Ukraina
Ukrainassa joulupuuhun ripustetaan hämähäkinseitin muotoisia koristeita. Se juontaa juurensa ukrainalaisesta kansantarusta, jonka mukaan köyhällä leskellä ei ollut varaa koristella puutaan. Kun lesken lapset heräsivät jouluaamuna, niin puu oli aamuauringossa kultaisina ja hopeisina kimaltavien verkkojen peitossa.
Jamaika
Jamaikalaiset pukeutuvat koristeellisiin asuihin ja juhlistavat joulua paraatikulkueissa, joissa tanssitaan afrikkalaista alkuperää olevan junkanoo-musiikin tahtiin. Tapaninpäivänä järjestettävän Junkanoo-festivaalin juuret ulottuvat peräti 1500-luvulle asti.
Espanja
Espanjassa tarjotaan jouluna turrón-leivonnaisia, jotka on valmistettu hunajasta, munanvalkuaisista, sokerista ja paahdetuista manteleista. Resepti on peräisin 1500-luvulta.
Iso-Britannia
Misteliä käytettiin joulukoristeena ensi kertaa Isossa-Britanniassa. Mistelinoksan alla suuteleminen on kuitenkin todennäköisesti alun perin skandinaavinen perinne.
Hollanti
Hollantilaiset lapset saavat lahjoja Sinterklaasilta joulukuun viidentenä päivänä, eivät jouluaattona tai joulupäivänä. Jos lapset jättävät Sinterklaasin hevoselle porkkanoita, niin hän tuo lapsille makeisia.
Islanti
Kolmetoista joulupoikaa, islanniksi jólasveinarnir, tuo lahjat islantilaisille lapsille. Joulupojat olivat alun perin kujeilijoita. Heistä jokainen saapui vuorollaan paikalle tiettynä joulua edeltävänä päivänä tekemään kepposia ja piloja.
Japani
Japanissa joulupukki tuo lahjat lasten tyynyjen päälle jouluyönä. Jouluaterialla tarjotaan perinteisesti paistettua kanaa.
Norja
Kaikki luudat piilotetaan jouluaattona, jotta noidat eivät varastaisi niitä keskiyön lentoa varten. Norjalaisilla on myös tapana jättää maatilaa suojelevalle tontulle aattona talliin lautasellinen puuroa.
Saksa
Saksalaiset lapset koristelevat joululahjalistansa erilaisilla kuvilla ja jättävät ne sitten ikkunalaudalle yön ajaksi. Jeesus-lapsi jakaa lahjat jouluna. Saksassa on myös tapana jättää kenkä tai saapas ulko-oven eteen joulukuun viidentenä päivänä
Venäjä
Joulua juhlitaan tammikuun seitsemäntenä päivänä ja Babushka tuo lahjat lapsille. Babushka tarkoittaa vanhaa naista tai isoäitiä venäjäksi ja hahmo perustuu Raamatun tarinaan naisesta, joka ei antanut lahjaa Jeesus-lapselle. Babushka jakaa lapsille lahjoja osoittaakseen katumusta.
Puola
Perinteistä puolalaista jouluateriaa kutsutaan nimellä Wigilia. Ateria syödään jouluaattona ja sen nimi on johdettu latinan katsoa-verbistä. Puolalaiset perheet uskovat, että Wigilian tapahtumat ennustavat tulevaa vuotta.
Italia
Italialaiset perheet syövät jouluaattona niin sanotun seitsemän kalan aterian. Lomakauden aikana syödään myös linssejä, jotta uudesta vuodesta tulisi onnellinen ja vauras. Befana-noita jakaa lapsille lahjoja jouluna.
Irlanti
Irlantilaiset jättävät hedelmäpiirasia ja Guinness-olutta välipalaksi joulupukille.
Suomi
Suomessa perheet koristelevat joulukuusen oljesta tehdyillä geometrisillä himmeleillä. Heillä on myös tapana käydä saunassa ennen joulupukin tuloa.
Lue lisää