Ystävänpäivän lähestyessä yksi hahmo on näkyvissä kaikkialla. Kyseessä on tietenkin siivekäs rakkauden lähetti Amor eli Cupido. Jousipyssyineen ja nuolineen se liitelee pilvien ympärillä innokkaana tuomaan rakkautta kaikkialle. Kuinka paljon oikeasti tiedät tästä rakkauden lähettiläästä?
Amorin synkkä alkuperä
Tänä päivänä Amoria pidetään yhtenä ikonisimmista rakkauden ja romantiikan symboleista, mutta hänen matkansa ystävänpäivän kiiltokuvapojaksi oli pitkä ja mutkikas. Hänen romanttiset juurensa johtavat aikaan paljon ennen kuin hänen nimensä edes oli Amor tai Cupido – antiikin Kreikassa hänet tunnettiin rakkauden jumalana nimellä Eros. Kreikan mytologian mukaan hän oli Afroditen poika, joka leikitteli niin jumalien kuin kuolevaistenkin tunteilla eikä aina ystävällisin aikein. History.com -sivuston mukaan eräs tarinoista kertoo Amorin saaneen Apollon rakastumaan nymfi Dafneen ja varmistaneen sitten rakkauden olevan yksipuolista. Muissa tarinoissa rakkaus osoittautuu vaaralliseksi.
Tämä synkkä piirre saattaa juontaa juurensa Amorin äitiin. Legendan joissain versioissa Afrodite tulee kateelliseksi Psyke-nimisestä naisesta, johon Eros oli rakastunut, ja hän huijaa Eroksen lumoamaan naisen. Ei ole lainkaan yllättävää, ettei tarinalla ole onnellista loppua.
“Joskus Eros kuvataan siivellisen naishahmon kanssa: kyseessä on Psyke”, professori Catherine Connors Washingtonin yliopiston Klassillisten kielten ja antiikin kulttuurin laitokselta kertoo. ”Tämä kreikan kielen sana tarkoittaa sielua mutta myös perhosta, joten tiedämme heidän ajatelleen sielua siivellisenä. Kuvat rakastuneista Eroksesta ja Psykestä välittävät ajatusta rakkaudesta ihmistä muuttavana voimana.”
Amor ei ole tämän rakkauden täyteisen juhlapäivän ainoa elementti, jolla on odottamaton alkuperä. Täältä voit lukea ystävänpäivän synkästä historiasta, joka saattaa yllättää.
Kuinka Amor kehittyi?
Kuolematon Eros kuvattiin alun perin komeana ja vastustamattomana. Hellenistisellä aikakaudella hän sai meille nykypäivänäkin tutun pullukan lapsen hahmon. Miten se oikein tapahtui?
”Luultavasti usko rakkauden hetkellisyyteen ja oikukkaaseen luonteeseen on Eroksen siivellisenä kuvaamisen takana ja on lähtöisin antiikin ajoilta”, selittää Connors. ”Eroksen kuvaaminen lapsena ja näin alempiarvoisena äitiinsä verrattuna on tapa hillitä tai rajoittaa rakkauden vaikutusta, jonka sillä uskottiin olevan meihin.”
Tämä muutos tapahtui neljännen vuosisadan paikkeilla ennen ajanlaskumme alkua. Time selittää asiaa seuraavasti: ”Ihmiset olivat pelokkaita tämän seksuaalisesti voimakkaan ja kontrolloivan miehen suhteen, joka saattoi sytyttää ihmisten rakkauden toisiaan kohtaan.” Kun hänen nähtiin toimivan ”ainoastaan äitinsä toiveiden mukaan”, hän ei yhtäkkiä enää ollutkaan niin mahtava.
Amorin kuvaaminen kerubina
Rooman kulttuurin omiessa Eroksen tämä nimettiin Cupidoksi, joka on johdettu sanasta ”himo”. Suomessa Cupidon nimeksi on vakiintunut Amor. Antiikin Rooman jumalten sukupuussa Amorin äiti on Venus, roomalaisten vastine Afroditelle. Vaikka Amorin nimi muuttui, roomalaiset säilyttivät tämän viimeisen kreikkalaisen ruumiillistuman: vähemmän uhkaavan pulleaposkisen lapsen.
He eivät kuitenkaan vähätelleet hänen voimaansa. ”Vaikka Eros tai Amor nähdään nuorukaisena, rakkauden voima on silti hurja”, Connors toteaa. ”Roomalainen runoilija Ovidius kertoo Muodonmuutoksia-eepoksessaan Amorista, jolla oli nuolia: kultaiset nuolet saivat ihmiset rakastumaan ja lyijyiset saivat ihmiset hylkäämään rakkauden.” Uppoudu ystävänpäivän tunnelmaan näiden sydämellisten rakkaustarinoiden kautta.
Amor kirjallisuudessa eri aikakausina
Vaikka Amor yhdistetään nykyisin lähinnä postikortteihin, aikoinaan hän oli pidempien ja vakavasti otettavien kirjallisten teosten tähti – tai ainakin jakoi niissä pääosan.
”Laajin kirjallinen kuvaus Amorista löytyy pohjoisafrikkalaisen Apuleiuksen noin vuonna 160 latinaksi kirjoittamasta romaanista”, kertoo Connors.
”Romaanissa henkilö kertoo tarinan Psyken saapumisesta Amorin mystiseen ja loistokkaaseen taloon, jossa häntä palvelevat näkymättömät palvelijat. Psyke ei näe Amoria päivisin, mutta he viettävät yönsä yhdessä, kunnes Psyke ei voi vastustaa uteliaisuuttaan ja katsoo Amoria lampun valossa läikyttäen öljyä hänen päälleen. Psyke joutuu käymään läpi monia koettelemuksia, ennen kuin he voivat palata yhteen ja avioitua.”
Amorin mytologinen saippuaooppera inspiroi toistakin kirjallista teosta, joka loi perustan suosituille moderneille klassikoille. ”Amor ja Psyke inspiroivat osaltaan tarinaa Kaunottaresta ja hirviöstä (alkuperäinen teos La Belle et la Bête), jonka on kirjoittanut Gabrielle-Suzanne de Villeneuve vuonna 1740”, Connors kertoo.
”Mielestäni tämä tarkoittaa, että tanssiva teekannu ja kynttilänjalka, jotka ovat tuttuja Disneyn Kaunottaresta ja hirviöstä, juontavat juurensa aina Amorin näkymättömiin palvelijoihin Apuleiuksen romaanissa.
Amorista tulee Valentinuksen päivän maskotti
Vuosisatojen ajan Valentinuksen päivänä on juhlistettu rakkautta, ja Amor luultavasti vaikutti tuovan sopivan lisämausteen juhlapäivään. ”Runossaan linnuista runoilija Chaucer yhdistää Valentinuksen päivän rakkauteen mahdollisesti aikaisemman kansanperinteen pohjalta”, sanoo Connors. ”Pitkä taiteellinen perinne kuvata Eros/Amor äitinsä, rakkauden jumalattaren, kanssa piti pintansa ja näkyi myös Valentinuksen päivän -korteissa näiden kaupallisen painamisen alkaessa 1800-luvun puolivälissä.”
Amorin värikkäästä ja monimutkaisesta menneisyydestä huolimatta toivottomat romantikot kaikkialla nauttivat mielikuvasta ilkikurisesta mutta hyväntahtoisesta vintiöstä, joka nyt käyttää voimaansa pahan sijasta hyvään liidellen ympäriinsä ja saattaen yhteen sielunkumppaneiksi tarkoitettuja.
Bobbi Dempsey on freelancekirjoittaja, toimittaja ja sisältöasiantuntija, jonka krediitteihin kuuluvat muun muassa lehdet NY Times, Forbes, Family Circle ja Good Housekeeping. Hän on kirjoittanut niin asiakkaille suunnattua kuin yritysten välistä B2B -sisältöä useille teknologia-, terveydenhuolto-, koulutus- ja henkilörahoitusyrityksille.Lue lisää:
Miten ruususta tuli ystävänpäivän tunnus?
11 yksiavioista eläintä, jotka pysyvät yhdessä elämänsä ajan