Suurin piirtein päärynän muotoinen elin sijaitsee oikealla puolella ylävatsassa. Sen tehtävänä on varastoida sappea, maksan tuottamaa nestettä, joka auttaa sulattamaan ruoasta saatuja rasvoja. Sappirakko vapauttaa sappea ohutsuoleen tarvittavina määrinä. Kun sapen herkkä kemiallinen tasapaino häiriintyy – syytä sille ei tiedetä – sen ainesosat voivat kiteytyä. Vuosien mittaan kiteistä voi muodostua sappikiviä (ilmiö tunnetaan myös nimellä kolelitiaasi), joista pienimmät ovat hiekanjyvän ja suurimmat taas golfpallon kokoisia. Ainakin 75 prosentissa tapauksista sappikivet eivät aiheuta oireita tai komplikaatioita, eivätkä ne siten tarvitse hoitoa.
Jos sappikivi kuitenkin tukkii väliaikaisesti yhden sappirakkoon ja sieltä poispäin johtavista sappitiehyistä, tuloksena on äkillinen ja lyhytaikainen puristava tai kalvava kipu vatsassa, kylkiluiden alueella ja / tai hartiassa. Se ei aiheuta pysyviä vaurioita, mutta kannattaa silti käydä lääkärillä varmistamassa, että kyseessä tosiaan on sappikivikohtaus, eikä jokin muu vaiva, kuten vatsahaava. Sappitiehyen pitkäaikainen tai pysyvä tukkeutuminen voi johtaa vaikeisiin komplikaatioihin, kuten infektioihin ja tulehduksiin. Lääkäriin kannattaa ottaa yhteys välittömästi, jos oireina on keltaisuutta, kuumetta, vilunväristyksiä tai jatkuvaa kipua.
Sappikiviä muodostuu todennäköisimmin naisille, yli 40-vuotiaille aikuisille sekä henkilöille, joiden suvussa on kärsitty samasta ongelmasta. Suurin riskitekijä, johon voidaan vaikuttaa, on liikalihavuus, sanoo Ison Britannian maksasairaussäätiön lääketieteellinen neuvonantaja, tohtori Stephen Ryder. ”Nopea painon pudotus tai -nousu voi aiheuttaa kivien muodostumista ja laukaista oireita, joten paras vaihtoehto on hallittu painonpudotus”, hän sanoo.
Jos kärsit jo oireilevista sappikivistä ja kohtaukset ovat lieviä, oireet voi saada hallintaan särkylääkkeillä. Myös vähärasvainen ruokavalio voi auttaa. Jos oireesi ovat voimakkaita ja niitä esiintyy usein, ainoa tehokas hoitokeino on sappirakon poistaminen. Ilman sappirakkoa pystyy elämään, sillä maksa jatkaa sapen tuotantoa. Sappi valuu maksasta suoraan ohutsuoleen, kun se normaalisti kerääntyisi ensin sappirakkoon.
Leikkauksen jälkeen noin yksi potilas kymmenestä kärsii ajoittaisesta ripulista, kun ruoansulatus vielä yrittää sopeutua siihen, että sappea valuu suoleen jatkuvasti. Ripuli voi kestää muutamasta viikosta vuosiin, mutta sitä voidaan hoitaa sappihappojen sitojiksi kutsutuilla lääkkeillä. Suurin osa ihmisistä ei tosin huomaa eroa siinä, onko heillä sappirakko vai ei.
Lue lisää
Rasvamaksa yleistyy
Vatsakipu – milloin on syytä huolestua?
Näin pääset eroon munuaiskivistä