Juusto
Kaikki juuston ystävät nyt silmät tarkkana: halloumi on juusto, joka ei sula eikä sotke, kun sitä kuumennetaan grillissä. Tämä lampaan maidosta valmistettu juusto ruskistuu grillissä pinnaltaan kauniisti, ja siitä tulee loistava alkuruoka. Kokki Bobby Flay kehottaa valmistamaan halloumijuuston näin: sivele juuston pintaan hiukan oliiviöljyä ja paista juustoa keskilämpöisessä grillissä molemmin puolin kaksi minuuttia tai niin kauan, että juustoon jää ritilöistä jäljet. Ota juusto sitten grillistä ja siivuta se. Tarjoile grillatun pitaleivän tai hedelmien kanssa tai syö sellaisenaan.
Kivelliset hedelmät
Tuo tänä kesänä kivellisten hedelmien maku esiin kypsentämällä ne grillissä. Martha Stewartin mukaan kuumuus saa esiin hedelmien luonnollisen sokerin, joka karamellisoi ne, ja saa aikaan voimakkaan aromin. Halkaise hedelmät puoliksi, poista kivi ja sipaise niiden pintaan hieman oliiviöljyä. Asettele hedelmät grilliin ensin leikkauspinta alaspäin ja käännä ne sitten. Tarjoile grillaamasi nektariinit, persikat ja luumut salaattien lisukkeina, jälkiruokana tai sellaisenaan. Voit valmistaa näitä myös grillipannulla tai muiden valurautatuotteiden avulla.
Vesimeloni
Kesäajan perusruokavalioomme kuuluva vesimeloni saa ainutlaatuisen maun, kun se kypsennetään grillissä. Reseptiverkkosivusto Food Network ehdottaa sivelemään vesimelonin viipaleiden pinnan tilkalla oliiviöljyä ja grillaamaan niitä sitten korkealla lämmöllä, kunnes melonin pintaan jää ritilöiden jäljet, ja meloniliha pehmenee hieman. Tähän menee noin viisi minuuttia. Ripottele päälle hieman suolaa ja pippuria ja kokeile tarjota grillattua vesimelonia salaatissa, jossa on myös rucolaa ja hieman vuohenjuustoa.
Polenta
Tarjoile tänä kesänä grillattua polentaa. Tee niin kuin julkkiskokki Guy Fieri: viipaloi polenta, sipaise pinnalle hieman oliiviöljyä ja grillaa sitä molemmilta puolilta noin kolme minuuttia. Grillattu polenta sopii hyvin yhteen grillattujen merenelävien ja tuoreiden puutarhatomaattien kanssa.
Pitsa
Luit oikein, pitsaakin voi valmistaa grillissä. Amerikkalainen ruokabloggari The Pioneer Woman jakaa meille tämän reseptinsä: voitele ensin grillin ritilät kasviöljyllä. Liu’uta valmiiksi kaulittu taikina suoraan ritilöiden päälle ja paista korkealla lämmöllä kahdesta kolmeen minuuttia. Käännä pitsapohja toisin päin ja annostele sen päälle pitsakastike, haluamasi täytteet ja juustoraaste. Sulje grillin kansi ja anna kypsyä vielä toiset kolme minuuttia. Kun aika on kulunut, tarkista pitsan pohja. Sen pitäisi olla rapea. Jos ei ole, paista pitsaa vielä minuutti tai pari. Ota pitsa sitten pois grillistä ja leikkaa annospaloiksi.
Murokakku
Valmista nopea kesäjälkiruoka grillaamalla kaupasta ostettua (tai itse leivottua, jos sinulla on aikaa!) murokakkua. Kuumenna grilli keskilämmölle. Leikkaa kakusta viipaleita ja levitä niiden päälle hieman sulatettua voita. Paista kakunpaloja grillissä kolmesta neljään minuuttia tai kunnes ne tulevat rapeiksi. Kokeile tarjoilla kakunpalat grillattujen hedelmien kanssa.
Simpukat
Heitä simpukat suoraan grilliin! Epicurious-reseptiverkkosivuston ohjeen mukaan voit laittaa puhdistetut simpukat suoraan kuuman grillin ritilöille ja paistaa niitä noin kuudesta kahdeksaan minuuttia. Muista heittää pois kaikki simpukat, jotka eivät aukea. Käytä grillipihtejä siirtäessäsi simpukat tarjoiluvadille ja kaada niiden päälle hieman voisulaa ja tuoreita silputtuja yrttejä.
Avokado
Seuraavan kerran taco-tiistaita viettäessäsi kokeile grillata avokadoja ruokasi lisukkeeksi. Voit vain leikata avokadon puoliksi (jätä kuori paikoilleen) ja poistaa kiven. Sipaise sitten avokadon sisukseen hieman oliiviöljyä ja aseta avokado hedelmälihapuoli alaspäin grillin ritilälle noin viideksi minuutiksi. Poista sitten kuori, leikkaa avokado siivuiksi ja tarjoile.
Lue lisää avokadosta:
Näin kypsytät avokadon 10 minuutissa
Quesadillat
Pillsbury-reseptiverkkosivun mukaan quesadillojen valmistaminen grillissä sujuu näin: täytä quesadillat lempitäytteilläsi ja levitä sitten hieman suihkutettavaa paistoöljyä molemmille puolille tortillaa. Aseta quesadilla grilliin ja laita kansi kiinni. Kypsennä noin kahdeksan minuuttia ja käännä quesadilla paiston aikana kerran ympäri, kunnes juusto on sulanut.
Lue lisää:
Kuinka grillata kala oikeaopisesti?