Kalan syöminen tuo lisävuosia
Ikääntyvät aikuiset, jotka syövät usein kalaa, ovat pienemmässä vaarassa kuolla varsinkin verisuonitauteihin. He myös elävät pitempään, kertoo uusi amerikkalaistutkimus, johon osallistui 2 700 koehenkilöä. Kalaa syövien koehenkilöiden veressä oli runsaasti omega-3-rasvahappoja, ja he elivät 2,2 vuotta muita pitempään. Miten voit hyödyntää tätä tutkimustulosta? Ellet vielä syö kalaa, lisää ruokavalioosi kaksi viikoittaista kala-ateriaa, neuvoo tutkimuksen johtaja Dariush Mozaffarian Harvardin yliopiston kansanterveyden laitokselta.
Lähde: Annals of Internal Medicine -tiedelehti, huhtikuu 2013
Kilpirauhassyöpäpotilaat selviytyneet hyvin Tšernobylin jälkeen
Suurin osa nuorista, jotka sairastuivat kilpirauhassyöpään Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen 27 vuotta sitten, voi hyvin – jopa ne potilaat, jotka eivät saaneet välittömästi hyvää hoitoa. Näin kertoo tutkimusraportti, jossa tarkastellaan 229:ää Saksassa hoidettua valkovenäläistä potilasta. Yksitoista vuotta hoitojen jälkeen 216 potilaan tauti on täysin tai lähes täysin hallinnassa. Samanlaisia tuloksia on tutkijoiden mukaan odotettavissa viimeaikaisten, kuten vuoden 2011 Fukushiman, onnettomuuden jälkeen.
Lähde: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -tiedelehti, huhtikuu 2013
Sairaudesta toipuneet lapset tuen tarpeessa
Bakteerin aiheuttamasta aivokalvontulehduksesta parantuneet lapset voivat saavuttaa koulussa muita huonompia oppimistuloksia ja jäädä vuosiksi jälkeen elintason kehityksessä. Näin osoittaa tanskalaistutkimus, johon osallistui lähes 2 800 aivojen alueen tulehduksen lapsena sairastanutta henkilöä. Sairauden jälkeen ilmenneet ongelmat saattavat tutkijoiden mukaan johtua neurologisista haitoista tai kuulovioista, jotka ovat tavallisia aivokalvontulehduksesta selvinneille. Toipilaat voivat hyötyä tuesta vielä vuosia sen jälkeen, kun itse sairaus on parantunut, tutkijat huomauttavat.
Journal of the American Medical Association -tiedelehti, 24. huhtikuuta 2013
Lue lisää
Onko kala välttämättä terveellistä ja voimmeko aina tietää mitä kalaa syömme?