kaikkien päihderiippuvuudesta, syömishäiriöistä, mielenterveyshäiriöistä kuten masennuksesta, traumoista tai ahdistuksesta sekä diabeteksen ja maksa- tai munuaistaudeista kärsineiden pitäisi pidättäytyä alkoholista kokonaan”, sanoo Scharff.
Suositukset ovat hyödyllisiä vain siinä tapauksessa, että niihin kiinnitetään huomiota. Loppujen lopuksi kyseessä on jokaisen henkilökohtainen valinta. Lukas Bemy ei aio noudattaa oman maansa suosituksia.
”Luin, että alkoholi voi aiheuttaa seitsemää eri syöpää”, hän sanoo. ”Taisin itseasiassa lukea, että oikeastaan kaikki maailman asiat aina sitruunoista leppäkerttuihin voivat aiheuttaa syöpää!”
Lue lisää
Riittävän raitis
7 vinkkiä terveellisempiin aterioihin
Tervemenoa tupakka!