Mikä HPV on?
Ihmisen papilloomavirus eli HPV (human papillomavirus) on yleinen seksiteitse tarttuva virus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ennen rokotusten aloittamista vuonna 2013 noin 80 prosenttia ihmisistä sai papilloomavirustartunnan jossain vaiheessa elämäänsä. Yleisyydestään huolimatta viruksen riskeistä, tarttumistavasta ja rokotteesta on vääriä uskomuksia. Lue tästä artikkelista paikkansapitävät tiedot viruksesta.
Uskomus: Ihmisen papilloomavirukselle ei altistu usein
Fakta: Vähintään kolme neljästä ihmisestä saa papilloomavirustartunnan elämänsä aikana. Lähes kaikki seksielämän aloittaneet altistuvat vähintään yhdelle ja todennäköisesti useille eri viruksen tyypeille. Tee nämä 5 asiaa, jos papakokeesta löytyy muutoksia.
Uskomus: On vain yhdenlainen ihmisen papilloomavirus
Fakta: HPV:tä on yli 100 eri tyyppiä, vaikkakin kaikki näistä eivät tartu seksiteitse. ”Osa papilloomaviruksista on täysin vaarattomia, jotkin aiheuttavat kondyloomaa ja jotkin jopa syöpää”, kertoo lääketieteen apulaisprofessori Tim Lahey Dartmouthin yliopistosta. Korkean riskin tyyppien 16, 18, 31 ja 33 virukset lisäävät syövän riskiä muita viruksia enemmän. Tyyppien 6 ja 11 virukset voivat aiheuttaa kondyloomaa eli kukkakaalimaisia visvasyyliä, mutta useimmiten HPV-tartunta on täysin oireeton.
Uskomus: HPV aiheuttaa syöpää vain naisille
Fakta: HPV lisää syövän riskiä sekä naisilla että miehillä. Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan tietyt virustyypit voivat aiheuttaa miehillä peräaukon tai peniksen syöpää ja naisilla peräaukon sekä kohdunkaulan syöpää. Papilloomaviruksella on yhteys kurkkusyöpään, ja PLOS ONEssa vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan se voi aiheuttaa myös kurkunpääsyöpää. Nämä syövän oireet jäävät usein huomaamatta naisilla ja nämä miehillä.
Uskomus: HPV-infektio on elinikäinen
Fakta: ”Useimmat meistä altistuvat HPV-infektiolle, mutta immuunijärjestelmä nujertaa viruksen”, sanoo Lahey. Aggressiivisimmat virustyypit tai heikentynyt immuunijärjestelmä kuitenkin pitkittävät infektiota ja lisäävät siten syövän riskiä.
HPV ja rokotus?
Uskomus: HPV-rokotteen voi jättää huoletta välistä
Fakta: Suomessa todetaan vuosittain 150–175 uutta kohdunkaulasyövän tapausta. Syövän aiheuttaja on lähes aina HPV-infektio. Suomessa on käytössä kaksi rokotetta, jotka torjuvat tehokkaasti kohdunkaulasyöpää aiheuttavat virustyypit. Toinen näistä torjuu myös kondyloomaa aiheuttavat virustyypit. Maailman terveysjärjestön mukaan rokotteet eivät kuitenkaan paranna jo saatua tartuntaa, joten se annetaan tytöille ja pojille ennen kuin nämä tulevat seksuaalisesti aktiivisiksi. Suomessa HPV-rokote otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013 tytöille ja vuonna 2020 pojille. Molemmille rokote annetaan 10–12-vuotiaana. Ns. catch up -rokotuksia voidaan antaa tätä vanhemmillekin, mutta jos haitallisten tyyppien viruksia on jo päässyt elimistöön, rokote ei ennätä enää antaa suojaa. Tässä gynekologien kohtaamat huonoimmat terveysvinkit.
Uskomus: Vain naisten kannattaa ottaa HPV-rokotus
Fakta: ”HPV-infektio vaikuttaa sekä miehiin että naisiin ja aiheuttaa syöpää molemmilla”, sanoo Lahey. ”Naiset rokotetaan, koska se suojaa heitä syövältä, ja miehet rokotetaan kahdesta syystä: miesten rokotus suojaa naisia syövältä, ja se suojaa myös miehiä syövältä. Jos mies ottaa HPV-rokotuksen, hän tuskin tartuttaa virusta seksikumppaniinsa.”
Uskomus: Ei ole väliä, missä iässä rokotuksen ottaa
Fakta: Rokotus suojaa syövältä vain, jos rokotettavalle ei vielä ole HPV-infektiota. ”Jos saajalla on elimistössään jo suuren riskin viruksia, rokotteesta ei tietääksemme ole enää hyötyä”, sanoo Lahey. Rokotus on tärkeää antaa ennen seksielämän aloittamista, ja siksi se annetaan Suomessa jo 5.–6.-luokkalaisille. Tästä tiedät, että sinun kannattaa ottaa rokotus vielä aikuisena.
Miten HPV tarttuu?
Uskomus: Lääkärit eivät ole vielä yksimielisiä papilloomaviruksen leviämistavasta
Fakta: Papilloomavirus tarttuu suu-, emätin- ja anaaliseksissä. Se voi tarttuu myös sukuelimiä ympäröivältä iholta, ja siksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut kondomin ehkäisevän vain noin 70 prosenttia HPV-tartunnoista.
Uskomus: Papilloomaviruksen voi saada vain, jos harrastaa suojaamatonta seksiä useiden eri kumppaneiden kanssa
Fakta: HPV-tartunnalta ei voi suojautua varmasti edes kondomilla. ”Kaikki lääkärit ovat nähneet, kuinka hyvin tavanomaista seksiä harrastavat naiset sairastuvat kohdunkaulasyöpään”, sanoo Lahey. ”Rokote ei siis ole vain niille, joilla on erityisen jännittävä seksielämä, vaan myös kaikille niille, joilla on aivan tuikitavallinen seksielämä.”
Uskomus: Lapsille ei ole tarpeen puhua HPV:stä
Fakta: Niin vanhempia kuin lääkäreitäkin saattaa hermostuttaa puhua seksistä esiteinien kanssa, mutta aiheesta on tärkeää keskustella. ”Voimme jättää hieman kiusallisen keskustelun käymättä ja altistaa lapsemme syövälle, tai voimme sietää hetken verran kiusaantumista ja suojella heitä syövältä”, sanoo Lahey. ”Panokset ovat todella korkeat.” Nämä 9 asiaa lääkärit toivovat sinun tietävän kohdunkaulasyövästä.
Lue lisää:
Kannattaako HPV-rokote ottaa ennen aikuisikää?