Tärkeää ei ole vain se, mitä syömme, vaan myös se, milloin syömme. Tällaiseen lopputulokseen päätyi kaksi erillistä tutkimusta, joista yksi tarkasteli aamiaista ja toinen ilta-aikaista syömistä. Ensimmäisessä tutkimuksessa, joka julkaistiin lehdessä Journal of Affective Disorders, tutkijat tarkastelivat yli 20 000 amerikkalaisen aikuisen aamiaistapoja.
Niillä, jotka söivät aamiaista säännöllisesti – erityisesti, jos aamupala ei sisältänyt tulehdusta ylläpitävää punaista lihaa, prosessoitua lihaa (kuten pekonia, sori vaan!) tai teollisesti tuotettuja ruokia – esiintyi vähemmän masennusta. Toisessa tutkimuksessa Penn State -yliopiston tutkijat huomasivat, että henkilöt, jotka söivät säännöllisesti marjoja – mitä marjoja tahansa, mutta erityisesti karhunvatukoita – nukkuivat harvemmin lyhyitä, alle kuuden tunnin yöunia.
Kannattaa siis lisätä aamupuuroon hieman mustikoita ja syödä kulhollinen karhunvatukoita päivällisen jälkeen.
(LÄÄKETIETEEN UUTISIA / Samantha Rideout (Julkaistu alunperin Valitut Palat -lehdessä 6/2024)
Lue lisää:
10 ruokaa, joissa on enemmän kuitua kuin parsakaalissa