Merriam-Webster-tietosanakirjan mukaan taikausko on järjenvastaista: ”Se on uskomus tai toimintamalli, joka johtuu tietämättömyydestä, tuntemattoman pelosta, luottamuksesta taikuuteen tai onnekkuuteen tai vääristyneestä syy-yhteyteen liittyvästä käsityksestä.” Toisin sanoen taikausko on ”toimintaa, joka on ristiriidassa tieteen kanssa”, Connecticut Collegen psykologi ja professori Stuart Vyse kertoi CBS:lle.
Vaikka taikauskon oletetaan perustuvan järjenvastaisiin uskomuksiin, sillä on silti yllättävän suuri merkitys. Arviolta 17–21 miljoonaa ihmistä Amerikassa pelkää perjantai 13. päivää, 74 prosenttia ihmisistä Isossa-Britanniassa koputtaa puuta välttääkseen huonoa onnea, ja 13 prosenttia amerikkalaisista kavahtaa nähdessään mustan kissan.
Joten miksi erään tuoreen gallupkyselyn mukaan yli 50 prosenttia amerikkalaisista pitää itseään taikauskoisina? Ja miksi, vaikka ihmiset eivät todella usko taikauskon voivan vaikuttaa kohtaloomme, he jatkavat osallisuuttaan niihin?
Taikausko voi rauhoittaa
Ensinnäkin taikausko on juurtunut elämäämme alusta asti. ”Ihmiset opettavat niitä meille, kun olemme nuoria”, kertoo teoksen Believing in Magic: The Psychology of Superstition (vapaa suomennos Usko taikuuteen: Taikauskon psykologia), kirjoittaja Vyse LifeHackerille. ”Ne ovat osa minkä tahansa kulttuurin perimätietoa. Sosiaalistumisen perusprosessi on tärkeä osa sitä.”
Toiseksi ne voivat toimia rauhoittavina mekanismeina, jotka antavat tunteen elämän hallinnasta. ”Elämme maailmassa, jossa lopputulosta ei aina voi hallita”, Vyse toteaa. ”Taikauskolla on taipumus nousta esiin näissä yhteyksissä. Teet kaiken voitavasi varmistaaksesi, että asiat järjestyvät.” Yhdessä näillä kahdella tekijällä on voinut olla hyvin todellisia vaikutuksia.
”Yksi kiinnostavista taikauskoihin liittyvistä asioista on niiden näennäisen sattumanvarainen luonne”, Cornellin yliopiston psykologian professori Tom Gilovich kertoi CBS:lle: ”Kuten miksi juuri numero 13? Miksi mustat kissat? Mikset voi kävellä noiden tikkaiden alitse? Niille ei ole mitään järkevää perustelua. Ja kuitenkin jotenkin sinusta tuntuu, että uhmaat jollain tavalla kohtaloa, jos teet niin. Lopputulos, erityisesti huono lopputulos, jonka on mahdollista tapahtua sinulle, tulee olemaan pahempi, koska teit tarkoituksella jotain sellaista, josta ihmiset sanovat, että sitä ei pitäisi tehdä.”
Evoluutiollakin voi olla vaikutusta tähän. ”Esihistoriallinen ihminen saattoi yhdistää ruohon kahinan lähestyvään saalistajaan ja piiloutua. Useimmiten tuon äänen aiheutti tuuli, mutta jos ryhmä leijonia oli tulossa paikalle, oli valtava etu olla piilossa”, Harvardin yliopiston evoluutiobiologi Kevin Foster kertoi New Scientist -lehdelle.
Taikauskoon kuuluu myös onnekkuus
Taikauskon eduista puheen ollen, monista niistä, jotka tuottavat hyvää onnea – kuten vaikkapa onnenraha tai onnenamulettirannekoru – voi olla hyötyäkin. Eräässä tutkimuksessa, joka julkaistiin Psychological Science -tiedelehdessä, tutkijat antoivat golfpalloja kaikille osallistujille ja kertoivat puolelle osallistujista, että heidän golfpallonsa oli onnekas. Osallistujat, joilla oli ”onnekas” golfpallo, tekivät 35 prosenttia enemmän onnistuneita puttauksia.
”Onnekkuuden tunne antoi heille paremman minäpystyvyyden tunteen (eli uskoa omaan osaamiseen), joka paransi heidän suorituksiaan golfia pelatessa”, sanoi tiedekirjailija ja teoksen The 7 Laws of Magical Thinking (vapaa suomennos Maagisen ajattelun 7 lakia) kirjoittaja Matthew Hutson kertoessaan LifeHackerille tutkimuksesta. ”Sama tutkija suoritti useita muita kokeita, joissa hän pisti sormet ristiin heidän puolestaan tai osallistujilla oli mukanaan onnenamuletteja. Heidän taikauskonsa auttoi heitä suoriutumaan paremmin tietyistä kognitiivisista tehtävistä, muistipeleistä ja fyysisistä tehtävistä.”
Joten käytä ihmeessä onnenamulettirannekoruasi, jotta pääset eroon perjantain 13. päivän pelostasi. Se voisi tuoda sinulle hieman onnea, jos uskallamme muotoilla asian niin.
Lue lisää:
Tämän takia numero 13 herättää pelkoa