Uskonnollisen perimätiedon mukaan rapu on epäpuhdas eläin
Rapuja ei pidetty ennen vanhaan Pohjoismaissa ihmisravinnoksi sopivana. Luostareiden munkit söivät kyllä rapuja jo ainakin 1200-luvulla, sillä rapu rinnastettiin kalaan – niitä sai syödä paaston aikana ja kirkollisina juhlapyhinä. Rapujen syöminen on tapana levinnyt aateliston ja porvariston kautta hiljalleen myös tavallisen kansan keskuuteen.
Vielä 1800-luvulla rapuja pyydettiin vientiin eikä niitä niinkään syöty. Parhaimmillaan Suomesta vietiin ulkomaille rapuja yli 15 miljoonaa.
Lähde: Raputietokeskus
RAPUJA PERINTEISEEN TAPAAN
(6 annosta)
– 50 kpl rapuja
– Iso kattila
– Vettä noin 7 litraa
– Merisuolaa 35-40 g/vesilitra
– Sokerinpaloja (50 rapua/10-14 palaa)
– Kaksi ”ranteenvahvuista” nippua tilliä
1. Kiehauta vesi, lisää merisuola, sokerinpalat ja toinen tillinippu.
2. Kiehauta kunnes sokeri ja suola liukenevat, poista tillit.
3. Veden kunnolla kiehuessa, lisää ravut yksitellen.
4. Keitä 6-10 minuuttia. Aika mitataan viimeisestä ravusta.
5. Ravut jäähdytetään omassa liemessä johon lisätään uusi tillinippu.
Ravut ovat parhaimmillaan 12-72 tunnin kuluttua keittämisestä. Tarjoillaan paahdetun leivän, voin ja tillisilpun kanssa.
Lue lisää: