Nämä 11 kasvista eivät ehkä ole kaikkien suosikkilistan kärjessä, mutta maun ja terveellisyyden suhteen ne ovat ehdotonta kärkikastia.
Punajuuri
Psykologien mukaan maun lisäksi myös ruuan ulkonäöllä on merkitystä. Siinä tapauksessa punajuuren pitäisi olla jokaisen lempivihannes. Kauniin värinsä lisäksi juurikas myös maistuu maukkaalta ja sen voi valmistaa monin eri tavoin.
Resepti: Marjaisa punajuurimoothie
Fenkoli
Fenkoli on ehkäpä ainoa kasvis, jonka maku muistuttaa karkkia, sillä siinä on hieman lakritsainen vivahde. Toisin kuin karkit, tämä sipulikasvi on tupaten täynnä vitamiineja ja sen voi valmistaa mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla.
Resepti: Fenkoli-katkarapukeitto
Pak choi
Pak choi eli pinaattikiinankaali on tärkeä osa kiinalaista ruokakulttuuria. Kasvilla on pitkä valkoinen varsiosa ja tummanvihreät lehdet, ja se maistuu kaikin puolin herkulliselta. Pak choista saa helposti maukkaan lisäkkeen esimerkiksi paistamalla öljyssä valkosipulin ja soijakastikkeen kera ja sitä voi lisätä myös keittoihin ja paistoksiin.
Resepti: Paistettua inkivääriporsasta pak choin ja valkosipulin kera
Okra
Okra on amerikkalainen nimitys tälle terveelliselle lämpimän ilmaston kasville, joka muistuttaa pientä chilipaprikaa. Muita nimityksiä sille ovat muun muassa bhindi ja kingombo. Okra on tunnettu tahmaisesta sisuksestaan ja se sopii erinomaisesti pataruokiin mutta on herkullista myös leivitettynä ja uppopaistettuna.
Resepti: Rapugumbo
Lehtikaali
Lehtikaali on herkullinen vihannes, jonka suuret lehdet ovat raakana sitkeitä, mutta keitettäessä tai paistettaessa muuttuvat pehmeiksi ja maukkaiksi.
Resepti: Lohta vihannespedillä
Rapini
Rapini, jota kutsutaan Amerikassa myös nimillä rabe ja broccoletti, on hieman kitkerän ja pippurisen makuinen mutta silti herkullinen vihannes. Parsakaalin kanssa sillä ei kuitenkaan ole muuta yhteistä kuin vihreä väri. Tavallisimmin rapinia paistetaan pannulla valkosipulin kera ja tarjotaan lisäkkeenä, mutta sen voi valmistaa myös monin muin tavoin.
Resepti: Rigatoni-pastaa rapinin, kirsikkatomaattien ja valkosipulin kera
Ruusukaali
Ruusukaalit ovat kuin minikokoisia kaalinkeriä. Ne ovat täynnä hyödyllisiä ravintoaineita ja oikein valmistettuna niistä saa herkullisen aterian lisäkkeen.
Resepti: Sinapilla höystettyä ruusukaalia ja uusia perunoita
Kukkakaali
Kuten parsakaali, keräkaali ja muut ristikukkaislajit, kukkakaalikin on supervihannes, joka sisältää runsaasti syöpää torjuvia fytokemikaaleja ja muita tärkeitä ravintoaineita. Kukkakaalin voi valmistaa monella tapaa, esimerkiksi höyryttämällä tai grillaamalla, tai käyttää paistoksissa ja keitoissa.
Resepti: Kukkakaalipaistos jogurtti-ruohosipulikastikkeen kera
Palsternakka
Tämä juures on oivallinen perunan korvike ja herkullista paistettuna, keittoihin lisättynä tai soseutettuna muiden ainesten kanssa. Palsternakka on varsinainen vitamiinipommi, sillä se on täynnä kivennäisaineita ja ravintoaineita jotka ovat tärkeitä luustolle ja aineenvaihdunnalle.
Resepti: Porkkana-palsternakkapyree
Pikkujamssipapu
Pikkujamssipapu ei ole ehkä kovin houkuttelevan näköinen, sillä raakana se muistuttaa lähinnä ylisuurta, kivikovaa perunaa. Tämä meksikolainen juures on kuitenkin mehukas, makoisa ja helppo syödä: sen voi vain kuoria ja leikata paloiksi. Pikkujamssipapu tarjoillaan usein raakana vihannesten kera, mutta sen voi valmistaa myös monin muin tavoin.
Resepti: Avokado-pikkujamssipapusalaatti appelsiinin kera
Vesikrassi
Vesikrassi on yksi maailman vanhimmista lehtivihanneksista, jota jo muinaiset ihmiset söivät. Tämä nopeakasvuinen vesikasvi on voimakkaan makuinen ja erittäin terveellinen. Sitä voi käyttää esimerkiksi salaateissa, liemissä, keitoissa tai paistoksissa.
Resepti: Vesikrassilla ja cheddarjuustolla höystetty tomaattimunakas
Lue lisää:
Portugalilainen lehtikaalikeitto makkaralla
7 vinkkiä terveellisempiin aterioihin
Hiilihydraatit, joita ei missään nimessä pidä karsia ruokavaliosta