Vaikka syöpä on yksi vaikeimmista diagnooseista vastaanottaa, nykyään syövän kanssa elävillä on paljon enemmän syitä olla optimistisia kuin edellisillä sukupolvilla.
Miljoonat selviytyvät syövästä
Yksi kolmesta ihmisestä saa syövän elinaikanaan, mutta nykyään useammat kuin koskaan aiemmin selviytyvät sairaudesta, ja parantuneiden osuus on kasvanut merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Nykyään noin kaksi kolmasosaa syöpädiagnoosin saaneista on yhä elossa viiden vuoden kuluttua. Suomessa elää kaikkiaan yli 260 000 syövän jossain elämänsä vaiheessa sairastunutta ihmistä.
Aikaisempi havaitseminen – osaksi seulontaohjelmien ansiosta –, kehittyneet hoitomenetelmät sekä parempi jälkihoito ovat tärkeimpiä tekijöitä näiden lukujen taustalla. Mutta on myös selvää, että potilaat voivat tehdä itse paljon parantaakseen mahdollisuuksiaan selviytyä syövästä – ja sitä parempi, mitä pikemmin diagnoosin jälkeen he aloittavat. On saatu lisää näyttöä siitä, että elämäntapatekijät, mukaan lukien fyysinen aktiivisuus ja ruokavalio, voivat vaikuttaa syövän etenemistahtiin, parantaa elämänlaatua, vähentää hoidon sivuvaikutuksia ja parantaa selviytymistä kaiken kaikkiaan. Tutkimusten mukaan myös aktiivinen osallistuminen sairauden hallintaan voi parantaa toipumismahdollisuuksia.
Mitä syöpä on?
Syöpä syntyy, kun solujen jakautumisen normaali prosessi riistäytyy hallinnasta ja jakautuvilla soluilla on kyky levitä ympäri kehoa ja tuhota tervettä kudosta. Noin 85 prosenttia syövistä on karsinoomia, jotka alkavat kehoa ja sen elimiä reunustavissa ja peittävissä epiteelisoluissa. Paljon harvinaisempia ovat leukemiat ja lymfoomat – jotka syntyvät valkosolujen muodostumisessa – sekä sarkoomat, jotka kasvavat kehon sidekudoksissa, kuten lihaksissa ja luissa. 16 hiljaista leukemian oiretta, jotka kannattaa huomata
Hoitokeinot
Nykyään on olemassa valtava arsenaali erilaisia hoitoja taistelussa syöpää vastaan, kuten leikkaus, sädehoito, kemoterapia, immuunihoito, biologinen hoito, hormonihoito sekä luuydinsiirteet. Hoito riippuu pääasiassa siitä, missä päin kehoa syöpä on, miten laajalle se on levinnyt ja miten aggressiivinen se on.
Diagnoosin saaminen
Vaikka olisit odottanut huonoja uutisia, välittömästi diagnoosin jälkeen saatat olla liian järkyttynyt omaksuaksesi paljonkaan tiedoista, joita erikoislääkäri sinulle kertoo. Jos menet ottamaan vastaan koetuloksia, joihin voi kuulua syöpädiagnoosi, ota mukaasi lääkärin vastaanotolle puoliso tai läheinen ystävä. He voivat esittää vaikeita kysymyksiä tai kirjoittaa muistiin vastaukset kysymyksiisi, jos olet liian ahdistunut ajatellaksesi selkeästi.
Useimmissa tapauksissa onkologi (syöpälääkäri) on alustavasti saanut selville syövän lajin koepalasta (joka sisältää mikroskoopilla tutkittavia soluja). Lisätietoja syövän leviämisestä saadaan kuvantamisista ja verikokeista. Kun nämä tiedot ovat saatavilla, kanssasi keskustellaan hoitovaihtoehdoista.
Tukea on saatavilla
Pian diagnoosin jälkeen sinulle pitäisi esitellä syöpään erikoistunut sairaanhoitaja, joka voi vastata kysymyksiisi. Tulet huomaamaan, että syöpäpotilaille on tarjolla runsaasti tukea syöpäjärjestöjen paikallisosastoista puhelinneuvontaan ja internetin keskustelualueisiin. Ensimmäisinä päivinä diagnoosin jälkeen Syöpäjärjestöt on erinomainen tiedon, neuvonnan ja tuen lähde (ks. www.syopajarjestot.fi). Vältä sellaisia verkkosivustoja, jotka väittävät tarjoavansa parannuskeinoja syöpään, sillä ne ovat hyvin todennäköisesti epäluotettavia.
Selviytymistilastojen ymmärtäminen
Jos kysyt pitkän tähtäimen ennustetta, sinulle tarjotaan tilastoja eloonjäämisestä. Ne kertovat, miten monta prosenttia erityyppisiä ja eri vaiheissa olevia syöpiä sairastavia on elossa ja parantunut viiden tai kymmenen vuoden kuluttua erilaisten hoitojen jälkeen. Ne eivät voi ennustaa, miten hyvin sinä yksilönä voit. Ennusteesi riippuu syövän vaiheesta ja laajuudesta, siitä miten varhain se on havaittu, minkä ikäinen olet ja mikä on yleinen terveydentilasi. Jos haluat nähdä eloonjäämistilastoja tietyntyyppisistä syövistä, monia niistä on saatavilla Syöpärekisterin verkkosivuilla osoitteessa https://syoparekisteri.fi/tilastot/.
Lue lisää: