Kevin Adkins myöntää nolona, että ollessaan epävarma hän käyttää sivistyssanoja vaikuttaakseen fiksummalta. ”Mutta vain, kun haluan tehdä vaikutuksen”, sanoo 41-vuotias Adkins. ”Treffeillä? Ihan varmasti. Ostoksilla? Ei niinkään.” Flirttaillessaan jokin aika sitten hiusstylistinsä kanssa hän esimerkiksi pyysi ”symmetristä” leikkausta sen sijaan, että olisi vain pyytänyt tasoitusta.
Adkins ei ole ainoa. Monissa tutkimuksissa on selvitetty, kuinka ihmiset yrittävät vaikuttaa fiksummilta tai päätellä, onko keskustelukumppani fiksu. Usein päätelmät perustuvat stereotyyppeihin, jotka ovat yhä vallalla.
”Kun luomme ensivaikutelmaa jostakusta, otamme mielellämme oikoreittejä”, sanoo Bogdan Wojciszke. Wojciszke opettaa sosiaalipsykologiaa sosiaalitieteiden ja humanististen aineiden yliopistossa Sopotissa, Puolassa ja tutkii ensivaikutelmien syntymistä. ”Päätelmät perustuvat yksinkertaisiin vihjeisiin, eikä niitä ajatella paljoa.” Useimmat ymmärtävät, tietoisesti tai tiedostamattaan, että ensivaikutelma muodostuu jo vilkaisusta tai lyhyestä keskustelusta. He ehkä yrittävät luoda ”oikean” kuvan itsestään tehdäkseen myönteisen vaikutuksen. Vaikka ensivaikutelmat eivät välttämättä ole oikeellisia, niille annetaan paljon painoarvoa.
”Kyse on melkein pelistä kahden ihmisen välillä”, kommentoi Eric R. Igou, joka työskentelee sosiaalipsykologina Irlannissa Limerickin yliopistossa ja tutkii myöskin aihetta. ”Jos havainnoija, henkilö B, ei ole samaa mieltä, se voi kostautua.” Henkilö A:ta voidaan luulla pöyhkeäksi, ei älykkääksi.
Jos haluat vaikuttaa fiksummalta, kokeile näitä uusiin tutkimuksiin perustuvia vinkkejä.
Kommunikoi selkeästi
Jos tarvitset synonyymisanakirjaa sähköpostin kirjoittamiseen, voi olla, että yrität liikaa. ”Fiksuilla ihmisillä on hyvä sanavarasto”, sanoo Daniel Oppenheimer, kognitiivisen psykologian professori Kalifornian yliopistosta, Los Angelesista. ”Helposti luulisi, että sitä esittelemällä kuulostaa fiksummalta.” Oppenheimerin tutkimuksen mukaan kuitenkin fiksuina pidettiin sellaisia kirjoittajia, joiden tekstiä oli helppo ymmärtää. Isojen sanojen käyttö ei välttämättä tee vaikutusta – päinvastoin. ”Älykkyys ja ilmaisun selkeys kulkevat käsi kädessä”, sanoi Oppenheimer ja lisää, että vaikka fiksut ihmiset käyttävätkin pitkiäkin sanoja, heidän päämääränsä on kirjoittaa selkeästi.
Silmälasit saattavat auttaa
Brittiläisen optometristikoulun suorittaman kyselyn mukaan 43 prosenttia ihmisistä ajattelee, että lasit saavat ihmisen näyttämään fiksummalta, ja 40 prosenttia harkitsee tästä syystä lasien hankkimista. ”Lasit on helppo huomata ja niiden avulla voidaan tehdä nopeita, vaivattomia päätelmiä”, sanoo Wojciszke. ”Monet älykkäinä pidetyt ihmiset kuten professorit, tuomarit ja iäkkäämmät valtiomiehet pitävät laseja useammin kuin hölmöinä pidetyt ihmiset. Viisauteen viittaavat vihjeet, kuten paksut kirjat, sujuva puhe ja jopa harmaat hiukset saattavat luoda viisauden vaikutelmaa.”
Mies: Kerro vitsejä!
Psychological Reports -lehdessä julkaistu ranskalaistutkimus osoitti, että naiset, jotka kuulivat miesten kertovan hauskoja vitsejä, pitivät heitä fiksumpina ja hurmaavimpina kuin miehiä, jotka puhuivat arkiasioista. Tuloksissa saattaa olla perääkin, sillä jatkuva sukkeluus vaatii jonkinasteista älykkyyttä. ”Hyvä huumorintaju on kytköksissä korkeampaan älykkyyteen”, sanoo Wojciszke. ”Miehet voivat siis käyttää huumoria helppona keinona vaikuttaakseen älykkäämmiltä.”
Hymyile aidosti
Ihmisiä, joiden hymy vaikuttaa aidolta – naururyppyineen kaikkineen – pidetään fiksumpina kuin ihmisiä, joiden hymy vaikuttaa teeskennellyltä, raportoi Journal of Nonverbal Behavior -lehden tutkimus. Hymyn ja älyn välillä ei ole yhteyttä, vaan kaikki perustuu ensivaikutelmiin. ”Usein ihmiset tukeutuvat kahdenlaisiin ennakkoluuloihin muodostaessaan ensivaikutelmaa jostakin”, sanoo tutkimuksen tekijä Susanne Quadflieg, kokeellisen psykologian opettaja Bristolin yliopistosta. ”On niin sanottu haloefekti: Spontaanisti syntyvä, miellyttävä ensivaikutelma, jollaisen aito hymy voi aiheuttaa, vaikuttaa siihen, että myös muita ihmisen ominaisuuksia nähdään positiviisemmin. Sitten on ”hyvyys ja kauneus”: Aito hymy lisää ihmisen viehättävyyttä. Jos jotakuta pidetään viehättävänä, häneen usein yhdistetään muitakin hyviä ominasiuksia kuten älykkyyttä.”
Opiskele!
Puolet erään brittitutkimuksen vastaajista myönsi teeskennelleensä joskus lukeneensa Sodan ja rauhan kaltaisia klassikoita vaikuttaakseen fiksummilta. Vaikka hetkellisesti temppu voi toimia, pitkässä ystävyyssuhteessa huijaus saattaa pian paljastua. ”Useimmat päivittäiset kohtaamisemme ovat lyhyitä ja pinnallisia”, sanoo Wojciszke. ”Meitä on kuitenkin vaikempi huijata, jos kohtaamiset kestävät pidempään tai toistuvat.”
Pidä katsekontakti
Pidät varmemmin puhekumppaniasi fiksuna, jos hän katsoo sinua silmiin. ”Hyvä katsekontakti tarkoittaa, että keskustelukumppanisi on vastaanottavainen”, Wojciszke sanoo. ”Välttely tarkoittaa, että olet tylsä tai puhekaverisi on tyhmä. Tällaisten vaihtoehtojen edessä ajattelemme mieluummin, että juttukaveri on tyhmä.” Kuvitelmalla saattaa olla todellisuuspohjaa. Brandeisin yliopistossa Massachussettsissa todettiin, että katsekontaktia pitävä puhekumppani sai älykkyystesteissä korkeampia tuloksia kuin katsetta välttelevät.
Unohda drinkit
Alkoholijuomat madaltavat havaitun älykkyyden tasoa. Journal of Consumer Psychology -lehden tutkimus osoitti, että viiniä tai olutta juovaa ihmistä pidettiin vähemmän älykkäänä kuin heitä, jotka joivat vettä tai limonadia. ”Näemme usein, miten alkoholi vaikuttaa häiritsevästi tajuntaan”, tutkimuksen tekijä Scott Rick, markkinoinnin opettaja Michiganin yliopistosta sanoo. ”Mielikuva saattaa vaikuttaa siihen, mitä ajattelemme ihmisistä, jotka juovat.”
Kannattaa olla kiva
Wojciszken tutkimus osoittaa, että itseluottamus nousee kun itsensä tuntee fiksuksi, mutta jotkut arvostavat toisia piirteitä. ”Sinusta ei pidetä älykkyytesi vaan ystävällisyytesi ja avoimuutesi takia”, hän summaa. ”Pitämisen lisäksi tulee tietysti myös kunnioitus, joka taas perustuu älykkyyteen. Kun haluat, että sinusta pidetään, pyri vaikuttamaan mukavalta mieluummin kuin fiksulta. Kun haluat kunnioitusta, pyri vaikuttamaan älykkäältä.”