Ruokien takaisinvedoista saa lukea säännöllisesti – mutta se voi olla hyvä asia. Suomessa ruoan turvallisuuden valvonnasta vastaa Ruokavirasto.
Ruokamyrkytysepidemiarekisteri RYMYn mukaan Suomessa arvioitiin vuonna 2021 olleen 46 elintarvikevälitteistä ruokamyrkytysepidemiaa. Epidemiassa sairastuneita on vähintään kaksi, mutta vuoden suurimmassa epidemiassa yli 700 ihmistä sairastui salmonellan aiheuttamaan tautiin. Vuosien 2010 ja 2021 välillä Suomessa todettiin yhteensä 546 elintarvikevälitteistä epidemiaa, joissa sairastui yhteensä 11 479 ihmistä.
Mistä ruokamyrkytys johtuu?
Yksi yleisimmistä ruokamyrkytyksiä aiheuttavista ruoka-aineista on kana. Vuosien 2017 ja 2019 välillä se aiheutti viisi pientä kampylobakteerista aiheutunutta epidemiaa. Se on ravinteikas ja terveellinen proteiininlähde, josta saa erinomaisen päivällisen. Se on lisäksi helppoa ja maukasta ruokaa, ja suomalaiset syövätkin sitä enemmän vuosi vuodelta. Vuonna 2021 sitä syötiin jo lähes yhtä paljon kuin sianlihaa. Raa’an ja huonosti kypsennetyn kananlihan käsittelyn vaarana on kuitenkin muiden ruokien ristisaastuminen. Kanaa kokatessa onkin syytä muistaa nämä kahdeksan ruokamyrkytyksen oiretta, jotta huomaat sairastumisen jo sen ensi merkeistä.
Näin suojelet perhettäsi pöpöiltä
Kanaa on käsiteltävä huolellisesti ja se on kypsennettävä läpikotaisin, sillä raaka kana voi sisältää monia taudinaiheuttajia, mukaan lukien salmonellaa.
Laita kanapakkaus muovipussin sisään ennen kuin laitat sen ostokärryihin tai jääkaappiin. Näin estät raa’asta kanasta tulevia nesteitä vuotamasta muiden ruokien päälle.
Pese kädet huolellisesti ennen ja jälkeen kanan käsittelyn: käytä saippuointiin vähintään 20 sekuntia ja huuhtele lämpimällä vedellä. Käytä tätä asiantuntijoiden suosittelemaa tekniikkaa.
Älä pese raakaa kanaa
Käytä raa’alle kanalle eri leikkuulautaa kuin muille ruoille ja pidä huolta leikkuulaudan kunnosta.
Älä koskaan laita kypsää ruokaa tai raakana syötäviä kasviksia lautaselle, leikkuulaudalle tai muulle pinnalle, jossa on ollut raakaa kanaa.
Raa’an kanan käsittelyn jälkeen pese leikkuulaudat, veitset, lautaset ja keittiötasot kuumalla vedellä ja saippualla.
Käytä lihalämpömittaria varmistaaksesi, että kanan sisälämpötila on vähintään 75 astetta.
Älä jätä kypsää kanaa huoneenlämpöön kahta tuntia pidemmäksi aikaa (tai tuntia, jos lämpötila nousee yli 30 asteen).
Lauren Cahn
Lauren Cahn on New Yorkissa asuva toimittaja, joka on vuodesta 2008 säännöllisesti kirjoittanut Valittuihin Paloihin, Huffington Postiin ja moniin muihin julkaisuihin. Artikkelit käsittelevät elämäntyylejä ja tyyliä, popkulttuuria, lakia, uskontoa, terveyttä, fitnessiä, joogaa sekä viihdyttämistä ja viihdettä. Cahn on myös rikoskirjailija, ja hänen ensimmäinen pitkä käsikirjoituksensa The Trust Game oli ehdolla uuden tulokkaan CLUE-palkinnon saajaksi jännitysfiktion luokassa vuonna 2017
Lue lisää:
Kuinka grillata kananliha oikeaoppisesti?
18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi