Mitä suusi kunto kertoo terveydestäsi

suu
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Lisa Fields
Hammasmätä alkoi vaivata Alankomaiden Maarssenissa asuvaa Joyce Koelewijn-Tukkeria, kun hän oli kolmekymppinen.

”Vaikka harjasin hampaani kahdesti päivässä ja käytin hammaslankaa päivittäin, minulle alkoi yhtäkkiä tulla reikiä paikkoihin joissa niitä ei yleensä ole, jos pitää hampaistaan hyvää huolta”, nyt 49-vuotias Koelewijn-Tukker sanoo. Hänen hammaslääkärinsä huomasi, että hänen suunsa oli kuiva, ja epäili Sjögrenin oireyhtymää. Reumatologi teki lopulta virallisen diagnoosin.

”Kovinkaan moni hammaslääkäri ei olisi niin omistautunut selvittämään, mikä on vialla”, hollantilaisen Sjögren-potilaiden yhdistyksen sihteerinä toimiva Koelewijn-Tukker sanoo. Sanotaan, että silmät ovat sielun peili. Samalla tavalla suu saattaa olla hyvinvoinnin peili. Hammaslääkärit voivat päätellä paljon ihmisen terveydestä suun, hampaiden ja ikenien perusteella.

”Se on vähän kuin rikospaikkatutkintaa”, Birminghamin yliopiston hammaslääketieteen professori ja Association for Dental Education in Europe -yhdistyksen puheenjohtaja Damien Walmsley sanoo. ”Useimmat hammaslääkärit keräävät jatkuvasti uutta tietoa ja omaksuvat sitä käytännön harjoituksen kautta. Se auttaa meitä huomaamaan sairauksista kielivät merkit.”

Joskus varhaiset taudinoireet ilmestyvät ensin suuhun ja vasta myöhemmin muualle kehoon, joten hammaslääkärit saattavat huomata tällaiset sairaudet ensimmäisinä.

”Olemme ainoita lääketieteen ammattilaisia, jotka tapaavat potilaita säännöllisesti, vaikka he eivät olisi sairaita”, Hollannin kuninkaallisen hammaslääkäriyhdistyksen varapuheenjohtaja Hendrike van Drie sanoo.

”Voimme auttaa havaitsemaan sairaudet jo niiden alkuvaiheessa, jolloin potilaat pääsevät käymään omalääkärinsä vastaanotolla varhaisemmassa vaiheessa.”

Nämä oireet saattavat viitata muihin kuin suuhygieniaan liittyviin sairauksiin:

Suun kuivuminen

Liian vähäinen syljeneritys saattaa aiheuttaa hammasmätää ja lisätä hampaiden irtoamisen riskiä. Syypäitä saattaavat olla sairaus tai lääkitys, kuten masennuslääkkeet, alfa- ja beetasalpaajat, kalsiumkanavan salpaajat, jotkin nesteenpoistolääkkeet tai opioidikipulääkkeet.

Sjögrenin oireyhtymä, ahdistuneisuushäiriö, vaihdevuodet ja diabetes voivat aiheuttaa suun kuivumista. Hammaslääkärit tunnistavat usein Sjögrenin oireyhtymän, kuten Koelewijn-Tukkerin tapauksessa. Tästä autoimmuunisairaudesta saattaa kärsiä jopa seitsemän miljoonaa eurooppalaista, joista monilla tautia ei ole vielä todettu. Kuiva suu ja silmät ovat taudin tyypillisimpiä oireita.

”Jos potilas valittelee kuivaa suuta, häneltä voi kysyä, onko hänellä muita oireita, kuten silmien kuivumista. Mikäli hammaslääkäri epäilee Sjögrenin oireyhtymää, hän voi ohjata potilaan jatkotutkimuksiin”, Walls sanoo.

Uniapneapotilailla suu kuivuu, koska he hengittävät öisin suun kautta.

”Huulet, jotka yleensä peittävät ikenet ja hampaat ja pitävät ne kosteina ja terveinä, ovat silloin hieman raollaan”, Plymouthin yliopiston hammaslääketieteen kliininen professori Steve Creanor sanoo. ”Ikenet, hampaat ja suun limakalvot kuivuvat, ja osa ienkudoksesta on paljaana, jolloin se kuivuu, punoittaa ja tulehtuu.”

Jos sinulla on uniapnea, hammaslääkäri saattaa ehdottaa sinulle hammaskiskon käyttöä ja määrätä keinotekoista sylkivalmistetta pitämään ikenet yöllä kosteina sekä klooriheksidiiniä vähentämään bakteereita. 

Verta vuotavat ikenet

Tutkimuksissa on huomattu yhteys iensairauden ja diabeteksen välillä. Ylipainoiset potilaat, joiden ikenet vuotavat verta, saatetaan ohjata hammaslääkäristä seulontatutkimuksiin, sillä ylipainoisilla on suurentunut riski sairastua diabetekseen.

”Jatkotutkimusten perusteita voivat olla esimerkiksi se, että iensairaus kehittyy potilaalle jolla ei ole aikaisemmin ollut iensairautta, tai jos se kehittyy erityisen nopeasti”, Walls sanoo.

Noin 52 miljoonan eurooppalaisen arvioidaan sairastavan diabetesta, ja heistä 17 miljoonalla tautia ei ole vielä todettu. Hyvä hammaslääkäri voi huomata taudin jo sen alkuvaiheessa.

”Olen hoitanut kymmeniä diagnosoimattomia tapauksia”, Washingtonin American Dentist Association -yhdistyksen tiedottaja Sally Cram sanoo. ”Potilaiden ikenet ovat arat ja vuotavat verta, ja heillä on toistuvasti mätäpaiseita.”

Steve Creanor on tutkinut, voisivatko hammaslääkärit mitata potilaiden veren glukoosipitoisuuden ikenistä vuotaneesta verestä. Tutkimuksen mukaan potilaat suhtautuisivat asiaan myönteisesti, mutta hammaslääkäreillä ei vielä ole toimenpiteeseen lupaa.

Vaurioitunut hammaskiille

Kova hammaskiille saattaa syöpyä, jos se altistuu jatkuvasti happohyökkäyksille. Tavallisimpia kiillevaurioita aiheuttavia sairauksia ovat refluksitauti – joka on Euroopan unionin alueella yleisin ruoansulatuselimistön sairaus – sekä bulimia. Molemmat aiheuttavat vatsahappojen nousemisen suuhun. Potilas ei välttämättä itse huomaa asiaa, mutta hammaslääkäri huomaa.

”Hammaskiille vaurioituu hampaiden sisäpinnalla”, Cram sanoo. ”Yleensä ihmiset katsovat peilistä vain hampaiden ulkopintaa.”

Potilaan hoitotietoja tarkastelemalla hammaslääkäri voi selvittää, aiheuttaako kiillevaurioita sairaus vai jokin muu seikka.

”Potilailla voi joskus olla myös hyvin outoja tapoja”, Walmsley sanoo. ”Tiedän esimerkiksi ihmisiä, joilla on tapana ottaa huikka hapanta mehua tai limua ja purskutella sitä suussaan 5–10 minuutin ajan.”

Hammaslääkäri saattaa suositella hammaskruunuja tai pinnoitusta, mutta ensin tulisi varmistaa, että refluksitauti on hoidossa, jotta happo ei aiheuta enempää vaurioita.

”Tämä on tyypillinen esimerkki tilanteesta, jossa hammaslääkärin ja potilaan olisi tarpeen tehdä yhteistyötä”, Creanor sanoo.

Suun haavaumat

Viime kesänä Englannin Chippenhamissa asuva 52-vuotias Julie Heron poisti suuhunsa juuttuneen kalanruodon ja tunsi kielessään kyhmyn. Heron kysyi asiasta hammashygienistiltään. Tämä kutsui paikalle hammaslääkärin, joka ohjasi Heronin välittömästi sairaalaan. Kyhmy oli pitkälle edennyt kielisyöpä.

”En olisi päässyt näin nopeasti hoitoon ilman hammaslääkäriäni, joten olen hyvin kiitollinen hänen nopeasta toiminnastaan”, Heron sanoo.

Suun haavaumat eivät kuitenkaan aina viittaa syöpään. Haavaumia voivat aiheuttaa esimerkiksi terävät hampaat, Crohnin tauti, haavainen paksusuolen tulehdus, gluteeni-intoleranssi tai papilloomavirus. Pyydä hammaslääkäriäsi tutkimaan haavaumat, jotka eivät parane, etenkin jos tupakoit tai juot runsaasti alkoholia, sillä ne lisäävät suusyövän riskiä.

”Suun haavaumat paranevat yleensä nopeasti”, Walls sanoo. ”Jos haavauma ei parane kahden viikon kuluessa, haavauma tulisi tutkia.”

Nykyisin hammaslääkärit tutkivat kielen, kitalaen ja suun pehmytkudoksen ennen hampaita, sillä heidät on koulutettu tunnistamaan suusyövän merkit.

”Pään ja kaulan alueen syöpien oireiden tarkistaminen rutiininomaisesti pelastaa henkiä”, brittiläisen Mouth Cancer Foundation -järjestön perustaja Vinod Joshi sanoo.

Lue lisää: 

7 todistetusti toimivaa lääkettä luonnosta 

Nämä tavat tuhoavat hampaitasi

Mitä kehosi haluaa sinulle kertoa?