Puhdas kulta on joustavaa
Puhdas kulta on niin taipuisaa, että yksi unssi (noin 28 grammaa) kultaa voidaan venyttää 80 kilometrin pituiseksi langaksi rikkomatta sitä (silloin se olisi kuitenkin niin ohutta, ettei sitä pystyisi näkemään). Jos tekisit tämän kaikelle olemassa olevalle kullalle maailmassa, se kiertäisi maapalloa 11 miljoonaa kertaa.
Kultaa ei kannata purra
Yleisesti uskotaan, että kullan pureminen on luotettava tapa selvittää, onko se aitoa. Myös muut metallit ovat kuitenkin riittävän pehmeitä, että niihinkin jää hampaanjäljet puraisusta. Monet kultaa voittaneet urheilijat purevat mitalejaan, mutta olympiakultaa ei kuitenkaan ole tehty aidosta kullasta Tukholman vuoden 1912 kesäolympialaisten jälkeen. Modernit kultamitalit ovat enimmäkseen hopeaa. Vuoden 2016 Rio De Janeiron olympialaisissa kultamitalissa oli vain 1,2 prosenttia kultaa.
Nobel-palkinto on tehty kullasta
Nobel-palkinnon mitali on edelleen valmistettu kullasta, vaikkakin kullan määrää vähennettiin vuonna 1980. Tätä enne palkinto oli 23 karaatin kultaa (24 on puhdasta), mutta nykyisin palkinto koostuu 18 karaatin ytimestä, joka on päällystetty 23 karaatin kullalla. Kunkin mitalin kulta on arvoltaan noin 8000 dollaria (noin 6700 euroa).
Kulta voi muuttaa väriä
Luonnollisesti keltainen kulta voi muuttaa väriä sekoitettuna muihin metalleihin, mikä myös antaa sille lisää lujuutta. Valkokulta sisältää nikkeliä tai palladiumia, kun taas ruusukulta saa sävynsä kuparista. On olemassa myös vihreää kultaa, jossa on hopeaa sekä joskus myös sinkkiä tai kadmiumia. Kullan osuus esineestä voidaan määrittää jakamalla karaattipitoisuus 24:llä, jonka jälkeen tulos kerrotaan sadalla. Tuloksena oleva prosenttiosuus on kullan määrä.
Kultaa on käytetty lääketieteessä vuosituhansien ajan
Muinaiset roomalaiset oppivat etruskeilta, että kullasta voi tehdä hammassiltoja. 1900-luvun lääkärit lievensivät nivelreumapotilaiden kipua ja turvotusta lihaksensisäisillä kultapiikeillä, joilla on tulehdusta estäviä ominaisuuksia. Nykyään jotkut onkologit käyttävät kultayhdisteitä kutistamaan syöpäkasvaimia.
Kultaa on kuumennettava todella paljon, jotta epäpuhtaudet saadaan poistettua
Termi jalometalli (englanniksi bullion), viittaa kultaharkkoihin tai -kolikoihin, joita käytetään kaupankäynnissä. Termi ”bullion” tulee latinankielisestä sanasta kiehua. Kullan epäpuhtaudet poistetaankin kuumentamalla kultaa 2856 celsius-asteessa. Tämän takin Oscar-palkinto on patsas kultaisesta miehestä.
Yhdysvaltain valtiovarainministeriöllä on tällä hetkellä 4,2 miljoonaa kiloa kultaharkkoja
Noin puolet tästä määrästä on talletettu Fort Knoxiin, ja tämän kultamäärän arvo on noin 110 miljardin euroa. Turvallisuus Fort Knoxissa on niin tiukkaa, että vain yksi presidentti on koskaan ollut holvin sisällä: Franklin Delano Roosevelt, sama presidentti, joka vei Yhdysvallat pois kultastandardista vuonna 1933. (Yhdysvallat hylkäsi sen kokonaan vasta vuonna 1971.)
Suurin osa maailman kullasta louhitaan nyt Kiinassa
Kiina ohitti Etelä-Afrikan kaikkien aikojen kullantuotannonnossa vuonna 2017. Maailman suurin kultakide – erittäin harvinainen geometrinen muodostuma – painoi 218 grammaa ja se löydettiin vuosikymmeniä sitten Venezuelasta.
Kultaa tulee viemäreistä
Yllättävä, ja epämiellyttävä, kullanlähde on puhdistettu jätevesi. Vuonna 2015 Arizonan osavaltion yliopiston tutkijat analysoivat paikallisten puhdistamojen viemärilietettä. Jätevettä analysoidessaan he huomasivat, että miljoonan asukkaan kaupungissa vuosittain tuotettu jätevesi sisältää keskimäärin 2,6 miljoonaa dollarin edestä kultaa ja hopeaa.
Noin 80 prosenttia maailman kullasta on louhittu
Maapallon 244 000 tonnista kaivannaiskultaa, noin 80 prosenttia on jo louhittu. Merivesi ja merenpohja sisältävät noin 20 miljoonaa tonnia kultaa, mutta tämä aarre on suurelta osin koskematon, koska siihen käsiksi pääseminen vaatisi kohtuuttomia kustannuksia. Suurin löydös on kuitenkin avaruudessa. Pelkästään yhdellä asteroidilla (nimeltään 16 Psyche) on muutaman sadan triljoonaa dollarin edestä kultaa.
Toistaiseksi kultaa on viety avaruuteen, mutta sitä ei ole otettu pois sieltä
Avaruuspuvut ja -alukset on päällystetty kullalla heijastamaan auringon haitallista infrapunasäteilyä. Jokainen NASAn laite, jonka he haluavat pitää viileänä saa myös kultapinnoitteen (koska säteily on myös hyvä lämmönlähde). Esimerkki tällaisesta on James Webb -teleskooppi, maailman tehokkain avaruusteleskooppi, joka on tarkoitus lähettää avaruuteen myöhemmin tänä vuonna.
Pyriitti on mineraali, joka tunnetaan katinkultana
Pyriitti, tunnetaan paremmin katinkultana, ja se onkin huijannut monia. Yksi heistä oli Christopher Newport, yksi Jamestownin siirtomaan perustajista, joka vei laivalastillisen verran sitä Lontooseen 1600-luvulla. Vaikka pyriitti voikin olla pettymys, sitä löytyy usein aidon kullan lähteistä, joten kaivamista ei kannata lopettaa löytäessään palan pyriittiä.
Älä etsi jalometalliastiaa sateenkaaren päästä
Yksi versio tästä legendasta on pikemminkin varoittava tarina. Kun köyhä irlantilainen pariskunta vetää viimeisen porkkanan ulos puutarhastaan, sen mukana nouseekin haltija. Haltija suostuu täyttämään kaikki pariskunnan toiveet, jos he löytävät hänen kulta-astiansa sateenkaaren päästä. Ja näin pariskunta jääkin ikuisesti jahtaamaan haltijan kuvitteellista omaisuutta.
Lue lisää:
13 dinosauruksiin liittyvää ”faktaa”, joihin tiedemiehet eivät haluaisi sinun uskovan