Ihosyöpä yleistyy jatkuvasti; tällä hetkellä se kattaa kolmanneksen kaikista todetuista syövistä ympäri maailman. Kuinka se sitten on mahdollista, kun turvallisesta auringossa oleilusta ja ihosyövästä ohjeistetaan meitä yhä enemmän?
Suurimpina syinä ovat paremmat syövän havaitsemiskeinot ja se, että elämme pidempään kuin koskaan ennen. ”Mitä pidempään elää, sen suuremmalla todennäköisyydellä saa lopulta ihosyövän”, sanoo newyorkilainen ihotautilääkäri ja Skin Cancer Foundation -tutkimusjärjestön puheenjohtaja Deborah Sarnoff. Hyvä uutinen on se, että varhain havaittuna se on erittäin hyvin hoidettavissa.
Ihosyöpä jaetaan yleensä kahteen kategoriaan: ei-melanoottisiin ihosyöpiin ja melanoomaan. Ei-melanoottiseen kategoriaan kuuluvat tyvisolusyöpä ja levyepiteelikarsinooma; ne ovat yleisimmät ihosyövät, ja ne kattavat selvästi suurimman osan kaikista tapauksista. Suurin riskitekijä on kumulatiivinen altistus auringon ultraviolettisäteilylle, joten ihosyöpä voi ilmaantua ikääntyessämme, tyypillisimmin alueille, jotka saavat eniten aurinkoa.
”Sellaisia ovat kasvot, korvat, päänahka ja kaula”, kertoo ihotautilääkäri Clare Tait, Perthistä, Australiasta, maasta jonka melanoomaluvut ovat Maailman syöpätutkimussäätiön mukaan maailman korkeimmat.
Ihosyövistä vain yksi prosentti on melanoomaa, mutta se on niistä selvästi tappavin. Myös sen aiheuttaja on UV-altistus – ja jos on polttanut ihonsa viisi, kuusi kertaa, riski on kaksinkertainen – mutta se voi johtua myös perimässä kulkevasta geenimutaatiosta. Melanooma ilmaantuu yleensä rintakehälle, selkään, jalkojen alaosiin, päähän tai kaulaan, mutta se voi tulla myös sellaiseen vartalon kohtaan, joka näkee auringon valoa vain harvoin, kuten jalkapohjiin tai kynsien alle.
Melanooma on niin vaarallinen siksi, että se voi levitä syvemmälle ihoon tai muihin elimiin, jolloin sen hoitaminen on vaikeampaa.
Hyviäkin uutisia on: Moderna- ja Merck-lääkeyhtiöiden mRNA-rokotteen kliininen tutkimus on juuri osoittanut sen tehoavan myöhäisen vaiheen melanoomaan. Tulokset, jotka julkaistiin joulukuussa 2022, osoittivat, että kun yksilöityä mRNA-rokotetta käytetään yhdistettynä immunoterapiaan ihosyövän poistoleikkauksen jälkeen, syövän uusiutumisen tai kuoleman riski vaiheen kolme tai neljä melanoomaa sairastavilla potilailla laski 44 prosenttia verrattuna pelkkää immunoterapiaa ja leikkaushoitoa saaneisiin potilaisiin.
Rokotteet, joiden käyttöä yksilöityinä syöpähoitoina on tutkittu vuosikymmeniä, sisältävät osan geneettisestä koodista – eräänlaisen ohjeen – jonka perusteella solumme osaavat valmistaa tiettyä piikkiproteiinia, jota vastaan immuunijärjestelmämme oppii hyökkäämään. ”Periaatteessa rokote kouluttaa elimistön puolustusjärjestelmää tunnistamaan ja vastustamaan potilaan kasvaimelle ominaisia DNA-mutaatioita”, Sarnoff selittää. Laajempaa tutkimusta suunnitellaan tälle vuodelle.
”Se on erittäin jännittävää ja suuri läpimurto”, hän sanoo, koska muihin elimiin levinnyt myöhäisen vaiheen melanooma on liian usein tarkoittanut kuolemantuomiota. Jos rokote hyväksytään, se voisi tarjota toisen vaihtoehdon myöhäisen vaiheen melanoomaa sairastaville potilaille, joita nykyisin hoidetaan kemoterapialla, sädehoidolla, immunoterapialla ja kohdennetulla lääkehoidolla.
Taudin ehkäiseminen ja varhainen toteaminen ovat edelleen parhaat puolustuskeinot. ”Varhain havaittuna melanooma, joka rajoittuu edelleen vain orvasketeen, on periaatteessa sataprosenttisesti parannettavissa”, Sarnoff kertoo. Siksi on tärkeää oppia tuntemaan oma ihonsa ja pitää silmällä jo olemassa olevia luomia ja mahdollisia ihomuutoksia.
Sitä kannattaa pyrkiä tekemään kolmen kuukauden välein, sanoo syöväntorjuntaa edistävän Cancer Council Australia -järjestön ihosyöpäkomitean puheenjohtaja Anne Cust. ”Yksi vaihtoehto on ottaa kuvia näpyistä, joista on huolissaan, jotta niitä voi tarkkailla.”
Pyydä ystävää tai kumppaniasi tarkistamaan kohdat, joita et ehkä itse näe, kuten päänahan, niskan, pakarat ja alaselän, Tait sanoo. Käytä peiliä ja hyvää valoa. Jos huomaat mitään huolestuttavaa, käy lääkärillä. On myös järkevää käydä vuosittain tarkastuksessa ihotautilääkärillä tai yleislääkärillä.
Ihosyöpä – Tarkkailtavia merkkejä
Muutokset. Ihotautilääkärit ovat jo kauan suositelleet etsimään luomia, joiden reuna tai väri on epäsäännöllinen tai jotka ovat laajoja (yli kuusi millimetriä, mikä on lyijykynän päässä olevan pyyhekumin halkaisija).
Sarnoff kertoo helpon muistisäännön: ”Kaikki, mikä iholla on uutta, muuttuu tai on epätavallista, tulisi käydä tarkistuttamassa.”
Uudet luomet tai poikkeavuudet. Pidä silmällä uusia näppylöitä, pisamia tai luomia, varsinkin jos olet yli 25-vuotias. Aikuisilla on normaalisti 10–40 luomea; jos niitä on yli 50, melanooman riski kasvaa. Väriltään punaiset, vaaleanpunaiset tai helmenharmaat pienet kohoumat voivat olla tyvisolusyöpää, varsinkin jos ne ilmaantuvat ihoalueille, jotka saavat eniten aurinkoaltistusta, kuten kasvoihin, kaulaan, päänahkaan, käsiin ja olkapäihin.
Pisama tai luomi, joka muuttuu. Sellaista tulisi näyttää lääkärille, Tait sanoo. ”Se voi muuttaa muotoaan, väriään tai kokoaan, tai siitä voi tulla kivulias tai kutiseva”, hän sanoo. ”Kaikki tämä voi toki tapahtua, vaikka kyseessä ei olisikaan syöpä, mutta näiden oireiden tulisi saada hälytyskellot soimaan.”
Kuiva, hilseilevä kohta tai paranematon haava. ”Jos iholla on näppylä, joka kutisee ja hilseilee pitkäaikaisesti ja joka ilmaantuu usein samaan kohtaan, se on varoitusmerkki”, Sarnoff sanoo. Pidä tarkasti silmällä kohtaa, joka vuotaa toistuvasti verta ilman syytä, sillä se voi olla merkki tyvisolusyövästä, Tait kertoo. Jos haava tai erikoinen näppylä ei ole kadonnut kolmessa, neljässä viikossa, hakeudu lääkäriin.
Finni, joka ei häviä. ”Finnin elinaika on muutamasta päivästä korkeintaan kolmeen viikkoon”, Sarnoff sanoo. Jos sinulla on näppylä, joka näyttää finniltä, mutta ei häviä, se voi olla tyvisolusyöpää tai levyepiteelikarsinoomaa.
Joukosta erottuvat. Harmittomat pisamat ja luomet näyttävät yleensä samanlaisilta. ”Jos jokin näyttää poikkeavalta, se kannattaa tarkistuttaa”, Sarnoff sanoo. Se voi olla suurempi tai tummempi kuin muut, tai ehkä koholla, vaikka muut ovat ihon tasalla. Kun jokin näyttää epäilyttävältä, luota vaistoihisi, hän sanoo.
”Aurinkosuoja on kaikista tärkeintä, kun UV-indeksi nousee kolmeen tai siitä yli”, Tait sanoo. Kesällä se tarkoittaa tyypillisesti muutamaa tuntia keskellä päivää. Päivän UV-indeksin voi tarkistaa useimmista sääsovelluksista. Ei myöskään pidä olla huolissaan riittävästä D-vitamiinin saannista, Cust sanoo. ”Useimmilla ihmisillä D-vitamiinitasot pysyvät tarpeeksi korkealla jo sillä, että he viettävät ulkona muutaman minuutin joka päivä.”
Vaaleaihoisilla ihmisillä, joilla on siniset silmät ja vaaleat hiukset, sekä niillä, joiden suvussa esiintyy melanoomaa tai joilla on paljon luomia, on korkeampi riski.
Jos kuulut heihin, suojaudu erityisen hyvin ulkona, Tait sanoo. Käytä peittäviä vaatteita, laajakirjoista aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 30, hattua ja aurinkolaseja. Ja muista välillä hakeutua varjoon!
Lue lisää: