Prosessoidut ruuat
Käykö, että lämmität taas pakastepizzan?”, kysyin pojaltani valmistautuessani lähtemään ulos. Kukapa 16-vuotias ei rakastaisi pizzaa?
”Syöthän sitten salaattia sen kanssa”, neuvoin, sillä halusin varmistaa hänen saavan terveellisen aterian. Mutta vilkaistuani pizzalaatikossa mainittuja ainesosia aloin epäröidä. Viattoman näköisessä pepperonipizzassa ei ollut vain
paljon suolaa, tyydyttyneitä rasvoja ja sokeria, vaan myös salaperäisen kuuloisia aineksia kuten glukoosisiirappia, glukoosia, hiivauutetta ja natriumnitriittiä. Mitä ihmettä oikein laitoin poikani syömään niinä iltoina, kun olin ulkona ystävieni kanssa? Vannoin ottavani siitä selvää.
Nykyään puolet eurooppalaisista ovat ylipainoisia tai liikalihavia, ja ylimääräisten kilojen kantaminen voi aiheuttaa useita hengenvaarallisia sairauksia aina diabeteksesta sydänsairauksiin ja syöpään. Yksi syy eurooppalaisten ylipainoon on se, että he syövät aina vain enemmän pitkälle prosessoitua ruokaa tai eineksiä, eli ruokia, jotka sisältävät paljon lisäaineita ja muita ylimääräisiä ainesosia.
Vaikka EU vaatii ruokavalmistajia ilmoittamaan pakattujen ruokien kaikki ainesosat, jotta kuluttajien olisi helpompi ostaa terveellisiä ruokia, tutkimusten mukaan eurooppalaiset valitsevat yhä useammin prosessoituja ruokia, joiden ainesosat ovat epäterveellisiä.
Isossa-Britanniassa 50,7 prosenttia ihmisten ruokavalioista koostuu pitkälle prosessoiduista ruoista kuten valmisaterioista, teollisesti valmistetusta leivästä, jälkiruoista, sokerimuroista ja sokeroiduista juomista. Saksa tulee vain vähän jäljessä, sillä siellä noin 46 prosenttia ihmisten ruokavalioista koostuu näistä ruoista. Lista jatkuu; seuraavissa kuudessa maassa – Belgiassa, Suomessa, Itävallassa, Irlannissa, Latviassa ja Norjassa – teollisesti valmistetut ruoat kattavat yli 30 prosenttia ihmisten ruokavalioista.
Jos aloittaa nuorena, voi kuolla nuorena. Vuonna 2019 julkaistiin espanjalaistutkimus, jossa seurattiin lähes 20 000 yliopistosta valmistunutta ihmistä yli 14 vuoden ajan. Tutkimushenkilöistä, joiden keski-ikä tutkimuksen alkaessa oli 37,6 vuotta, 335 kuoli. Yleisin kuolinsyy oli syöpä. Tutkijat huomasivat, että henkilöt, jotka söivät eniten pitkälle prosessoituja ruokia (enemmän kuin neljä annosta päivässä), kuolivat tutkimuksen aikana 62 prosenttia todennäköisemmin. Heillä oli myös todennäköisemmin korkea painoindeksi, eli enemmän painoa pituuteen nähden, kuin vähiten prosessoituja ruokia syöneillä.
Kaivellessani syvemmältä yllätyin siitä, mitä kaikkia lisäaineita päivittäinen, pitkälle jalostettu ruokavaliomme oikein sisältää, ja millaisia vaikutuksia niillä on terveyteemme. Tässä joitakin suosittuja prosessoituja ruokia ja niiden ainesosia, joiden kulutusta meidän kaikkien kannattaisi rajoittaa.
Lisätty sokeri
Kun ruokiin lisätään millaista sokeria tahansa – ruskeaa tai valkoista, hunajaa, glukoosi-fruktoosisiirappia, sakkaroosia tai jopa hedelmämehutiivistettä – se houkuttaa meitä syömään ruokaa enemmän. Se taas voi saada meidät lihomaan. Terveellistä lisättyä sokeria ei oikeastaan ole olemassakaan.
Lisättyä sokeria on kaikessa: vauvanruoissa, ketsupissa, pastakastikkeissa, valmisaterioissa ja perunalastuissa, vain muutamia mainitakseni.
Sitä on jopa joissakin muromysleissä, joita hehkutetaan terveelliseksi aamiaisvaihtoehdoksi.
”Kokeile vaihteeksi kuitupitoisia lesemuroja tai rasvattomaan tai kevytmaitoon tehtyä puuroa”, suosittelee hyväntekeväisyysjärjestö British Nutrition Foundationin ravitsemustieteilijä Simon Steenson.
”Laita päälle banaanisiivuja ja kourallinen marjoja – päivittäinen tavoitehan on syödä hedelmiä ja kasviksia puoli kiloa päivässä.”
Vuodelta 2014 olevan suuren amerikkalaistutkimuksen mukaan sydänsairauteen kuolemisen todennäköisyys kolminkertaistuu, jos sokeri kattaa yli 25 prosenttia ruokavaliosta verrattuna tilanteeseen, jossa sokerin osuus on alle kymmenen prosenttia.
Viime vuonna julkaistussa Euroopan unionin tutkimuksessa tutkittiin yli 450 000 ihmistä kymmenestä Euroopan maasta. Tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka joivat enemmän kuin yhden sokeroidun virvoitusjuoman päivässä – virvoitusjuomat ovat yksi ruokavaliomme suurimmista sokerinlähteistä – kuolivat 59 prosenttia todennäköisemmin ruoansulatussairauksiin, kuten maksasairauteen tai haima- ja suoliongelmiin, verrattuna ihmisiin, jotka joivat vähemmän kuin yhden juoman kuukaudessa.
Ruokapakkauksessa voi lukea pelkästään ”sokeri”, mutta mitä aiemmin se ainesosalistassa mainitaan, sitä enemmän sokeria tuote sisältää. Jos lisätyn ainesosan nimi päättyy ”-oosi” – kuten sakkaroosi, glukoosi, maltoosi, fruktoosi – se on sokeria. Myös melassi, agavesiirappi ja hydrolysoitu tärkkelys ovat lisättyjä sokereita. Lue lisää sokerin haitoista!
Keinomakeutetut virvoitusjuomat
On melko helppoa löytää virvoitusjuomia, joissa käytetään synteettisiä makeutusaineita. Juomista voi löytää erilaisia merkintöjä, kuten ”sokeriton”, ”kaloriton”, ”diet” tai ”zero sugar”. Katso, onko tuoteselosteessa aspartaamia (E951), asesulfaami K:ta (E950), sakariinia (E954), sukraloosia (E955) tai niiden yhdistelmiä.
Älä luulekaan, että tuote olisi terveellinen vain siksi, ettei siihen ole lisätty luonnon sokereita. Viime vuonna kolmessa eri tutkimuksessa löydettiin yhteys keinomakeutettujen juomien suuren kulutuksen ja mistä tahansa syystä johtuvan ennenaikaisen kuoleman välille.
”Verrattuna ihmisiin, jotka kuluttivat kyseisiä juomia vain vähän (vähemmän kuin lasillisen kuukaudessa) niillä, jotka joivat vähintään kaksi lasillista päivässä, oli 52 prosenttia suurempi todennäköisyys kuolla aivoinfarktiin, sydänkohtaukseen tai muuhun sydän- ja verisuonisairauteen”, sanoo Amy Mullee Irlannin kansallisesta ravinnon tutkimus- ja koulutuskeskuksesta Dublinista. Mullee oli mukana laajassa virvoitusjuomatutkimuksessa, johon osallistui yli 450 000 ihmistä kymmenestä Euroopan maasta.
Sokerittomat kolat, limpparit, tonic-vedet, urheilujuomat, laimennetut siirapit ja mehut sekä makeutetut hedelmämehut – joukkoon kuuluvat kaikki keinomakeutetut juomat, niin hiilihapotetut kuin hapottomatkin. Kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä: kannattaa juoda vettä. Jos se kuulostaa tylsältä, lisää hiilihapotettuun tai hapottomaan veteen sitruunaviipale, hieman minttua tai kurkkua. Lue 8 syytä välttää virvoitusjuomia!
Nitraatit ja nitriitit
Kun paistat pannulla pekonia, tuoksu voi olla taivaallinen, mutta saatatkin juuri valmistaa erityisen epäterveellistä ateriaa. Laki sallii nitraattien ja nitriittien sisältämien suolojen käyttämisen prosessoitujen lihatuotteiden, kuten pekonin (tai ilmakuivatun speck-kinkun, lardo-pekonin tai pancettan), kinkkujen, makkaroiden, salamin ja, kyllä, poikani pizzan sisältämän pepperonin säilönnässä. Niitä käytetään myös joissakin juustoissa. Nitraatit ja nitriitit muodostavat kuitenkin syöpää aiheuttavia yhdisteitä, nitrosamiineja. Niiden syöminen kasvattaa suolisto- ja rintasyövän riskiä. Näin pienennät riskiä sairastua rintasyöpään!
Lue suolistosyövän suurimmista riskitekijöistä!
Maailman terveysjärjestö on luokitellut prosessoidut lihat karsinogeeneihin aivan kuten tupakankin. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan suolistosyövän riski nousi 20 prosenttia jokaisesta päivittäin syödystä kinkku- tai pekoniviipaletta vastaavasta lihamäärästä. Lisäksi skotlantilaisen Glasgowin yliopiston tutkimus vuodelta 2018, johon osallistui yli 262 000 naista, paljasti, että mitä enemmän lihaa menopaussin ohittaneet naiset söivät, sitä todennäköisemmin he sairastuivat rintasyöpään. Niillä, jotka söivät lihaa yli yhdeksän grammaa (noin puolikkaan kinkkusiivun) päivässä, riski kohosi 21 prosenttia.
”Prosessoiduissa lihatuotteissa on usein myös paljon suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa”, sanoo Brysselissä sijaitsevan ruokatietoutta tarjoavan järjestön EUFIC:in ruokaturvallisuusasiantuntija Nina McGrath. ”Pekonivoileipien kannattaisi olla vain satunnainen herkku”, sanoo Simon Steenson. Hän kehottaa myös leikkaamaan liialliset rasvat pois tai ostamaan rasvattomampia siivuja.
Lisätty fosfaatti
Prosessoidut juustoviipaleet, jotkut tuorejuustot ja monet muut teolliset ruoat sisältävät fosfaattia, lisäainetta, joka voi suurina määrinä olla haitallista munuaisille ja sydämelle ja heikentää luita.
Me kaikki tarvitsemme fosforia hampaiden ja luiden terveyteen ja elimistön normaaliin toimintaan. Sitä esiintyy luonnostaan proteiinipitoisissa ruoissa, kuten lihassa, siipikarjan lihassa, pähkinöissä ja pavuissa. Mutta jopa 30 prosenttia saamastamme fosforista tulee ruoista, joihin on lisätty fosfaattia: leivonnaisista, prosessoidusta lihasta, purkkikalasta, kalapuikoista, jauheperunamuusista, virvoitusjuomista, vauvanruoasta – lista vain jatkuu. Vaarana on, että voimme saada sitä lopulta huomaamattamme liian paljon.
Kaiken kukkuraksi Houstonin metodistisairaalan vuonna 2015 tekemän amerikkalaistutkimuksen mukaan lisätyt fosfaatit ovat haitallisempia kuin ruoissa luonnostaan esiintyvät fosfaatit. Tutkimus osoitti, että maito- ja viljatuotteet, joihin on lisätty fosfaatteja, aiheuttivat korkeampia piikkejä veren fosfaattiarvoissa. Korkeiden fosfaattiarvojen tiedetään jäykentävän verisuonia, mikä nostaa verenpainetta ja voi aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa.
Näin voit selättää munuaisten vajaatoiminnan!
Lue vinkit verenpaineen pitämiseen matalalla tasolla!
Euroopan unionin riippumattoman viraston, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen suositus päivittäiseen fosforin saantiin on korkeintaan 2,8 grammaa 70-kiloiselle aikuiselle.
Kaksi viipaletta prosessoitua juustoa sisältää 385 mg fosfaattia, kun taas 50 grammassa raejuustoa sitä on 85 mg.
”Tehokkain keino varmistaa, että kuluttajien fosfaattien saanti pysyy turvallisen rajan alla, on lopettaa niiden käyttö ruokien lisäaineina”, sanoo Brysselissä sijaitsevan kuluttajansuojajärjestön BEUC:n ruokaviranomainen Camille Perrin. ”Euroopan komission tulisi tarkastella uudelleen virallisesti hyväksyttyjä saantiarvoja.”
Sitä odotellessa kannattaa katsoa, sisältävätkö ruoat fosforihappoa tai di-, tri- tai polyfosfaatteja – tai E-koodeja E338–341, E434 tai E450–E452.
Glutamiinihappo ja glutamaatit
On erittäin todennäköistä, että höyryävän kuuma tölkkikeittolautasellinen sisältää ainesosia, jotka aiheuttavat vähintään päänsärkyä. Liian suurina annoksina ne nostavat verenpainetta ja insuliiniarvoja, mikä on kakkostyypin diabeteksen riskitekijä
Aminohappoihin kuuluvaa glutamiinihappoa tai jotakin sen suoloista, esimerkiksi natriumglutamaattia, lisätään usein pitkälle prosessoituihin ruokiin antamaan maukkaan lihaisaa makua. Natriumglutamaatti on keinotekoinen lisäaine, mutta valmistajat voivat käyttää samaan tarkoitukseen myös hiivauutetta tai soijaa. Kyseisiä lisäaineita löytyy teollisesta leivästä, joistakin kastikkeista, prosessoiduista lihatuotteista, pikanuudeleista, soijakastikkeen ja liemikuutioiden kaltaisista mausteista, ja jopa kakuista.
Italialais-hollantilaisessa tutkimuksessa vuodelta 2018 natriumglutamaatin kerrottiin aiheuttavan monia muitakin terveysongelmia, kuten aivojen muutoksia, joilla oli vaikutusta käyttäytymiseen, liikalihavuuden etenemiseen, maksavaurioihin sekä lisääntymisongelmiin. Tutkimuksessa ehdotettiin jopa, että natriumglutamaatin käytön kieltoa maun parantamisessa tulisi harkita. Vuonna 2017 EFSA suositteli, että EU kiristäisi nykyisiä, liian sallivia määräyksiä siitä, kuinka paljon natriumglutamaattia ruokiin saa lisätä.
Etsi aineosaluettelosta glutamiinihappoa, natriumglutamaattia, natriumvetyfosfaattia tai muita glutamaatteja, tai E-koodeja 620–625. ”Kannattaa vältellä tuotteita, joiden ainesosissa mainitaan niitä”, Nina McGrath sanoo.
Myös hydrolysoitu proteiini, autolysoitu hiiva ja natriumkaseinaatti voivat sisältää glutamiinihappoa, jota meidän tulisi välttää. Muita mahdollisia lähteitä ovat hiivauute ja soija.
Jos siis syöt usein valmiskeittoja, kannattaa ehkä miettiä uudelleen. Tai, kuten Simon Steenson ehdottaa, laittaa keittoa itse.
”Käytä mahdollisimman paljon kasviksia ja lisää joukkoon kidney- tai limanpapuja lisäämään kuitupitoisuutta ja tekemään keitosta täyttävämmän.”
Kaiken tämän yhteenvetona voi siis sanoa, että pitkälle prosessoitujen ruokien liiallinen syöminen on haitallista terveydelle. Nykyään luen ruoka-
pakkaukset huolellisesti ja osaan etsiä niihin piilotetut inhotukset.
Asiantuntijatkin sanovat, ettei terveellisen ruokavalion noudattaminen ja epäterveellisten ruokien ja lisäaineiden pitäminen minimissään ole vaikeaa; tarvitaan vain hieman aikaa ja vaivaa.
Lue lisää:
Näin suolistosi pysyy kunnossa